Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznati skrivaju kome će dati glas

Za koga će glasati osobe iz javnog života

Kolaž poznati
Foto: Pixsell
1/12
08.10.2015.
u 07:55

Vjeran Zuppa za Milanovića unatoč svađama, Ivan Aralica ostao vjeran HDZ-u, a Nino Raspudić podržava Željku Markić

Podrška poznatih i slavnih osoba omiljenoj stranci u predizbornoj kampanji već je odavno postala sastavni dio hrvatskog političkog folklora. U neizvjesnim izborima, kakvi će ovi gotovo sigurno biti, dobra riječ neke zvijezde može biti presudna. Stoga je poprilično komešanje u medijskim i političkim krugovima izazvao Zvone Boban, legendarni kapetan hrvatske reprezentacije, koji je neočekivano podržao premijera Zorana Milanovića. Još od uspostave višestranačja u Hrvatskoj iskristalizirale su se dvije glavne struje "slavnih".

Kao Europa tridesetih

Na jednoj strani su javne osobe s jasnim stavovima koje bez kompleksa iznose u javnosti, dok su na drugoj strani "oportunisti" koji mjerkaju sa strane i procjenjuju na koju se političku stranku isplati uložiti popularnosti i javni ugled. Postoji još jedna vrsta javnih djelatnika koji spadaju u grupu "političkih beskičmenjaka". Oni javno podržavaju političku opciju samo zato što se boje autoriteta na vlasti ili gubitka privilegija, a intimno zastupaju sasvim suprotne političke ideje. Sve tri grupe javnih djelatnika uglavnom su snažno podržavale Franju Tuđmana koji je u prvom desetljeću hrvatske neovisnosti bio neprijeporni vladar zemlje. To su prepoznale zvijezde iz javnog života željne sinekura i ostalih privilegija koje im samo moćni i milostivi vladar može pokloniti. Naravno, postojala je malobrojna, ali vrlo glasna i artikulirana oporba Franji Tuđmanu koju su predvodili neki i danas vrlo aktivni intelektualci. Nakon odlaska s vlasti HDZ-a i dolaska ljevice nekako su se stabilizirale dvije osnovne grupacije poznatih i slavnih. Naravno, nije posve iskrčen korov prevrtljivaca i srebroljubaca koji su uvijek "birali" onu političku opciju koja je na vlasti. Međutim, kako je kriza nagrizala hrvatsko društvo, tako je splasnuo i elan javnih osoba.

Zanimljivo je da nekad zagriženi HDZ-ovac Kićo Slabinac sada skriva svoje preferencije kao zmija noge. Ne samo da više nema svoju stranku za koju bi dao sve nego se u njegovim izjavama vidi da je izgubio svaku iluziju o politici. Nema više ideala, sve je to samo posao. Sličan stupanj "duhovnog razvoja" doživio je pjevač Giuliano. Ne tako davno bio je glavna zvijezda na skupovima HSP-a. Sada bježi od ideologije kao "vrag od tamjana". Odluku o tome za koga će glasati donijet će isključivo na osnovi gospodarskih programa. Frontmen grupe "Hladno pivo" Mile Kekin toliko je razočaran da ozbiljno razmišlja o tome da uopće ne iziđe na izbore. Rezignirano kaže da u Hrvatskoj nema prave lijeve opcije. Još više zabrinjava njegova izjava da ga sve ovo podsjeća na Europu tridesetih godina. Ove javne osobe su barem dale kakve-takve odgovore. Razgovarali smo s nekim sportašima koji uopće nisu željeli da im spominjemo ime iako su do jučer ponosno mahali stranačkim zastavama. Čak je i Dubravko Šimenc, koji je uvijek dostupan novinarima, tražio mali time-out da sroči odgovor na pitanje za koga će glasati. Ali još uvijek ima romantičara među javnim osobama. Vjeran Zuppa je imao žestoke okršaje s Milanovićem, ali ga je na kraju podržao jer ne želi da na vlast dođe Karamarko. Ivan Aralica se nije odrekao HDZ-a čak ni u vrijeme kada ga je "progonio" Ivo Sanader.

Konzervativna težina

Možda najveća zvijezda među intelektualcima Nino Raspudić podržao je Željku Markić i "U ime obitelji". Njegov blagoslov ima veliku težinu na konzervativnoj sceni.

>>Stranke će dobivati po 180.000 kuna za svaki osvojeni mandat

>>U ime obitelji zadovoljni datumom izbora

Komentara 154

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
08:43 08.10.2015.

Upozoravam urednike VL da ubuduće svake godine na današnji dan želim vidjeti na naslovnici čestitku za DAN NEOVISNOSTI !!! Hvala lijepa !

PO
Polikarp
08:28 08.10.2015.

Vjeran Zuppa najbolji je dokaz kako su komunisti odani svojoj Partiji, ma što god ona učinila. Do Hrvatske im ionako nije stalo!

DR
dragica949
08:38 08.10.2015.

U normalnoj,demokratskoj uljuđenoj zemlji nepristojno je i čak uvredljivo pitati građanina za vjeru,plaću i opciju zs koju glasa.Kod nas to ne vrijedi,mi smo ipak još jako daaleeko od prave,normalne države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije