Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori s MOST-om

Kovač: Građani su jasno pokazali da žele promjenu izbornog zakona. Mi smo apsolutno za konsenzus

Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
26.11.2015.
u 14:13

S obzirom da je jutros nakon sastanka SDP-ov Arsen Bauk rekao da će tražiti konsenzus i HDZ-a po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva, Kovač je rekao da i oni žele pokrenuti formiranje jedne široke platforme u Hrvatskoj u koju će biti uključeni izabrani političari, ali i eksperti.

Kao što se očekivalo, pregovori Mosta i HDZ-a o reformi političkog i izbornog sustava te o proglašenju gospodarskog pojasa bili su zadovoljavajući.

Predstavnici te dvije stranke nisu izdvojile niti jedan problem koji se eventualno pojavio tijekom razgovora. HDZ-ov Oleg Butković kazao je da su postigli visok stupanj konsenzusa s Mostom po pitanju proglašenja isključivog gospodarskog pojasa.

*Naš je stav da je njegovo proglašenje od interesa za RH i mi se za to apsolutno zalažemo. Napominjem i da je predsjednička kandidatkinja naše stranke koja je danas predsjednica u svoje predizborno vrijeme se zalagala za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Mi se kao stranka isto tako za to zalažemo i naravno podsjećam da je Hrvatska 2003. donijela odluku o proglašenju ZERP-a, 2008. je odluku o suspenziji ZERP-a na države članice EU, isto tako 2013. je zastupnik HSP AS-a u Hrvatskom saboru krenuo s inicijativom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa i vlada Zorana Milanovića je to apsolutno odbila. Nakon toga je gospođa Tomašić u EP postavila pitanje oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa i tu smo vidjeli da postoji pozitivan odgovor tadašnje europske povjerenice da je Hrvatska u mogućnosti ići na takav korak, ali da je pitanje ribarstva i zajedničkog ribarenja ono što moramo dogovarati sa članicama EU. Sve smo to danas spomenuli i evo još jednom naglašavam postigli smo visoki stupanj konsenzusa i složili smo se oko toga da ćemo odluku o isključivom gospodarskom pojasu podržati i jedni i drugi – pojasnio je Butković.

Njegov stranački kolega Miro Kovač dodao je da će se po tom pitanju HDZ angažirati i na vanjsko-političkom planu.

- Složili smo se da treba reformirati izborno zakonodavstvo i mi ćemo sve odgovore na prijedloge Mosta vrlo brzo, već sutra dostaviti kolegama iz Mosta. I na tom planu se moraju izvršiti neke promjene, to građani hoće, jasno su poručili da treba promijeniti i izborni zakon, složili smo se i da treba unaprijediti politički sustav, on mora biti transparentniji, demokratičniji i za naše građane atraktivniji i u potpunosti prihvatljiv da omogući sudjelovanje u najvećem mogućem nivou svih naših građana u političkom životu. Mi smo zadovoljni s razgovorima s kolegama iz Mosta i veselimo se nastavku interakcije i putem naših odgovora koje ćemo im dostaviti sutra – kazao je Kovač, a na pitanje slaže li se HDZ i s prijedlogom smanjenja broja zastupnika i njihovih plaća, odgovorio je kako se "slažu s promjenama".

S obzirom da je jutros nakon sastanka SDP-ov Arsen Bauk rekao da će tražiti konsenzus i HDZ-a po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva, Kovač je rekao da i oni žele pokrenuti formiranje jedne široke platforme u Hrvatskoj u koju će biti uključeni izabrani političari, ali i eksperti.

- Ta bi platforma morala donijeti promjene na planu izbornog zakonodavstva, ali i unaprjeđenja političkom sustav. Mi smo apsolutno za konsenzus i nama je drago da smo vrlo iscrpno bili danas informirani od gospodina Podolnjaka o prijedlozima Mosta, a mi se u najvećoj mjeri slažemo s kolegama iz Mosta o potrebi reforme i izmjene izbornog zakonodavstva i politika mora biti puno bliža i pristupačnija čovjeku i isto tako smo za unapređenje političkog sustava – poručio je Kovač.

Na pitanje je li u redu da zastupnik ima upola manju plaću od načelnika općine od dvije tisuće stanovnika, profesor Robert Podolnjak iz Mosta odgovorio je da vjeruju da su u Sabor došli zastupnici koji imaju određeno zaposlenje, karijeru i ne trebaju nakon izlaska iz Sabora uživati određene pogodnosti.

- To ne uživaju ni hrvatski građani koji ostaju bez posla. Ako smo ostali bez saborskog mandata, vraćamo se otkuda smo došli i to mora biti dovoljno – pojasnio je Podolnjak. Novinare je zanimalo i kakav je njihov stav oko lista za dijasporu te manjinskih lista, Podolnjak je rekao da Most želi smanjenje Hrvatskog sabora i predlaže značajno smanjenje na 111 zastupnika. * - To povlači i smanjenje drugih kategorija zastupnika, zastupnika nacionalnih manjina jer su oni zastupljeni s osam zastupnika. Budući da su pitanja manjina i dijaspore riješena ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, rado bi vidjeli konsenzus u Saboru da se ta pitanja kvalitetno riješe konsenzusom – kazao je Podolnjak. Po pitanju lista za dijasporu, dodao je kako je ta problematika regulirana Ustavom te nema logike da je broj zastupnika dijaspore ograničen, a ukupan broj zastupnika varira. 

- Pitanje dijaspore dominira više nego zaslužuje i ne možete provesti nijednu Ustavnu promjenu, a da se to pitanje ne javlja kao važno za jednu stranu u pregovorima. Nemamo definitivni stav, ali bi htjeli javnu raspravu svih strana. Glasovanje građana u dijaspori nije dobro riješeno, razgovarali smo i o dopisnom glasovanju, mnoge države imaju dopisno glasovanje i ne vidimo opravdane razloge da to ne uvedemo – zaključio je Podolnjak.

Nakon završetka pregovora s SDP-om i HDZ-om, Most je otišao na sjednicu njihovog Nacionalnog vijeća koja je počela u 13 sati, a na kojoj bi se zastupnici trebali usuglasiti oko konačnog stava koji će iznijeti predsjednici na konzultacijama u 17.30 sati.

>>Kovač: Prgomet je bivši HDZ-ovac, to je naša prednost

Komentara 38

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
14:33 26.11.2015.

"Budući da su pitanja manjina i dijaspore riješena ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, rado bi vidjeli konsenzus u Saboru da se ta pitanja kvalitetno riješe konsenzusom"...neće trebati nikakav konsenzus jer idemo na građanski referendum i ukidamo nelegitimni privilegirani status manjinskim uhljebima Pupovcu i kompaniji. Do proljeća.

Avatar imotska115
imotska115
14:35 26.11.2015.

Izborni zakon za djasporu se mora mijenjat, ovo je apsurd da Hrvat ima manje zastupnika iz djaspore nego Srbin i ostale manjine.

AN
Anamarija10
14:49 26.11.2015.

Profesionalni Srbin Pupi i onaj kostur Furio imaju više mandata nego cijela Hrvatska dijaspora! Toga nema nigdje, pod hitno mijenjati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije