Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strogo povjerljivo

Nova Kukuriku vlada: Čačić kao 'megakalmeta' nadzire razvoj...

milanovic (1)
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
1/4
08.11.2011.
u 23:00

Za “prvi krug” instaliranja na političke pozicije Kukuriku koalicija treba dvjesto do tristo ljudi. Da popuni sve političke funkcije, Kukuriku koaliciji u konačnici će trebati do tisuću ljudi.

Iako nas od izbora dijeli još 25 dana, imena užeg kabineta vlade Kukuriku koalicije već su poznata i sigurno se neće mijenjati. Ako pobijedi ta koalicija potpredsjednici vlade premijera Zorana Milanovića bit će Radimir Čačić, Milanka Opačić i Neven Mimica.

Draže im banke

Sigurno je i da će Ministarstvo vanjskih poslova voditi Vesna Pusić ali, kako doznajemo, još nije povučena jasna crta gdje prestaje njezina, a počinje jurisdikcija Nevena Mimice. On želi odnose s Europskom unijom, a V. Pusić želi da sve bude u jednom ministarstvu. Navodno će se problem riješiti tako da Mimica bude potpredsjednik za unutarnju i vanjsku politiku, a, pošto Hrvatska uđe u EU, imenovat će ga povjerenikom u Europskoj komisiji.

Tko će voditi Ministarstvo financija još je uvijek pod velikim upitnikom. Iako se i dalje špekulira sa Slavkom Linićem, doznajemo da je Milanović nezadovoljan njegovim istupima u kojima je u pomoć pozvao i MMF, i da intenzivno traži novo ime. U potrazi za čovjekom koji će voditi najvažnije ministarstvo, vodstvo Kukuriku koalicije navodno je pokucalo i na vrata nekoliko visokorangiranih bankara, ali su ih svi oni redom odbili. Osim što bi imali bitno manje plaće, naš izvor kaže da su im bankari rekli da im je veći profesionalni izazov svoje karijere graditi u poslovnim bankama nego u državnoj administraciji. Kao moguća zamjena za Linića često se spominje ime SDP-ova ekonomskog stratega Branka Grčića, koji konkurira i za još jedno ministarsko mjesto – u resoru koji će pokrivati regionalni razvoj i gospodarenje novcem iz europskih fondova. Kao moguća alternativa za ministra regionalnog razvoja spominje se i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić (SDP). No doznajemo da bi on radije preuzeo Podravku i postao predsjednik uprave tog koprivničkog diva. Prema našim izvorima, Mršić je u kombinaciji i za čelno mjesto Hrvatske banke za obnovu i razvoj, što bi bila svojevrsna utješna nagrada za ambicioznog Mršića.

Sadašnje megaministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje vodi Božidar Kalmeta sigurno će se “prepiliti”. Ministar dijela resora koji se tiče prometa i mora postat će SDP-ov župan Zlatko Komadina, a o infrastrukturnim pitanjima najvjerojatnije će se baviti Radimir Čačić. Njegovo ministarstvo gospodarstva lako bi moglo postati pandan današnjeg Kalmetinog ministarstva jer će vjerojatno biti najveće. Osim infrastrukture, Čačić će biti zadužen za razvoj, ali i probleme poduzetništva i gospodarstva uopće. Moguće je da će Čačić unutar svog ministarstva biti nadležan i za “radnička pitanja”, no doznajemo da se vrh SDP-a tome protivi jer se boji prevelikog utjecaja Radimira Čačića i da žele ustrojiti zasebno Ministarstvo rada koje bi vodio član SDP-a.

Nova vlada imat će čak tri Ostojića – Ranko će voditi MUP, IDS-ovac Veljko bit će ministar turizma, a Rajko će voditi ministarstvo zdravstva. Ministrica socijalne skrbi bit će Milanka Opačić. Sadašnje veliko ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, će se prepoloviti. Mirela Holy (SDP) bit će zadužena za zaštitu okoliša, a zasad nije poznato tko će voditi drugu polovicu tog velikog i važnog resora. Prema našim informacijama ministarstvo graditeljstva najvjerojatnije će ući u kvotu HNS-a. U tom slučaju velike šanse da postane ministar imat će osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. Međutim, Vrdoljaka se spominje i kao mogućeg ministra poljoprivrede, iako za sada veće šanse ima SDP-ova zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Dragica Zgrebec.

Ika Šarić nema ambicija

Iako se do sada kao kandidat za ministra obrazovanja i znanosti najčešće spominjao Gvozden Flego, gotovo sigurno je da će taj resor preuzeti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Neven Budak. S velikim očekivanjima javnosti, ali i stranke, morat će se nositi Arsen Bauk (SDP) koji će voditi Ministarstvo uprave. To je ministarstvo Koalicija željela pripojiti Ministarstvu pravosuđa, no od te su ideje za sada odustali.

Premda HNS snažno inzistira da Ministarstvo kulture preuzme Andrea Zlatar, doznajemo da im Zoran Milanović ipak ne misli popustiti – najveće šanse da postane ministar ima njihov dugogodišnji zastupnik Nenad Stazić.

Braniteljskim pitanjima bavit će se sinjski veteran Ante Kotromanović (SDP). Još nije sigurno hoće li Ingrid Antičević Marinović biti ministrica pravosuđa, iako je iz igre ispala riječka sutkinja Ika Šarić koja kaže da nema takvih ambicija. Hrvatska stranka umirovljenika nije dobila nijedan resor pa bi njezin šef Silvano Hrelja mogao doći na mjesto potpredsjednika Sabora, dok za šefa Sabora konkurira Boris Šprem.

Komentara 298

OB
-obrisani-
05:49 09.11.2011.

Radimir,milanka,vesna,ranko,rajko,veljko...bljak!

VI
vidicmar
08:56 09.11.2011.

jesu objavili popis čistačica koje će mijenjati?

DR
drznedaj
00:21 09.11.2011.

kontra, vani skoro nijedne stranke nemaju drzavu u imenu. To je obicaj samo na ovom nasem balkanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije