Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE IZ SVIJETA

Svjetski mediji: HDZ su porazile korupcijske afere i nezaposlenost

'unutrasnja..........okucani........15.05.2005  precko / o.s., nikola tesla , glasanje - lokalni izbori  foto: IGOR KRALJ'
'igor kralj'
05.12.2011.
u 16:34

Većina stranih medija slaže se u jednom: hrvatski birači kaznili su vladajuću konzervativnu stranku HDZ za korupcijske afere i porast nezaposlenosti!

Ističući da će novoizabrana vlast 2013. godine uvesti Hrvatsku u Europsku uniju, vodeći svjetski mediji izvijestili su o pobjedi lijeve oporbe, odnosno Kukuriku koalicije na netom završenim parlamentarnim izborima u zemlji.

Većina stranih medija slaže se u jednom: hrvatski birači kaznili su vladajuću konzervativnu stranku HDZ za korupcijske afere i porast nezaposlenosti!  BBC za poraz vodeće konzervativne stranke HDZ-a, koji je na izborima osvojio ukupno 47 mandata naspram Kukuriku koalicije koja je osigurala 80 zastupničkih mjesta u Saboru, krivi i slabo ekonomsko stanje u državi, odnosno posljedice recesije koja je u proteklih godinu dana smanjila ukupan rast na manje od jedan posto. To je naslijeđe s kojim se pobjednička Kukuriku koalicija mora uhvatiti u koštac, što nije nimalo lak zadatak. Uz smanjenje državnog proračuna, kako bi se izbjeglo smanjenje kreditnog rejtinga države, budući premijer Zoran Milanović bit će prisiljen nastaviti borbu protiv korupcije te smanjiti visoku stopu nezaposlenosti. Dok je bivša premijerka Jadranka Kosor uspjela izbjeći traženje zajma od Međunarodnog monetarnog fonda, Britanci predviđaju da novom premijeru to neće poći za rukom.

Reuters piše da su birači odlučili ''popraviti'' štetu posrnule ekonomije prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Milanović je poručio građanima da će morati raditi ''više, jače i duže'' kako bi se poboljšalo ukupno ekonomsko stanje u državi. Ističu i objavu bivše premijerke Kosor koja je unatoč izbornom porazu izjavila da HDZ nije poražen.

– Nismo pali na koljena – prenio je riječi Jadranke Kosor i Washington post koji drži da će pobjeda Kukuriku koalicije ubrzati normalizaciju diplomatskih odnosa sa Srbijom te pomoći u stabilizaciji političkog stanja na Balkanu.

Izbore je u Hrvatskoj pratilo oko 320 akreditiranih novinara, od čega su 74 bila iz stranih medija. Uz petnaest domaćih, čak je četrnaest stranih ekipa dobilo dozvolu za snimanje. Za praćenje tijeka izbora iz stožera Kukuriku koalicije akreditiralo se oko 320 novinara, od čega su 74 strana. Dozvolu za snimanje dobilo je petnaest domaćih i četrnaest stranih ekipa. Uz dvanaest medijskih kuća iz regije, izbore u Hrvatskoj pratile su i ekipe iz Njemačke, Italije, Mađarske, Francuske, Slovenije, SAD-a i Švicarske.

Komentara 10

K1
k1milica
17:50 05.12.2011.

gospodo analiza strane stampe vam je pomalo parcijalna.... iako su clanci o nasim izborima bili odma iza izbora za ljubljanskog gradonacelnika koji nsam uspio procitat...... jaka vjest komunisti zamjenili fotelje s ex komunistima u drzavi koja je (bila) dio exx komunisticke drzave na balkanu ... vani samo o tome pricaju hehe

TE
termal
18:16 05.12.2011.

Naslov je \"pogodak u sridu\". Stvarno su glogov kolac HDZ-u zabile nezaposlenost i koupcionaške afere. I još nešto: udaljio se od naroda. Da su bili prisutni na demonstracijama radnica \" Kamensko\" i KIO Orahovica, da su spriječili zatvaranje Željezare u Sisku (preskupa struja i politika HEP-a. ) Predstavnika Željezare, Damir Betović direktor HEP-a nije tri mjeseca želio primiti na razgovor. Dok nisu otišli iz Siska. Da su se manje ulizivali uvozničkom lobiju i EU, možda bi bilo drugačije.

DE
dejavu
17:19 05.12.2011.

Zoki hapsi ****** !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije