Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan od glavnih uvjeta

Most objasnio zašto inzistira na proglašenju gospodarskog pojasa!

obalna straža
Foto: ilustracija
25.11.2015.
u 17:04

Nedopustivo je da Hrvatska još uvijek nije zaštitila svoj obalni pojas i time propustila očuvati svoja nacionalna bogatstva i dodatno obogatiti svoj državni proračun, smatra Most

Nakon što je jučer glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja otkrio kako će jedan od glavnih uvjeta Mosta nezavisnih lista u pregovorima za davanje podrške novoj vladi biti proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, danas su detaljnije objasnili zbog čega to žele.

– Nedopustivo je da Hrvatska još uvijek nije zaštitila svoj obalni pojas i time propustila očuvati svoja nacionalna bogatstva i dodatno obogatiti svoj državni proračun – stoji u priopćenju Mosta.

Pojašnjavaju kako je Hrvatski sabor još 3. listopada 2003. godine donio Odluku o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskome moru, kojom je proglasio Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske. Međutim, nakon prosvjednih nota susjedne Italije i Slovenije, a uzimajući u obzir osjetljiv trenutak pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Sabor donosi odluku o primjeni pravnog režima zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa tek nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske. S obzirom na to da Ugovor o partnerstvu u ribarstvu s Europskom unijom još nije bio sklopljen, Republika Hrvatska donosi odluku o primjenu ZERP-a od 1. siječnja 2008. godine, kada ga je zbog pritiska ponovno bila prisiljena izmijeniti i donijeti odluku o tome da se ZERP privremeno neće primjenjivati na države članice Europske unije od dana 15. ožujka 2008. godine, do iznalaženja zajedničkog dogovora u europskom duhu.

I nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju Vlada nije proglasila isključivi gospodarski pojas (IGP), iako prema Konvenciji UN-a o pravu mora, kao i prema običajnom međunarodnom pravu mora, Republika Hrvatska na to ima pravo, navode u Mostu. Ističu kako je Europska unija savjetovala svojim članicama proglašenje isključivog gospodarskog pojasa koji ne obuhvaća samo ekološko-ribolovnu komponentu voda, već i gospodarsko iskorištavanje čitavog područja.

– Podsjetimo se da je još prošle godine Bruxelles iznio procjenu da bi Hrvatska godišnje kroz proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu mogla zaraditi oko 135 - 140 milijuna eura. Smatramo da je došao krajnji trenutak za uspostavljanje potpunog nadzora i preuzimanje odgovornosti Hrvatske za prirodna bogatstva koje posjedujemo i koje moramo zaštititi. Upravo zato će Most nezavisnih lista inzistirati na obveznom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa – poručio je Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista.

Proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa država ima primarno pravo izlova uz obvezu cjelovite skrbi za zaštićeno područje dok u skladu s dogovorom s Europskom komisijom samo definira postoji li eventualni višak, zaključuje Most.

>> Glasnogovornik Mosta otkrio jedan od zadnjih zahtjeva za podršku novoj Vladi

Komentara 22

PO
postolar
17:38 25.11.2015.

Čini mi se da MOST radi ono šta su "velike" stranke morale odavno napraviti,ali "velike" stranke su oportunističke i gledaju samo vlastitu korist,koga od njih interesira Hrvatska država i hrvatski narod.Ovo je odavno zagovara hvaranin Tonči Tadić-Jadransko more je naše,mislim na naš dio,i to treba zaštititi jer nije samoposluživanje za grabežljive susjede,pogotovo talijane.Bravo Most, samo izdržite među tim svim lopužinama...

DU
Deleted user
17:56 25.11.2015.

Apsolutno se slazem sa ovim ultimatumom koalicijskim partnerima o istantnom proglasenju gospodarskog pojasa......ali sto je s onom zicom slovenskih vojnika i policije na nasem legitimnom teritoriju?

Avatar Rafael B
Rafael B
17:25 25.11.2015.

Samo naprijed Most! Nedajte se skrenuti sa puta koji je jedina prilika RH za održivost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije