Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki pad

Raspudić: Negativan Đapićev imidž stajao je HSP ulaska u Sabor

hsp (1)
Igor Kralj/Pixsell
06.12.2011.
u 09:00

U tri istočnohrvatske jedinice stranka je bila vrlo blizu osvajanja pet posto glasova

Hrvatske stranke prava više nema u Saboru. Pravašku ideju u parlamentu zastupat će samo Ruža Tomašić sa svojom novoosnovanom strankom HSP dr. Ante Starčević.

Nastavljen je tako pad pravaša, koji su 2000. osvojili četiri mjesta, u njihovim redovima bili su tu još kasniji otpadnici Miroslav Rožić i Tonči Tadić. Na izborima 2003. godine HSP uspijeva dobiti više, čak pet mjesta, a nova zvijezda stranke je R. Tomašić.

U studenome 2007. godine u Sabor je ušao Daniel Srb koji uskoro postaje novim predsjednikom HSP-a, a 2011. HSP postaje izvanparlamentarna stranka, iako su u tri istočnohrvatske jedinice vrlo blizu praga, blizu pet posto. Srb ne krije razočaranje, u prvom redu podjelom u pravaškim redovima.

Čestitka Ruži Tomašić

– Bazen pravaških glasova je podijeljen, ali to nikome nije donijelo uspjeh. Da smo išli zajedno, imali bismo barem šest zastupnika – kaže Srb, čestitajući Ruži Tomašić na ulasku u Sabor.

– Hrvatska će osjetiti nedostatak snažne desnice, to se osjećalo i do sada, pa je, primjerice, privatizacija Ine ili Plive mogla proći kako je prošla, a bez prave reakcije je i pravosudna agresija Srbije, a Hrvatska ni na koji način nije odgovorila na novi srbijanski memorandum – kaže Srb. Na pitanje je li mu žao što R. Tomašić više nije u HSP-u kaže kako mu je uvijek žao svakoga dobrog člana. Analitičar Nino Raspudić uvjeren je da je HSP podbacio najviše zahvaljujući negativnom imidžu Ante Đapića, te da je s tim trebalo raščistiti. Međutim, najveći uteg hrvatskim pravašima Raspudić vidi u njihovoj podršci sestrinskoj stranci u BiH, HSP-u, koji surađuje sa SDP-om Zlatka Lagumdžije i koji nema velik ugled među Hrvatima u susjednoj državi.

Iracionalno podijeljeni

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je za razliku od stranaka koje su polučile uspjeh na ovogodišnjim izborima poput Laburista i HDSSB-a, HSP igrao na samo jednu kartu i to nacionalizam, a to nije bilo dovoljno. Usto, Puhovski primjećuje da su se pravaši iracionalno podijelili u brojne pravaške strančice, a da su ostali okupljeni u jednu stranku mogli su na ovim izborima osvojiti sigurno najmanje pet mandata.

Komentara 85

Avatar slavko stečajko
slavko stečajko
11:15 06.12.2011.

Pogrešku si veliku napraio nije Tonči Tadić branio ZERP već gospodarski pojas na moru. 06.12.2011. u 11:10h modrulj je napisao/la:

DO
doktorica
09:06 06.12.2011.

sad vide šta im je nejedinstvo donjelo,da su ih prešli anonimci.Sramota!

Avatar omot71
omot71
09:45 06.12.2011.

Urar, slažem se u većini ali trebali su ostati i boriti se za pravedan hsp a ne pojeći. To im zamjeram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije