Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlamentarni izbori

Privremeni rezultati: Kukuriku 80 mandata, HDZ 47

milanović (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
04.12.2011.
u 19:02

Dali su nam šansu, odgovornost je golema. I nećemo ih iznevjeriti! Obećajem! - rekao je Milanović

6.30 Prema posljednjim podacima Državnog izbornog povjerenstva, nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta Kukuriku koalicija osvaja visokih 80 mandata, HDZ je ostao na 47 mandata, uključeno s mandatima iz dijaspore, a, u osmoj izbornoj jedinici lista Ladonja je ipak izgubila svoj mandat iako je ostvarila rezultata od 5,14 posto (Marko Rakar je na Facebooku objavio da im nedostaje 190 glasova), HDSSB i Laburisti su ostali na 6 mandata, Grubišić na 2 mandata, te HSP AS/HČSP po 1, SDSS 3.

U završnici obrade podataka na listi manjina također su viđena dva obrata: Nedžad Hodžić (Albanci) je pretekao Erminu Lekaj Praljskaj za 77 glasova (ali ostala su još 24 neobrađena izborna mjesta), a Veljko Kajtazi (Romi) pretekao je Željka Baloga za 24 glasa (ali ostalo je još 39 neobrađenih biračkih mjesta)

2.30 sati
Nakon što je obrađeno više od 90 posto biračkih mjesta, podaci pokazuju da Kukuriku koalicija osvaja 79 mandata, HDZ 47, HDSSB i Laburisti po 6, Ivan Grubišić 2 mandata, a HSS, Ladonja i HSP AS/HČSP po 1, SDSS 3, manjine pet.

1.24 sati Prema najnovijim privremenim rezultatima DIP-a HDZ je sada na 47 mandata, a Kukuriku je ostao na 77 mandata. Pobjednička koalicija može računati i na još jedan glas, jer je Vladimir Bilek, koji je osvojio mandat za češku manjinu, kandidat Kukuriku koalicije. Laburisti su dobili mandat više, te sada osvajaju sedam.

0.55 sati
Novi podaci: Kukuriku koalicija 77 mandata, HDZ 48, HDSSB i Laburisti po šest mandata. Ivan Grubišić dva, HSS dva, Ladonja jedan, kao i HSP dr. Ante Starčević.

0.25 sati Zoran Milanović, i prema svemu sudeći, novi hrvatski premijer rekao je da neće iznevjeriti one koji su dali glas za njih.
- Dali su nam šansu, odgovornost je golema. I nećemo ih iznevjeriti! Obećajem! - rekao je Milanović, istaknuvši da je vrijeme određenih metoda zauvijek završilo.
- Prema ovim neslužbenim rezultatima ispada da smo dobili natpolovičnu većinu. Bilo to točno ili ne, bio to mandat više ili manje sasvim je svejedno. Vrijeme određenih metoda je završilo, to vrijeme je zauvijek završilo, istaknuo je.

0.15 sati Predsjednik Ivo Josipović na konferenciji za novinare čestitao je izbornim pobjednicima. Istaknuo je da nije bilo previše iznenađenja, a da od buduće vlade očekuje bolju suradnju. Komentirajući odnose s Vladom Jadranke Kosor predsjednik je slikovito rekao: "Pamtim samo sretne dane".

0.13 sati – Nikako nisam očekivala da će biti tolika razlika između HDZ-a i Kukuriku koalicije. To mi je je veliko iznenađenje. Mislila sam da će ćemo mi dobiti barem tri mandata, da u Saboru možemo imati svoj klub – kazala nam je Ruža Tomašić.

0.00 Točno u ponoć Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za novinare na kojoj je objavilo privremene rezultate. Nakon 56,5 posto obrađenih biračkih mjesta Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, a HDZ 45 plus tri mandata iz dijaspore. Laburisti i HDSSB osvajaju po šest mandata. HSS osvaja dva mandata, a po jedan HSP dr. Ante Starčević, Ladonja i Ivan Grubišić.

23.40 sati Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pojavila se, uz veliko skandiranje i pljeskanje, na pozornici u izbornom stožeru.
Zahvalila je svim biračima koji su HDZ-u dali glas. Istaknula je da je borba bila velika i da unatoč, kako kaže, neravnopravnoj borbi, HDZ nisu uspjeli poniziti i da ta stranka ostaje čvrsto na nogama. Istaknula je da će i u oporbi služiti narodu.
 – Mi već sada počinjemo raditi za pobjedu na idućim parlamentarnim izborima – rekla je Kosor.

23.30 sati Novi rezultati: Kukuriku koalicija osvaja 76 mandata, HDZ 47. Zoran Milanović pojavio se pred novinarima u izbornom stožeru.

23.10 sati Jadranka Kosor stigla je u izborni stožer uz pljesak mladeži i bljeskove fotoreportera. Međutim, Kosor je odlučila ući na sporedni ulaz, izbjegavši tako mnoge novinare. Gromoglasan pljesak i pjesmu "Zovi, samo zovi" dobila je Kosor kada je u pratnji Čobankovića stigla u stožer.

23.00 sati Prema rezultatima GONG-ove projekcije izbornih rezultata Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, HDZ 46 (s dijasporom), laburisti 7, HDSSB 5, Ivan Grubišić dva, HSS dva, a po jedan mandat osvajaju HSP, HSP dr. Ante Starčević i HČSP.

22.45 sati Dok novinari i snimatelji "vrebaju" na glavni ulaz MSU u Zagrebu očekujući da bi Zoran Milanović svakog trenutka trebao doći na proslavu izborne pobjede, neslužbeno doznajemo, šef oporbe već je u zgradi MSU! Naime, Milanović je navodno viđen kako ulazi na stražnji ulaz muzeja.

22.30 sati Prednost Kukuriku koalicije nad HDZ-om se topi, te je prema zadnjim podacima omjer 77:46. Sa glasovima iz dijaspore HDZ ima 49 mandata.

22.20 sati Bivši predsjednik Stjepan Mesić došao je u Kukuriku stožer kako bi podržao politiku pobjedničke koalicije ali i budućeg premijera Zorana Milanovića.
- Ovo je očekivani rezultat. HDZ nikada nije bio prava demokršćanska stranka i ovo je prijelomni trenutak za hrvatsku demokraciju - rekao je Mesić.

22.15 sati Novi rezultati pokazuju da Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, HDZ 42, a Laburisti sedam mandata. HDSSB osvaja šest mandata. HSS i lista don Ivana Grubušića osvajaju po dva mandata. Pravaši na čelu s Ružom Tomašić i HSLS dobivaju po jedan mandat. Koalicija Ljube Jurčića i HSLS na granici su izbornog praga.

22.00 sati U stožeru HDZ-a sa svakom objavom neslužbenih rezultata, koji rastu u korist HDZ-a, čuje se gromoglasni pljesak.
- Očekujem od nove vlade oštar posao i rad na provođenju reformi i izlasku iz gospodarske krize – izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović navodeći što očekuje od nove vlasti. Predsjednik objavu rezultata parlamentarnih izbora dočekuje u svom Uredu sa suradnicima.

21.55 sati U stožer Kukuriku koalicije stigli su i odvjetnički par Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, inače i branitelji Ive Sanadera.
- Ja sam tu po privatnoj orijentaciji, nisam u koliziji sa svojim poslom. Ovo je moja opcija, bilo je vrijeme da pobjede. Očekivala sam njihovu pobjedu - kazala je Sloković.

21.30 sati Rezultati se mijenjaju iz minute u minutu. Kukuriku koalicija osvaja 77 mandata, a HDZ, uključujući glasove iz dijaspore, 47 mandata. Ako rezultate usporedimo s prvim rezultatima izlaznih anketa (Kukuriku 83, HDZ 40 mandata) ispada da je razlika s 43 mandata pala na 30 mandata. Unatoč tomu atmosfera u Muzeju suvremenih umjetnosti, stožeru Kukuriku koalicije, nije se mnogo promijenila, jer su čelnici koalicije bili svjesni da izlazne ankete treba uzeti s velikom rezervom jer one uvijek daju veću prednost lijevim političkim opcijama. Uostalom, u prvim reakcijama na izlazne ankete izrazili su zadovoljstvo ali i ogradu da se ipak radi samo o okvirnim rezultatima.

21.15 sati Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve privremene rezultate, nakon šest posto prebrojanih glasova: Kukuriku koalicija osvaja 76 mandata, HDZ 46. Na trećem mjestu su Laburisti i HDSSB koji osvajaju po šest mandata. HSS i lista don Ivana Grubišića osvajaju po tri mandata. HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić i HČSSP osvajaju po 1 mandat. HSLS, BUZ-PGS-HRS Ljube Jurčića osvajaju jedan mandat. HDZ osvaja i sva 3 mandata iz dijaspore, pokazuju privremeni i neslužbeni rezultati.

20.45 sati Predsjednik HNS-a Radimir Čačić kazao je da se rezultat izbora može zahvaliti stanju u zemlji koje je, kako kaže, drastično te vjeruje da je rezultat izlaznih anketa vjerodostojan te da će odstupati tek za koji mandat.

20.30 sati Dragutin Lesar, čelnik Laburista, zahvalio je na svom blogu svim građanima koji su danas izašli na izbore, a posebno onima koji su svoj glas dali Laburistima. – Ovo je fantastičan rezultat, potvrda svega što smo radili iako još uvijek treba pričekati konačne rezultate izbora. To je dokaz da su Laburisti budućnost Hrvatske, a ne jednokratni pokušaj – rekao je predsjednik Lesar nakon što su rezultati prvih izlaznih anketa pokazali da bi mogli osvojiti šest mjesta u Saboru.
– Nije mi žao što su ovakvi rezultati jer će Hrvatska ubrzo vidjeti da je pogriješila. Zadovoljan sam kampanjom – rekao je Miodrag Demo, prvi na listi Milana Bandića u šestoj izbornoj jedinici.

20.15 sati Nevenka Bečić ako je vjerovati izlaznim anketama uspjela je izboriti ulazak u Sabor, kao sedma na listi HDZ-a i HGS-a u 9. izbornoj jedinici.
- To su samo ankete. Mislim da za komentar rezultata treba sačekati stvarno prebrojavanje listića. Njezin brat Željko Kerum, koji bi prema svemu sudeći, također trebao ući u Sabor, rekao je da je razočaran i kako je očekivao više.
- Mi smo postigli uspjeh, ali ja se ne mogu radovati. Ovo su tek izlazne ankete, ja sam i dalje siguran da ćemo mi pobjediti u 9., ali i u 10. izbornoj jedinici. Pričekajmo rezultate - rekao je Kerum. Naglasio je kako ostaje uz HDZ i nakon izbora.

Milorad Pupovac komentirao je kako je ostalo još dosta posla, a riječ je o položaju manjina, izbjeglicama te sav posao oko EU i odnosa u regiji.
- Svi koji krenu u tom pravcu, a oni koji su najavljeni kao pobjednici, usmjereni su u tom pravcu i nema razloga da ih ne slijedimo - rekao je Pupovac.

20.00 sati Prema novim podacima izlaznih anketa, Kukuriku koalicija osvaja mandat manje u odnosu na stanje u 19 sati, dakle 82. Novost je Ladonja koja osvaja 1 mandat.

19.45 sati – Ja sam mislio da ću dobiti 50 posto, ali zadovoljni smo što smo osvojili tri mandata. Reforme koje tražimo izuzetno su značajne za napredak Hrvatske. Nećemo koalirati ni sa kim u Saboru, radi se o principima koje nipošto nećemo dovoditi u pitanje - kazao je don Ivan Grubišić.

19.30 sati Članovi Kukuriku koalicije, nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa prema kojima dobivaju čak 83 saborska mandata, iako vidno zadovoljni, s oprezom su komentirali rezultate.
- Iako su rezultati preliminarni, čini se da su nam ljudi po cijeloj zemlji dali veliko povjerenje. Mogu obećati da ćemo dati sve od sebe da ispunimo njihova očekivanja. Izuzetno nam je važno da imamo čvrsti mandat, a izlazne ankete su na tom tragu - komentirala je Vesna Pusić. Iznenadio ju je tek rezultat HSP-a jer nije očekivala da će ostati na nula mandata.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji prema izlaznim anketama osvaja šest mandata izjavio je da je zadovoljan rezultatima.
- Nadam se da će tako ostati do kraja - dodao je Šišljagić.

19.20 sati Milanka Opačić također se zahvalila svim građanima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji podržali Kukuriku koaliciju.
- Za definitivnu pobjedu moramo se strpjeti do objave službenih rezultata, komentirala je rezultate izlaznih anketa, te dodala da će se Zoran Milanović obratiti će javnosti tek nakon što DIP objavi svoje izvješće.

19.10 sati Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a, nije htio komentirati izlazne ankete.
- One su neutemeljene. Čekamo prve rezulate DIP-a. Apsolutno sam siguran da ćemo do objave prvih neslužbenih rezultata imati više mandata - komentirao je za Novu TV Bačić istaknuvši da HDZ nije imao ravnopravne uvjete u kampanji i da će HDZ i dalje ostati najjača politička stranka u Hrvatskoj.

19.02 sati Prema prvim podacima izlaznih anketa koje je provela agencija Ipsos Puls u suradnji s Novom TV, a objavio Dnevnik Nove TV, Kukuriku koalicija osvojila je 83 mandata, a HDZ 40. Hrvatski laburisti osvojili su šest mandata, kao i HDSSB. Lista HSS-a i Ivana Grubišića osvojili su po dva mandata. U Sabor ulazi još i koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP sa 1 mandatom. Ovi rezultati obuhvatili su deset izbornih jedinica, odnosno u podatke izlaznih anketa nije bila uključena dijaspora.

19.00 sati Zatvorena su birališta u Hrvatskoj, gdje su građani birali sastav novog, sedmog saziva Sabora. Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je kako je do 16.00 sati glasalo 1.573.556 birača, što predstavlja 46,06 posto od ukupnog broja glasača s obrađenih biračkih mjesta. To je za 2,7 postotna poena manje nego na parlamentarnim izborima 2007. godine. GONG je priopćio da je izborni dan prošao u demokratskoj atmosferi i bez značajnijih incidenata.

>>Sve o parlamentarnim izborima 2011. čitajte u našem specijalu

Komentara 919

Avatar Topgen
Topgen
10:58 05.12.2011.

Boze cuvaj Hrvatsku .

Avatar hucika
hucika
19:16 04.12.2011.

rezultati su jadni..jedna loša vlast je zamijenjena jednako lošom.. potencijalni budući premijer čačić će uskoro morati u zatvor zbog nesreće koju je skrivio u mađarskoj..kukuriku koalicija se raspada nakon mjesec ćim počne raspodjela fotelja

Avatar puky
puky
10:31 05.12.2011.

... komunisti već gube vlast samo to od euforije još ne znaju ... ovo sranje od izbornih rezultata definitivno će opametiti Hrvate ... prosto nevjerojatno - znamo tko su nam dušmani - komunisti, znamo što treba sa njima - istrijebititi ih, znamo da to možemo - ujedinjeni a ipak toj crvenoj bandi dajemo priliku da se vesele kako sad čine ? ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije