Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovo dosad nisu spominjali

Glasnogovornik Mosta otkrio jedan od zadnjih zahtjeva za podršku novoj Vladi

Nikola Grmoja
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.11.2015.
u 19:40

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa bit će jedan od glavnih uvjeta Mosta nezavisnih lista u pregovorima za davanje podrške novoj vladi

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa bit će jedan od glavnih uvjeta Mosta nezavisnih lista u pregovorima za davanje podrške novoj vladi, a nastavak pregovora sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom, kako se doznaje iz Mosta,  bit će u četvrtak.

– Inzistirat ćemo na isključivom gospodarskom pojasu i to će biti naš uvjet suradnje. Očekujemo podršku jer ga je trebalo odavno proglasiti. Hrvatska na njega ima pravo i mislim da je dosad bio problem u kadrovima Ministarstva vanjskih poslova kojima je bilo teško priznati da smo to trebali odavno napraviti. Zbog toga što to nije učinjeno, Hrvatska trpi goleme financijske i svake druge štete – rekao je Hini glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Isključivi gospodarski pojas je, poručuje, jedan od zadnjih, ali najvažnijih zahtjeva Mosta za podršku novoj vladi.

Hrvatska je 2003. proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ali je tijekom pregovora o pristupu EU odustala od njegove primjene na članice EU do postizanja međusobnog dogovora. ZERP se odnosi na ribolov i iskorištavanje podmorja, dok se isključivi gospodarski pojas tiče gradnje objekata na morskoj površini, kao što su, primjerice, vjetroelektrane ili umjetni otoci. Većina zemalja u svijetu, koje imaju izlaz na otvoreno more je proglasila isključivi gospodarski pojas.

Iako je nastavak pregovora o potpori novoj vladi trebao slijediti već sutra, Grmoja pojašnjava da će zbog sigurnosnih mjera te posebne regulacije prometa u Zagrebu, zbog dolaska  američkog potpredsjednika Joea Bidena, on biti prebačeni za četvrtak.

Tako, uz isključivi gospodarski pojas, za četvrtak najavljuju i pregovore o izbornom sustavu, mjerama protiv korupcije, a možda, kaže Grmoja, i nacionalnoj sigurnosti te civilnom nadzoru nad obavještajnim službama. Bit će to zadnji dan "programskih pregovora", najavljuje Grmoja.

Nakon toga, Most očekuju očitovanja iz SDP-a i HDZ-a o temama o kojima se dosada pregovaralo.

– Dali smo im rok za odgovore do ponedjeljka, ali mislim da će oni odgovoriti i prije – kaže Grmoja.

>> Guverner Vujčić podržao većinu Mostovih ekonomskih reformi

Komentara 121

Avatar majmunranko
majmunranko
20:00 24.11.2015.

Jedva čekam vladu SDP-HNS-Most-Hrid-IDS-SDSS-laburisti-HSU-Bandić-Čačić-Glavaš-Čeh-Mađar-Furio-Rom-ISIL.

DU
Deleted user
20:03 24.11.2015.

što je sa zahtjevom za istraživanjem svemira ?

OP
opcija
20:00 24.11.2015.

Ajmo Večernji, Jutarnji, Index, T portal.....a što kaže Severina i Rozga na to???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije