Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marija Ilić:

Narodu je dosta izbora, novi bi bili najgore rješenje

marija ilić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.12.2015.
u 19:00

Novi su izbori najgore rješenje jer stoje 40, 50 milijuna kuna, a zemlji treba svaka kuna, euro i projekti. Ružno bi bilo ići na nove izbore, smatra saborska zastupnica Ilić

Marija Ilić, iz Hrvatske stranke umirovljenika, sa 70 godina je najstarija izabrana zastupnica 8. saziva Hrvatskog sabora, pa je time u mogućnosti voditi i konstituirajuću sjednicu. Naravno, ako to ne bude mogao, ili prekine voditi sjednicu, Josip Leko, dosadašnji predsjednik Sabora.

Pripremate li se za mogućnost da vodite prvu sjednicu Sabora?

Nisu još sa mnom kontaktirali, no ne bi bilo lako voditi sjednicu u ovakvoj, nedefiniranoj situaciji. Nastojat ću, ako do toga dođe – a nadam se da neće – da proceduralno privedem tu sjednicu kraju. Prihvatit ću, naravno, vođenje sjednice, spremna sam, no o detaljima će me morati podučiti. Držim da bi i svi izabrani zastupnici morali biti spremni na preuzimanje odgovornosti. Ponosna sam što sam drugi put izabrana u najviši hrvatski dom. Logično je i da sam ja najstarija, jer sam iz HSU-a. No, najstarija jesam po godinama, ali po duhu mislim da nisam.

Imate li saborskog iskustva?

Pola mandata, dijelila sam mandat s kolegicom Višnjom Fortunom. Iskustva u vođenju sjednica nemam pa će pomoć struke i napuci pravnika u Saboru dobro doći.

Prvi je put Hrvatska u ovakvoj, kompliciranijoj situaciji?

Apeliram i nekako se uzdam, s obzirom na to da je u Sabor izabrano više od polovice novih zastupnika, da će te nove snage pridonijeti kvaliteti rada, da se Sabor prometne u središnje mjesto na kojemu se donose i odluke i zakoni. Prijedlog premijera Milanovića, koji je ponudio mjesto predsjednika Sabora Boži Petrovu, sviđa mi se jer bi Petrov baš u tom segmentu mogao dosta utjecati na ono u što se toliko zaklinje – silne reforme.

Bi li novi izbori bili dobri?

Novi su izbori najgore rješenje jer stoje 40, 50 milijuna kuna, a zemlji treba svaka kuna, euro i projekti. Ružno bi bilo ići na nove izbore. No, bude li tako, mislim da ta manjina – koja, evo, diktira sve u ovoj državi i drži nas na uzici s "hoćemo-nećemo" – tu gubi. Mislim da su to pametni ljudi i da vide da bi onda i oni bili gubitnici, da bi sve strane bile gubitnici jer narodu je dosta izbora.

Vjerujem da bi izlaznost na novim izborima bila puno manja i da bi se Most i više nego prepolovio.

>>Sabor: Ništa ne upućuje na skoro konstituiranje

>>Polovici zastupnika novog saziva Sabora bit će to prvi put u klupama

Komentara 32

Avatar velika jabuka
velika jabuka
19:32 01.12.2015.

meni je dosta politike ispod žita. više volim nove izbore.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
19:19 01.12.2015.

Ovo šta se događa sa mandatima je SRAMOTA! Jedino ispravno riješenje su novi izbori i pod hitno novi izborni zakon!

ST
stefj
19:10 01.12.2015.

Zašto ne novi izbori? Sada kada su maske pale, baš bi trebalo otići na nove izbore... Pitanje koliko bi dobili HDZ i SDP glasova, no sigurno Hrid ne bi dobio 3 zastupnika. A Most? Vjerojatno bi u Zagrebu i na sjeveru dobio više, ali bi izgubio u Slavoniji i Dalmaciji... Samo da Holy, Josipović, Kosor, Linić i slični ne dobiju koji mandat, to je jedina "opasnost".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije