Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

"Prirodno je da se gej parovi ne mogu ženiti i posvajati djecu"

'14.11.2011., Zagreb -  Marijana Petir, saborska zastupnica i potpredsjednica Hrvatske seljacke stranke. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Hladika/PIXSELL'
1/4
20.11.2011.
u 15:00

HSS-ova uzdanica tvrdi da je nepristojno u javnosti iznositi svoju intimu te da su dva milijuna kuna mnogo novca da bi netko na cesti govorio o svojim seksualnim sklonostima

Marijana Petir, potpredsjednica HSS-a i prva na listi te stranke u VI. izbornoj jedinici, zasigurno je najpoznatija po gorljivom zastupanju svojih stavova. U ovom intervjuu govori zašto smatra da je dva milijuna kuna za osiguranje Gay Pridea uludo potrošen novac – tvrdi da je proglašena homofobom jer se zalaže za brak između muškarca i žene, ali i zato što nosi križ oko vrata – a HSS-u pak predviđa šest ili više mandata na izborima...

Ankete HSS-u predviđaju dva mandata, imali ste ih šest. Sprema li se HSS-u, kao i HDZ-u, mogući potop i je li HSS spreman za oporbu?

HSS izlazi samostalno na izbore. Ankete nam nikada nisu bile sklone, no i mi radimo svoje ankete koje ipak pokazuju nešto drugo. Potvrđuju naših šest mandata, a imamo se pravo nadati i boljem rezultatu. Postoji veliki potencijal za HSS jer se 30 do 40 posto anketiranih još nije odlučilo za koga će glasovati.

Vaš odgovor sliči na retoriku HDZ-a koji isto kaže da mu ankete nisu sklone, ali kad oni rade ankete, onda je rezultat bolji, poput vašeg. Kako je to moguće?

Ne znam što govore u HDZ-u. Većina naših birača u ruralnom je prostoru i manjim gradovima. Anketari koji rade za medijske kuće, u želji da istraživanje naprave što brže, ne rade dubinska terenska istraživanja koja preciznije pokazuju volju birača.

HSS je u nekim izbornim jedinicama koalirao sa Zelenom strankom. Ta se stranka protivi bilo kakvoj spolnoj i seksualnoj diskriminaciji, a poznati su vaši stavovi, pa i stavovi HSS-a, oko homoseksualnih prava?

HSS je jedina prava zelena stranka u Hrvatskoj, a članovi HSS-a to svjedoče svojim načinom života kojim čuvaju hrvatski prostor i hrvatski okoliš. Percepcija zelenih stranaka potpuno je izvitoperena, pokušava ih se prikazati kao ljevičarske stranke s ultraliberalnim stavovima. Zelena stranka s kojom HSS koalira u nekim jedinicama dijeli naše stavove – od korištenja obnovljivih izvora energije do toga da RH mora biti slobodna od GMO-a, a podržavaju HSS i u tome da treba sačuvati obitelj kao zajednicu utemeljenu na braku muškarca i žene.

Nije moje proizvoljno tumačenje da je ZS ljevičarska i ultraliberalna stranka, nego su oni sami u svojim programskim smjernicama napisali da se protive svakoj spolnoj i seksualnoj diskriminaciji. 

I mi smo protiv bilo kakvog oblika nepravedne diskriminacije.

Nije li diskriminirajuće ako se uskraćuju prava gay zajednici?

Istospolne zajednice imaju svoja prava regulirana zakonom koji je donesen 2003. godine. Tim je zakonom utvrđeno pravo na uzdržavanje, pravo na stjecanje i uređivanje međusobnih imovinskih odnosa i pravo na uzajamno pomaganje.

Ipak, kada govorimo o pravima, ne bi li svi trebali imati jednaka prava, bez obzira na to vole li isti spol, dakle, pod tim mislim i pravo na brak?

HSS se zalaže za obitelj utemeljenu na braku između muškarca i žene, a to je potpuno u skladu sa Zakonom o obitelji. To je u skladu i s većinskim svjetonazorom u Hrvatskoj. Homoseksualni parovi prema zakonu imaju svoja prava, ali ne mogu sklapati brak i posvajati djecu, što je sasvim razumljivo i prirodno.

Na plakatima HSS-a propagirate kako je nedjelja dan za obitelj. Inače puno govorite o obitelji, pa me zanima jeste li vi udani, imate li djecu?

Smatram da svoj privatni život trebam zadržati za sebe. Ako vas zanima imam li obitelj, odgovor je potvrdan. Imam oca, majku, braću, šogorice i nećaka s kojima živim.

Pitam vas za užu obitelj jer me zanima smatrate li licemjernim zagovarati obitelj i obiteljske vrijednost, a sami ne živite potpuno u skladu s tim?

U potpunosti živim u skladu s onim što zagovaram. To je kao da kažete da netko koga su roditelji napustili ne smije govoriti da je obitelj najbolja moguća zajednica jer je nikada nije imao. Možda niste shvatili poruku. Tražim za 260.000 zaposlenih u trgovini, od čega je 200.000 žena, da imaju slobodnu nedjelju jer je nedjelja dan za obitelj, a obitelj nema cijenu.

Participirali ste u HDZ-ovoj vlasti i tvrdite da država treba štititi sustav vrijednosti, a ta ista država zatvorila je oči kada, primjerice, radnicama Kamenskog mjesecima nisu uplaćivani doprinosi, kada u mnogim tvrtkama mjesecima nisu isplaćivane plaće...

Donijeli smo Kazneni zakon kojim je definirano da je neisplata plaća kazneno djelo, ali slažem se s vama da su inspekcijske službe zakazale u mnogim slučajevima, posebno inspekcija rada. Službe u Ministarstvu financija trebale su također vidjeti plaćaju li se doprinosi na plaće, a činjenica je da je bilo propusta i činjenica je da bi onaj tko nije radio svoj posao trebao odgovarati.

Kažete da je HSS spriječio privatizaciju voda. HSS-ov Husarić, šef Hrvatskih voda, išao je pak na safari u Afriku i lov na bizone u Ameriku na račun kooperanata koji su radili za Vode.

U to što netko radi u svoje privatno vrijeme ne želim ulaziti. Gospodin Husarić više je puta javno rekao da je sam platio taj put.

Je li privatna stvar ići na safari na račun kooperanata?

Koliko ja znam, on je tamo bio sa svojim dugogodišnjim prijateljima. Hrvatske vode poslove dodjeljuju na javnim natječajima.

A nije vam sporan lov s kooperantima koji su to plaćali?

Općenito ne vidim nikakvu draž u lovu, ali shvaćam da postoje ljudi koji to vole.

Nije stvar u lovu nego u tome da je Husarić na safari išao na račun kooperanata.

Gospodin Husarić rekao je da je sam platio put, a ovo što vi tvrdite nije dokazano.

Husarić nikada nije pokazao račun kojim bi dokazao da je on platio taj safari.

Da sam na njegovom mjestu, ja bih račun pokazala, ali poštujem njegovu odluku jer svatko ima pravo svoju privatnost zadržati za sebe.

Trideset i šest vam je godina, a za jednu mladu osobu imate poprilično tvrde i konzervativne stavove. No, mora vam se priznati da ste dosljedni jer su neke stranke sada ublažile retoriku, poput SDP-a.

Nemam tvrde, nego jasne stavove koji su u skladu i s hrvatskim zakonima. Poštujem svaku osobu pa kada se s njom i ne slažem.

Nedavno ste rekli da bi se novcem potrebnim za osiguranje Gay pridea mogao sagraditi jedan vrtić?

To sam rekla jer sam bila u Hrvatskoj Kostajnici gdje radnice u vrtićima nisu mjesecima dobile plaću, a s druge strane troši se novac uludo.

Zašto baš njima oduzeti tu zaštitu i mogućnost da artikuliraju svoj probleme?

Smatram da nije pristojno u javnosti iznositi svoju intimu. Dva milijuna kuna ipak je velik novac koji je utrošen da bi na cesti netko govorio o svojim seksualnim sklonostima. Znate li vi zašto sam ja proglašena homofobom? Zato što nosim križ oko vrata, zato što se zalažem za brak između muškarca i žene, zato što se zalažem za zaštitu obitelji i zaštitu života od začeća do smrti. Za to se zalaže većina građana naše domovine pa se čudim da ih homoseksualci sve nisu proglasili homofobima.

Žena ste u politici, imate li ljubavnih ponuda?

Obožavatelja ima puno, njihovo ponašanje je simpatično, no takve ponude ne shvaćam ozbiljno. Ljubav je ipak nešto drugo...

Mladi Jastreb htio vas je izgurati s prvog mjesta u VI. jedinici?

Želim mu sreću u životu. On je sam sebe svojim postupcima isključio iz stranke. Oni koji su u HSS-u stavljali svoj osobni interes ispred općeg interesa, u HSS-u nikada nisu nailazili na podršku. Jednostavno su otpadali.

Prvi ste u VI. izbornoj jedinici na listi HSS-a. Ondje ste u ringu sa Šukerom, Marinom Lovrić Merzel, kako vam se čini ta ekipa?

Cijelo vrijeme radim na terenu i ne razmišljam previše o konkurenciji...

Komentara 473

OB
-obrisani-
18:36 20.11.2011.

daniel ma vidi je samo..ta se \"udara \" ko fliper ždrijebica.....

GO
godfather2
19:00 20.11.2011.

U čije ime ona može govoriti o obitelji,braku ,djeci,vjeri bogu...............

PR
Protivcenzure
17:10 20.11.2011.

NEPRIRODNO je to kako se petirka bavi tuđom intimom. to je neprirodno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije