Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SJEDNICE

Karamarko: Pozitivno smo odgovorili na upit Mosta

Tomislav Karamarko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/29
14.12.2015.
u 21:49

Karamarko je rekao je da će raspravljati i o nestranačkom premijeru

– Pozitivno smo odgovorili na upit Mosta – rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Rekao je da će raspravljati i o nestranačkom premijeru, da će i to biti na stolu, odnosno da je spreman ne biti premijer. Nije rekao tko bi to mogao biti.

– Što se tiče tripartitne vlade, ona je po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera nemoguća i nerealna. Mi predlažemo da idemo u koalicijsku vladu s Mostom, ali u svakom slučaju da i u toj situaciji, s obzirom na sve ono što čeka Hrvatsku, na reforme koje nas čekaju, kojih će biti dosta, da doista potražimo konsenzus i sa svim tzv. lijevim snagama i opcijama u našem političkom spektru, dakle i sadašnjem SDP-u, da ostvarimo nekakvu suradnju – rekao je Karamarko, dodajući da su predložili zajedništvo sa svima.

Karamarko je poručio da treba što prije formirati saborsku većinu i Vladu kako bi se počeli rješavati problemi koji opterećuju građane. 

Predsjednik HDZ-a naglasio je da rasplet situacije ovisi o kolegama iz Mosta, izrazivši nadu da će to biti već u utorak.

Video: Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjedništvo HDZ-a u zaključcima konstatira da su se članice koalicije Hrvatska raste na čelu s SDP-om, nedvosmisleno izjasnile kako ne prihvaćaju ponuđeni prijedlog Mosta. Također poziva Most na nastavak razgovora u cilju formiranja saborske većine, koja će izabrati predsjednika Hrvatskog sabora i novu reformsku Vladu RH, navodi se.  

HDZ-ova Domoljubna koalicija poziva Most na otvoreni razgovor o definiranju jasnih političkih i upravljačkih mehanizama nužnih za provedbu reformi.   

"Takvim razgovorom Domoljubna koalicija i Most doći će do najboljih kadrovskih rješenja, što uključuje mogućnost razgovora i o nestranačkom predsjedniku Vlade RH. Također, HDZ je spreman prihvatiti suradnju i s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme, po načelu stručnosti i odgovornosti", stoji u zaključcima Predsjedništva HDZ-a koje je potpisao predsjednik stranke Tomislav Karamarko. S tim zaključcima suglasni su i svi partneri HDZ-a koji čine Domoljubnu koaliciju.

U paketu dogovarati saborsku većinu i formiranje Vlade

Karamarko je ranije danas nakon trosatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ izjavio da je pitanje tripartitne Vlade već passe jer je SDP već odbio, no naglasio je da poziva na zajedništvo i suradnju te da je potrebno naći rješenje da sve tri strane surađuju. 

– Ako se HDZ dogovori s Mostom, opet će za krucijalne probleme biti potreban konsenzus, a to uključuje i treću stranu – rekao je Karamarko. Kada je riječ o nestranačkom premijeru, Karamarko je rekao da je i to pitanje na stolu i o tome će se razgovarati. 

– I o takvoj soluciji ćemo razgovarati, ali naš je uvjet da se u paketu dogovara saborska većina i formiranje Vlade. Kada to dogovorimo, možemo razgovarati o svemu ostalome – rekao je Karamarko.

Na novinarsko pitanje da li je kandidat za premijera Tomislav Čorić, Karamarko je rekao da o imenima nisu razgovarali i da ga se opet svodi na trgovca, "a trgovac nije". Podsjetio je da je on i na pregovorima u Esplanadi rekao da "nema svetih imena", kada je riječ o budućem premijeru.

Milanović je  postao sinonim za iracionalan govor

Na pitanje je li točno da je HDZ od HDSSB-a tražio podršku za sastavljanje Vlade, Karamarko je rekao da na taj način ne, ali da su sigurno neki stranački ljudi bili u komunikaciji s HDSSB-om pa se to dogodilo. 

Na novinarsko pitanje da je Zoran Milanović rekao da HDZ ni s Mostom nema 76, Karamarko je rekao da je Milanović postao sinonim za iracionalan govor i da doista ne zna zašto bi njegove izjave i on uopće bili relevantni.  Na pitanje s kojom potporom zastupnika ide na konzultacije kod predsjednice, Karamarko je odgovorio: – Ako se dogovorimo s Mostom, onda će biti više od 80 zastupnika.

>>Odgovor Domoljubne koalicije Mostu: HDZ za nestranačkog premijera

>>Milanović: U ovom trenutku imam relativno najveću i najjaču podršku da budem mandatar

Ključne riječi

Komentara 165

NJ
nada.jurincic
11:53 14.12.2015.

Kakav je ovo naslov?Kako se može odlučivati o TRIpartitnoj vladi kad su u pregovorima ostala DVOJICA.Za odlučivanje ostaje samo nestranački premijer i to je sve.Tripartitna vlada je besmislena poslije odluke Partijaca da je ne prihvačaju.

Avatar aj_ća
aj_ća
13:40 14.12.2015.

HDZ je taj koji bi trebao uz pomoc MOST-a sastaviti Vladu. Da bilo je gresaka u proslosti od strane tadasnjeg vodstva i stranka je platila taj ceh, ali Milanoviceva Vlada je u cetiri godine imala toliko falingi,gresaka i afera da ne zasluzuje jos jedan mandat!Vrijeme je za sposbne!

AR
aristip
11:27 14.12.2015.

Valjda u tom HDZ-u ima onih koji shvaćaju koliko je bitno da dođe do smjene vlasti i da će prihvatiti prijedlog MOST-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije