Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović

'Nitko nema potporu dovoljno zastupnika. Prvo zasjedanje Sabora bit će 3.12., a drugi krug konzultacija 7.12.'

kolinda
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/49
26.11.2015.
u 20:30

Odlučila sam da prvo zasjedanje Sabora bude 3. prosinca. Nema potrebe za odugovlačenjem, kazala je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas održava konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate na parlamentarnim izborima te s manjinskim zastupnicima. Prvi na redu je bio IDS, a najveće koalicije, Hrvatska raste i Domoljubna koalicija, zadnje su na redu.

Tijek današnjih događaja pratite u nastavku:

20.20 sati - Nakon što se zastupnik SDSS-a Mirko Rašković danas samostalno pojavio na konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović za N1 televiziju kazao je da će stranka sazvati hitnu sjednicu Predsjedništva kako bi razmotrila njegov istup. Izjavio je i da se na njega vrše politički pritisci.  Više pročitajte ovdje.

19.20 sati – Završila sam prvi krug konzultacija sa saborskim zastupnicima. One su pokazale kako trenutačno nitko ne raspolaže dovoljnom potporom zastupnika za imenovanje mandatara. Drugi krug konzultacija održat će se 7. prosinca 2015. Odlučila sam da prvo zasjedanje Sabora bude 3. prosinca. Nema potrebe za odugovlačenjem. Neka se Sabor konstituira i počne s radom – kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon cjelodnevnih konzultacija. 

– Radi potpune transparentnosti s hrvatskom javnosti želim podijeliti zabrinutost zbog činjenice da su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i institucionalnim... – izjavila je dramatičnim tonom predsjednica i pozvala sve aktere u ovom političkom procesu na "punu odgovornost".

– Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone RH, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti – rekla je

19.05 sati – Konzultacije predstavnika Domoljubne koalicije, predvođene Tomislavom Karamarkom najduže su potrajale, a pratili su ga svi lideri i koalicijski partneri. Karamarko, međutim nije želio otkriti s koliko potpisa potpore zastupnika je stigao na konzultacije na Pantovčak.

- Sa vjerodostojnim potpisima, puno, zagonetno je kazao. 

- Ne bih o broju. Blizu smo velikog broja. Bit će ih dovoljno. Reći ću da nam neće biti potrebni ni svi ,taj optimum koji Most može ponuditi, kazao je. Predsjednik HDZ-a izrazio je nadu da će se s Mostom dogovoriti i "da će oni biti homogeni, ali i to će nam biti višak. Očekujemo s njima dogovor. S njima ćemo imati puno više od onog što je 76 - rekao je. 

Tvrdi i da ne strahuje da neće skupiti dovoljno potpisa za formiranje Vlade, no napominje da sve ovisi o Mostu "koji će presuditi". Uvjeren je da su bliski s Mostom u reformskim stavovima. Na pitanje čime misli pridobiti Mosti uzvratio je:

- Nismo na tržnici. Nadam se da će Most uočiti razliku između nas koji imamo reformske programe i onih koji četiri godine upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo - kazao je Karamarko i izrazio zabrinutost je je čuo da se provode pritisci na zastupnika Raškovića iz SDSS-a. Za njega je potpuno razumljivo da Rašković ne želi dati potpis za vladu koja je tako loše vladala Hrvatskom.

Zastupnici nacionalnih manjina moraju predstavljati interese pripadnika manjina, a ne političkih stranaka. Ne vidim zašto bi predstavnici manjina a priori morali dati podršku lijevoj opciji. Pritisci nisu dobri – kazao je Karamarko. 

Upitan koliko potpisa imaju, kazao je:

– Bit će ih dovoljno, neće nam biti potrebni svi potpisi zastupnika Mosta. Očekujemo s njima dogovor i s njima ćemo imati puno, puno više od 76 – rekao je Karamarko. 

18.30 sati – Odmah nakon završetka presice Mosta, iz Ureda predsjednice izišla je delegacija koalicije Hrvatska raste, koju je predvodio Zoran Milanović, a  u pratnji Vesne Pusić, Nansi Tireli i Silvana Hrelje. Milanović je kod predsjednice bio najkraće moguće vrijeme. Novinarima je izjavio da je skupio 66 potpisa, dakle nedovoljno da postane mandatar vlade.

– Sve ovisi o Mostu, ponovio je i kazao kako očekuje da će pregovori s Mostom na kraju završiti uspješno te je izjavio da on želi koalirati s cijelim Mostom, a ne razbijenim. 

Sve je jasno za sada, ja kao kandidat za mandatara imam 66 potpisa, a to nije dovoljno, vidjet ćemo što imaju drugi, tko su drugi kandidati. I idemo dalje s pregovorima, s razgovorima. Sve je jasno za sada, drugi krug konzultacija je 7. prosinca i to je to, rekao je te dodao : "Naravno, bez Mosta ne možemo."

Milanović je u svom obraćanja kazao i kako očekuje da će sutra biti objavljeni povoljni gospodarski pokazatelji, odnosno rast u 3. kvartalu znatno veći nego u drugom kvartalu.

Vjeruje da će i razgovori s Mostom dobro završiti.

– Mi bismo htjeli cijeli Most, to sam rekao i u izbornoj večeri, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske – izjavio je. Čelnik SDP-a polazi od toga da su članovi Mosta zajedno i potvrdio je da bi oni bili u vladi

Ovo nije stvar priklanjanja već uključivanja. To je bila moja poruka i u izbornoj večeri – ne trebate se priklanjati, uključite se – kazao je Milanović.

Rekao je i da će "Sabor biti sazvan nekoliko dana prije ustavnoga roka, a on je 13. prosinca, nedjelja. Dakle, Sabor će biti sazvan nekoliko dana ranije, a to će vam reći predsjednica, to nije nikakva tajna. Sabor se konstituira izborom predsjednika običnom većinom, mada je to uvijek bila aklamacija, a vidjet ćemo hoće li i sada biti tako".

Govoreći o pregovorima s Mostom, Milanović je ponovio da je dobiti 19 mandata – odgovornost.

– Ja nemam politiku da pecam, kao moji prethodnici, jednog po jednog predstavnika manjina – nastavio je i dodao da je potpisalo šest predstavnika manjina. –  Ne želim prejudicirati hoće li još tko potpisati. N na koga ne vršim pritisak.

Govoreći o g. Raškoviću iz SDSS-a, koji nije za njega potpisao, Milanović je rekao da ga nije poznavao do prije tjedan dana i ne zna o čemu je tu riječ.

Nije odgovorio na pitanje jesu li "preostali" SDSS-ovci Pupovac i Horvat i fizički potpisali potporu njegovoj koaliciji.

17.40 sati – MOST nije odlučio i u ovom trenutku svoje glasove ne priklanja ni lijevoj ni desnoj koaliciji, nego i dalje inzistira na "zajedništvu, konsenzusu svih, dakle i dalje, nakon obavljenih konzultacija s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, zastupa stajalište o tzv. stručnoj, ali i svojevrsnoj vladi nacionalnog jedinstva, odnosno reformskoj vladi u kojoj bi bile zastupljene obje velike koalicije i, naravno, treća politička snaga u državi – MOST. To je stajalište nakon obavljenih konzultacija novinarima iznio lider Mosta Božo Petrov. Delegacija Mosta stigla je u svom "simpatično rastresenom stilu", odvojeno Petrov, Petrina, Podoljnjak i Lovrinović. Petrov se nada da pregovori neće još dugo potrajati, no nada se ne još dugo te iščekuje pismene odgovore SDP-a i HDZ-a idućeg tjedna.

Petrov je rekao da Most trenutačno čini 16 zastupnika, a do vikenda će se znati mogu li računati na još dvije zastupnice koje su bile na listi s Dragom Prgometom. 

17.30 sati – Na konzultacije su stigli predstavnici Mosta.

17.05 satiMirko Rašković, do jučer široj javnosti gotovo nepoznat političar, zaokupio je pozornost svih novinara s obzirom na to da je njegovo "iskakanje" iz SDSS-ovih kola i kola Milorada Pupovca predstavljalo potpuno iznenađenje. Rašković je tražio, pa dobio mogućnost da sam, mimo Pupovca dođe na konzultacije. Večernji list saznaje da je Raškoviću udovoljeno, jer su počele kružiti informacije da je Rašković proteklih nekoliko dana izložen velikom, pa i agresivnom pritisku iz svoje stranke da promijeni mišljenje, da za Zorana Milanovića da glas ili da stavi svoj mandat u mirovanje, dakle da se de facto odrekne mandata.

Upitan je li pod pritiskom iz SDSS-a, Rašković je to novinarima potvrdio riječima "moguće je da je tako". Potvrdio je također da on nije dao svoj potpis za Milanovića, "ne zna što je rekao Pupovac", no očito je da Pupovčev SDSS nije dao tri glasa za Milanovića, kako je to, sat vremena prije Raškovića novinarima objasnio Pupovac.   

17.02 sati – Nakon četiri sata završio je sastanak Nacionalnog vijeća Mosta. Nakon sastanka nisu bili raspoloženi za izjave te su tek kratko poručili da su razgovarali o različitim pitanjima te će nastaviti tamo gdje su se stali.

Prema Pantovčaku su se na konzultacije s predsjednicom uputili Božo Petrov, Stipe Petrina, Ivan Lovrinović i Robert Podolnjak.

16.40 sati Radimir Čačić iz Reformista predsjednicu je upoznao s time da je dao podršku Zoranu Milanoviću da pokuša sastaviti većinu te je kazao da su novi izbori "najgore rješenje u ovom trenutku za Hrvatsku".

– Ako Milanović i uz našu podršku ne uspije skupiti većinu, ako se formira većina desnog centra, ja sam spreman razmisliti o podršci, pri čemu govorim prvenstveno o podršci vladi desnog centra – kazao je novinarima Čačić. Ne misli da treba izigrati demokratsku volju građana na bilo koji način. Govoreći očito o Mostu, kazao je da je svaka stranka dužna za svoje programe i sudove zalagati se na način da preuzme odgovornost u izvršnoj vlasti primjereno podršci koju je dobila.

– Ovdje mislim na stranku koja odlučuje ide li se na nove izbore ili ne – rekao je Čačić. 

16.20 sati – Dragan Vulin predstavljao je HDSSB na konzultacijama. Rekao je da je njihovo stajalište jasno.

– HDSSB je spreman biti i u opoziciji, nismo nikome ništa obećali ni pregovarali, niti dali ijednoj opciji svoje potpise. No, bude li potrebe za sklapanje parlamentarne većine, spremni smo preuzeti odgovornost i razgovarati. Naš je program vrlo jasan, Slavonija čeka i dođe li do te situacije, a sada se još čini da je sve u rukama Mosta, preuzet ćemo odgovornost. Vulin je kazao da su spremni razgovarati s "onim tko bude imao šanse sastaviti parlamentarnu većinu". Kazao je da su razgovarali s Milanom Bandićem o osnivanju zajedničkog kluba zastupnika, no to još nije dogovoreno, ali razgovori će se nastaviti. 

16.00 satiIvan Vilibor Sinčić, lider Živog zida, predsjednicu je izvijestio da neće podržati vladu koju bi sastavio HDZ ili SDP.

– Ako bilo koja stranka ili koalicija u Saboru predloži mjere za koje se mi zalažemo, kao što je ukidanje valutne klauzule ili kazneni progon guvernera Vujčića, revizija pretvorbe i privatizacije, smjena korumpiranih sudaca i slično, mi ćemo mjere koje su korisne hrvatskom narodu svakako podržati bez obzira na to od koga dolazile – poručio je Sinčić

15.50 sati Milorad Pupovac, lider srpske manjine u RH,  najdulje je odgovarao na novinarska pitanja. Upitan odakle g. Karamarku informacija da u SDSS-u nisu složni, Pupovac je potvrdio da je potporu lijevoj koaliciji za sva tri zastupnika SDSS-a potpisao g. Stanimirović, kao što sam je on ''sada došao u ime sve trojice zastupnika na konzultacije". Kazao je da ima ovlaštenje svih institucija stranke za to.

– Ako g. Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega... Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati – kazao je Pupovac. Predsjednici je rekao da trojica izabranih zastupnika SDSS-a "u prvom krugu konzultacija podržavaju mandatara Zorana Milanovića i koaliciju Hrvatska raste.

Nakon pitanja kako komentira kritike iz HDZ-a o tome da se manjine nisu trebale opredjeljivati tako rano, Pupovac je "proključao" i potvrdio da je predsjednici kazao kako "neće dopustiti nikakve pritiske i prijetnje niti ograničavanje mandata izabranih zastupnika manjina iz SDSS-a niti bilo koje druge političke grupacije". Objasnio je da nikakva prisila, prijetnje ni pokušaji ograničavanja mandata nisu u skladu s ustavom ni najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala

– Zastupnike SDSS-a nije nitko prisiljavao da počnu suradnju s HDZ-om 2003. Niti da to naprave 2007., to je bila stvar naše procjene – kazao je Pupovac.

Potvrdio je, međutim, da je tijekom kampanje "bilo političkih stranaka koje su pokušale utjecati na naše političke odluke i naš izbor kandidata za zastupnike" te dodao da se to zbivalo i nakon kampanje.

– Svima koji me čuju, a to rade, poručujem da oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina i pravo izbora, griješe i ako se budu koristili sredstvima prisile da u tome neće uspjeti nego će se ozbiljno kompromitirati i teško kompromitirati mogućnost međusobne suradnje – upozorio je Pupovac. Dodao je da nitko ne osporava pravo izbora dijaspori i pita s kojim bi pravom njegov mandat bio "manje vrijedan".

– Tko to toj gospodi daje pravo da ograničava moju ustavnu ovlast i obavezu kao zastupnika koji pet, šest puta priseže na Ustav RH i kakva je to demokracija – završio je Pupovac ne izgovorivši ime onih na koje se odnosila ova kritika.

Da se u SDSS-u nešto događa, potvrđuje i vijest da je Mirko Rašković, jedan od trojice izabranih zastupnika SDSS-a, zatražio konzultacije s predsjednicom mimo M. Pupovca, što je i odobreno i održat će posebne konzultacije.

15.25 sati – Saborski doajen Furio Radin, zastupnik talijanske manjine, potvrdio je da su "manjine složne oko prethodne podrške mandataru Zoranu Milanoviću za sastavljanje vlade". Nakon toga manjine će sastaviti opći i posebne sporazume s lijevom koalicijom, a nakon potpisa sporazuma doći će do "konačnog davanja potpisa mandataru i potvrde dizanjem ruku u Saboru". Radin je kazao da im je gđa Lekaj Prljaskaj "na neizravan način kazala da nije našeg mišljenja oko potpore lijevoj koaliciji". No nije im rekla ni da se odlučila za "drugu stranu", dakle Domoljubnu koaliiciju. Upitan, ako Milanović ne sastavi vladu, može li na manjince računati Karamarko, Radin je odgovorio da je "najgora mogućnost da dođe do prijevremenih, novih izbora, a hipotetski, u slučaju da se ne sastavi vlada, onda dolazi razdoblje činjenja koraka unatrag i unaprijed, kako bi se napravio neki eventualni plan s nekim novim mandatarom.

15.05 sati – I predstavnik mađarske manjine Šandor Juhas "pobjegao" je nakon konzultacija od novinara i nije dao izjavu. Novinari komentiraju da on nije "upitan" kao zastupnica albanske manjine Prljaskaj, nego da je podržao stav ostalih manjinaca oko potpore lijevoj koaliciji.

14.55 sati – Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi nije komentirao postupak kolegice, zastupnice albanske manjine, koja je Pantovčak napustila bez izjave za medije. Izjavio je da će romska nacionalna manjina, kao i drugih 11 manjina koje zastupa, podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste jer je bivša vlada za njih učinila najviše.

– Ono što je prošla vlada učinila romskoj nacionalnoj manjini nije sigurno učinjeno u posljednjih 60 do 70 godina. To je bio i jedan od razloga zbog čega za mandatara podržavamo Zorana Milanovića i SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste – rekao je Kajtazi. 

Upitan kako ocjenjuje stajalište HDZ-ove Domoljubne koalicije da nacionalne manjine ne bi unaprijed trebale davati potporu nekome već se prikloniti većini, odgovorio je kako imajući na umu da Klub nacionalnih manjina može donijeti proračun i donosi više zakona, manjine mogu biti i dio vlade. Naveo je i da o tome nije razgovarao s predsjednicom Grabar-Kitarović.

Zastupnik slovačke i češke manjine Vladimir Bilek kaže da su njihove manjinske institucije donijele zajednički odluku da će "preliminarno podržati g. Milanovića za mandatara". Upitan što to znači "preliminarni potpis", Bilek je objasnio da će time "dati potpis mandataru za sastavljanje hrvatske vlade u ovom dijelu pregovora". Ne uspije li ovaj krug konzultacija, onda će se opet pitati "izbornu bazu", a Bilek je objasnio da preliminarni potpis "ne znači i automatsko dizanje ruku u hrvatskom Saboru za novu vladu, nego je to pomoć mandataru za sastavljanje vlade". 

14.40 sati – Kako je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, predsjednica Grabar-Kitarović već je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem koji je u inozemstvu, a čija stranka ima dva mandata u Saboru, a tijekom dana telefonski će razgovarati i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a nakon toga osnovao novu stranku Hrid.

14.30 sati Ermina Lekaj Prljaskaj prva je od "manjinaca" koja je pristupila konzultacijama kod predsjednice. Prije dolaska za nju se tvrdilo da je jedina "iskočila" iz manjinskog vlaka, s obzirom na to da su manjinci odlučili poduprijeti lijevu koaliciju Hrvatska raste. Tajnovita je ostala i nakon konzultacija, jer se brzo udaljila od novinara i nije željela dati nikakvu izjavu.

14.15 sati – Petnaestak minuta trajale su konzultacije s IDS-om.

– Spremni smo podržati vladu lijevog liberalnog centra, normalno pod uvjetom decentralizacije koju smo sa SDP-om usuglasili. Dakle, IDS je sa svoja tri zastupnika dao potpise mandataru vlade gospodinu Milanoviću. Uistinu nam je drago da je u Hrvatskoj tema decentralizacije postala najvažnija, mislim da je RH što prije potrebna nova vlada s punim ovlastima, a mislim da bi za državu bilo najgore da se ide na nove izbore – rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić nakon konzultacija.

Na pitanje koliko zastupnika je skupila lijeva koalicija, Miletić je kazao "negdje 70-tak", ali da će o tome govoriti Zoran Milanović.  

13.50 sati – Na Twitter-profilu predsjednice objavljeno je da su počele konzultacije. Prvi na redu je IDS, a nakon njih slijede zastupnici nacionalnih manjina te potom Živi zid i Reformisti. U 16 sati dolazi HDSSB, a u 17.30 predviđen je Most nezavisnih lista. Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45 sati. 

Milan Bandić neće doći na Pantovčak zbog službene spriječenosti pa će predsjednica s njim konzultacije održati telefonskim putem.

 

>> Sedam manjinaca uz SDP, a Ermina Lekaj Prljaskaj ipak uz HDZ?

Komentara 340

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
14:24 26.11.2015.

Taj miletic je teska ljigava lopina! nastavlja tradiciju istrijanskih autonomasa i antinacionalnih partija! Takvi bi trebali biti persona non grata u hrvatskoj, a ne sastavljati Vladu!! Apsurdistan!

DU
Deleted user
14:11 26.11.2015.

Zna se tko je pobjednik i kome treba dati priliku za sastavljanje vlade.

KA
karlodrago
14:34 26.11.2015.

Sad je dobra prIlika Kolindi da zbog želje Borisa Miletića za regionalizacijom Istre /razbijanjem Hrvatske/ ,strpa odmah u zatvor a iza njega i Milanovića ako ga primi u koaliciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije