Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u stožeru hdz-a

Nakon poraza Jadranka Kosor nije ni čestitala pobjednicima

jadranka kosor, HDZ (1)
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/13
04.12.2011.
u 23:54

– Glavno je da nisu uspjeli u naumu da HDZ padne na minimalan postotak i nestane s hrvatske političke scene – poručila je Kosor okupljenima.

Nakon prvih nepotpunih, ali službenih rezultata koje je objavio DIP, zategnuta i neizvjesna situacija u izbornom stožeru HDZ-a potpuno se promijenila. Poslije 21 sat, sve do dolaska predsjednice HDZ Jadranke Kosor u Dom hrvatskih likovnih umjetnika, ozračje je više sličilo pobjedničkom nego ozračju među ljudima koji su te večeri izgubili vlast i parlamentarne izbore. Da su se teško mirili s izbornim porazom pokazuje i činjenica da su stalno, osobito nakon objave rezultata izlaznih anketa koje su za HDZ bile katastrofalne, ponavljali kako su one nevjerodostojne te kako su sve ankete njihovu poziciju uvijek prikazivale lošijom nego što je bila.

Šuškanje o taštinama

– Ankete nam nikada nisu donosile pobjedu, nego birači – kratko je novinarima komentirao HDZ-ov veteran Ivan Jarnjak.

Da su ankete donekle promašile pokazalo se i poslije jer se HDZ-ov rezultat ipak popravio, što je bilo dovoljno za početak euforije. Po ponašanju svih u stožeru bilo je potpuno jasno da su hadezeovci svjesni kako će biti poraženi te je postojao realan strah da će taj poraz biti vrlo težak. Stoga je razumljivo njihovo kasnije oduševljenje i osjećaj ravan pobjedničkom koji je zahvatio sve, od članova mladeži HDZ-a, koji su bili glasna kulisa u izbornom stožeru, pa sve do stranačkog vrha.

Vivat Croatia i skandiranje "Jadranka, Jadranka" odjekivali su kružnim Meštrovićevim paviljonom i sva se pozornost usredotočila na Jadranku Kosor. Nije bila sretna, ali se držala vrlo pragmatično i svojim govorom i stavom potvrdila ono najvažnije za članstvo do sada vladajuće stranke.

– Kukuriku koalicija je pobijedila, ali nije nas uspjela poniziti – poručila je večeras Jadranka Kosor okupljenima u izbornom stožeru HDZ-a.

– Srdačno vas pozdravljam, prije svega uime vodstva HDZ-a, a u svoje ime želim zahvaliti svima, svim biračima, svima koji su nam dali svoj glas, svim Hrvaticama i Hrvatima, svim građankama i građanima Republike Hrvatske! – pozdravila je Kosor, kojoj su okupljeni zapjevali "Zovi, samo zovi".

Rekla je da su ovo bili najteži izbori do sada, izbori u koje su ušli u potpuno neravnopravnom položaju i u kojima im je onemogućena ravnopravna utrka, izbori koje su mnogi mediji proglasili završenima i na kojima su se, kako je rekla, kršila izborna pravila na sam dan izborne šutnje. Dodala je da su u nemogućim uvjetima, kad su se zaista mnogi uprli protiv HDZ-a, postigli dobar rezultat. S rezultatom nisu do kraja zadovoljni, ali je dobar za uvjete u kojima su radili, rekla je.

– Glavno je da nisu uspjeli poniziti HDZ, da ga nisu uspjeli baciti na koljena. Glavno je da nisu uspjeli u naumu da HDZ padne na minimalan postotak i nestane s hrvatske političke scene – izjavila je Kosor koja je već okrenuta novim izborima.

– Mi od ovog trenutka počinjemo raditi za pobjedu na idućim parlamentarnim izborima!

– U oporbi je časno služiti svom narodu. I u oporbi ćemo služiti Hrvaticama i Hrvatima! – poručila je Kosor.

Podsjetila je i na to da Hrvatska postaje članica Europske unije prema planu koji je, kako je rekla, zacrtao sam Franjo Tuđman. Ponovno je podsjetila i na borbu svoje stranke protiv korupcije.

– Nitko ne može izbrisati činjenicu da je HDZ u političkom smislu širom otvorio vrata borbi protiv korupcije i borbi protiv kriminala – rekla je dodajući da će na tome i dalje uporno raditi kako borba ne bi zastala.

– Mi se ničega ne bojimo jer je ovo stranka čistih ruku – dodala je prisjetivši se i hrvatskih branitelja.

– Vaša hrabrost u ratu bit će inspiracija za sve nas i dalje – poručila im je.

Kosorova je zapravo obećala da će na idućim parlamentarnim izborima pobjednik opet biti HDZ. Zanimljivo da je upotrijebila izraz "ma kada oni bili". To potvrđuje i neprekidno "šuškanje" unutar stranačkog vrha da Kukuriku koalicija, sastavljena od previše taština, neće izdržati cijeli mandat. HDZ-ovi kuloari kalkuliraju i s konkretnim vremenskim okvirom nove vlasti – ne daju joj više od dvije godine.

– Sjetite se kako je to bilo u Račanovoj koaliciji, koliko svađa i podvala – kaže jedan od HDZ-ovih veterana.

Rasprava o – Jankoviću

– Očekujem da će to biti dobra bitka u Hrvatskom saboru – ustvrdio je jedan od utemeljitelja HDZ-a, a da je i predsjednica stranke ratnički raspoložena dokazuje i to što joj u govoru nije palo na pamet i službeno čestitati pobjednicima izbora.

U kakvom su raspoloženju bili pojedini istaknuti hadezeovci govori i njihova "izlazna" rasprava na stubama paviljona. – E... Janković je pobijedio u Sloveniji... – Ma nije moguće... – Je, je, svi zajedno smo spremni za neku novu Jugu...

Ključne riječi

Komentara 414

SU
SumskiGujd3k
10:16 05.12.2011.

Gotovo je!

OB
-obrisani-
12:56 05.12.2011.

kaj čekaju.....lažni PTSP-ovci.......kad bu......išli....Brat Kestene ?????

IT
i_tata_bi_sine
12:35 05.12.2011.

Odgoj babe Vlaisavljevićke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije