Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori s Mostom

'Ako i SDP i HDZ sve podržavaju, onda reformska vlada nije iluzija nego stvarnost'

most
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/11
26.11.2015.
u 12:10

Pregovarački timovi Mosta te SDP-a i HDZ-a nastavili su danas s pregovorima o temama političkog i izbornog sustava, političke kulture te proglašenja isključivog gospodarskog pojasa

Pregovarački timovi Mosta te SDP-a i HDZ-a nastavili su danas s pregovorima o temama političkog i izbornog sustava, političke kulture te proglašenja isključivog gospodarskog pojasa.

Uobičajeno, Most je prvo bio u SDP-u, a SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk je nakon sastanka rekao da je SDP zatražio da se u izbornom sustavu zadrži ono što smatraju dobrim, poput proporcionalne zastupljenosti u Saboru i omogućavanju ravnomjerne teritorijalne zastupljenosti kroz izborne jedinice.

– Smatramo da je dobro da to ostane, dok smo u ostalim aspektima spremni razgovarati i da želimo da u taj dio budu uključeni i predstavnici i HDZ-a, odnosno da se taj dio političkog sustava dogovara konsenzusom, ako je to moguće – kazao je Bauk te potvrdio da se razgovaralo i o smanjenju broja zastupnika na sto, te smanjenju njihovih plaća.

– Mogu reći da smo se složili da izborni sustav zahtjeva raspravu o tome i da će se u našim pisanim odgovorima, i odgovorima drugih stranaka razmatrati njegove popravke – dodao je Bauk te naglasio da će pisane odgovore Mostu poslati u rokovima koji budu dogovoreni, a kako mu se zasad čini, to bi bio ponedjeljak.

Profesor Robert Podolnjak iz Mosta dodao je da su imali sadržajne razgovore o važnim temama, izborno i referendumsko zakonodavstvo i njihova promjena.

– Pitanje iz političkog sustava i političke kulture i na kraju pitanja vezana uz gospodarski pojas. Za nas su vrlo važne teme koje se odnose na izborno zakonodavstvo i referendumsko, prije svega ono što bi htjeli na prvoj radnoj sjednici Sabora, a to je smanjivanje zastupničkih prava, počev od plaće zastupnika i prava nakon isteka mandata. Želimo smanjiti broj zastupnika, smatramo da treba poslati važnu poruku da na svim razinama trebamo smanjiti broj političkih dužnosnika. Želimo refomirati izborni sustav i referendumsko zakonodavstvo na način da ojačamo utjecaj građana na političko odlučivanje i da građani više nego do sada biraju svoje zastupnike, lokalne dužnosnike, da idemo u smjeru ili jačanja preferencijalnog glasovanja ili da idemo u kombinirani sustav. Želimo reformirati i izborne jedinice i financiranje kampanje – pojasnio je Podolnjak. Očekuje ipak pisano očitovanje jer je na kraju priče uvijek je važno kako im se stranke očituju pismeno jer će tek tada moći točno vidjeti postotak sličnosti u stavovima.

–  Ako i jedni i drugi sve podržavaju, onda svi možemo zajedno sjesti u vladu i onda ta reformska vlada nije iluzija, nego stvarnost – dodao je Podolnjak te kazao da u pregovorima još nisu dobili striktno ne za neki od prijedloga.

Na pitanje je li ovo danas posljednja runda pregovora, Podolnjak je dodao da ima još važnih tema koje treba raspraviti.

– Ne znamo koliko će nam predsjednica dati da nastavimo s razgovorima. Htjeli bi vidjeti i druge važne teme, naročito zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje. To su područja koja nismo stigli dotaknuti, a koja su važna i dovode nas u situaciju da ubrzamo pregovore – objasnio je Podolnjak te dodao da u 13 sati

Most ima sjednicu Nacionalnog vijeća na kojoj će se usuglasiti oko onoga što će danas reći predsjednici RH na konzultacijama. Nije želio komentirati ni rast popularnosti Mosta u istraživanju Crobarometar.

–  Mi samo želimo ispuniti ono što smo obećali građanim, ako u tome uspijemo vjerujem da će građani to honorirati – kazao je Podolnjak.

Odacio je i tumačenja da je Most mijenjao svoj program u posljednjih mjeseca dana.

– Nismo, ali morate razumijeti da veliki broj građana očekuje da Most kao reformska snaga istakne što više reformskih zahtjeva, doživljavaju nas kao jedinu političku tribinu koja može istaknuti zahtjeve koji se ovih godina nisu realizirali – zaključio je Podolnjak. Govorilo se i o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, gdje je tim SDP-a Mostu objasnio, kazao je Bauk, određene međunarodne obveze.

– U razgovorima vezanim za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, vremena je bilo malo, ali čuli smo obrazloženja, odnosno isprike zašto Hrvatska nije proglasila punu primjenu ZERP-a na sve članice EU-a, kao što je to Italija proglasila za svoj dio Jadrana. Dobit ćemo i pismene odgovore pa će biti prilika da javnost vidi razloge za i protiv. Mislim da je sada premalo vremena za objašnjenje zašto to dosad nije proglašeno, vidjet ćemo pismena obrazloženja, pa će se javnost o tome pravovremeno i kvalitetno informirati – dodao je Slaven Dobrović iz Mosta. Kaže da taj zahtjev nije namjerno prešućivan do kraja pregovora, već da jednostavno do sada ta tema nije stigla na red, poput tema zdravstva, socijalne skrbi ili branitelja.

Zdravstvo, socijala i dijelom branitelji su bili pripremljeni da se ispregovaraju u petak (sutra) s obje strane, potpuno je jasna priča što se tiče tih resora. Loše je što se pokušava iskomunicirati da smo mi za privatizaciju zdravstva, mi smo apsolutno protiv daljnje privatizacije, što jasno i piše u prijedlogu naše zdravstvene reforme. Ako bude još nastavka pregovora vjerujemo da ćemo biti u mogućnosti još puno toga raspraviti, ne samo pismeno dostaviti na očitovanje dvijema stranama, nego i usmeno u kontaktu vidjeti jesu li im prihvatljivi naši zahtjevi koji će dovesti do toga da mi potpuno jasno kažemo što želimo u zdravstvu – kazala je Ines Strenja Linić iz Mosta. Most se, dodaje, zalaže za djelomičnu decentralizaciju zdravstva do toga kako riješiti HZZO, odnosno financiranje te omogućiti zdravstvo dostupno svim građanima.

– To je zdravstvo koje mi svojim građanima možemo osigurati, gdje ćemo jasno definirati što znači zdravstvena košarica za svakog građanina, što znači pravi raspored bolnica i njihovo udruživanje prema djelatnostima, a ne masterplan koji je zapravo ostao samo slovo na papiru. Mi smo za daljnje jačanje i organizaciju i hitne pomoći, nastavak reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je započela, ali smo sad u nekom procijepu između koncesionara i liječnika koji su potplaćeni u domovima zdravlja. Ima puno tema koje bi mi otvorili, za koje imamo jasne prijeloge, isto tako što se tiče socijalne koju treba decentralizirati, ali nadamo se da ćemo imati vremena sjesti za stol i popričati o svemu tome. Ali daljnje privatizacije u zdravstvu smatramo da ne bi trebalo biti, mada treba jasno reći što je javno, a što privatno i što smo dužni dati svakom građaninu ove države – dodala je Strenja Linić.

Most je nakon razgovora s SDP-om produžio u HDZ, gdje je sastanak počeo u 11 sati.

>> Most objasnio zašto inzistira na proglašenju gospodarskog pojasa!

>> Hoće li Most doživjeti sudbinu Buridanova

Komentara 51

NI
ninja72
08:55 26.11.2015.

Ovo me sada vec podsjeca na laboratorij sa pokusima; ako prede prode, ako ne nema veze pokus je pokus.

AN
aniva
11:00 26.11.2015.

E ovo mi već sliči na Jehovine svjedoke. Kad će više kraj ovom cirkusu....

DU
Deleted user
09:06 26.11.2015.

Eto ne znam što ovi iz mosta hoće. Sdp sada ima najviše potpisa.Neka im se priljkuči još most pa neka ih slobodno uvijetuju svojim reformama. Ako ovi ne ispoštuju dogovoreno odalazak mosta i ponovljeni izbori. Tak se to radi ali čini mi se da više naginju hdzu samo što im ne paše vodstvo pa bi sada neku veliku koaliciju gdje bi u oporbi ostao samo živi zid što je apsurdno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije