Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjednički govor

Zoran Milanović trijumfirao, a sada mora spriječiti katastrofu

milanović, sdp (1)
Slavko Midžor/PIXSELL
05.12.2011.
u 00:27

Četiri stranke, jedna vizija – pod tim će se geslom već danas ujutro završiti dogovori koalicijskih partnera – SDP-HNS-IDS-HSU – o sastavu nove vlade

– Nećemo vas iznevjeriti! Obećavam to, potpuno svjestan onoga što govorim – poručio je građanima u svom pobjedničkom govoru budući hrvatski premijer Zoran Milanović. U prilično kratkom govoru Milanović nije sipao obećanja, osim onoga da neće iznevjeriti građane, nije govorio o blistavoj budućnosti i nije likovao nad pobijeđenima. Štoviše, pozvao je na suradnju i političke protivnike i one građane koji su svoj glas povjerili nekomu drugome.

>>Privremeni rezultati: Kukuriku 80 mandata, HDZ 47

– Pozvat ćemo iskreno na suradnju sve one kojima je Hrvatska u srcu i koji imaju ideje. Pozvat ćemo ih otvoreno. Vrijeme određenih metoda je prošlo i gotovo je s time, gotovo je zauvijek – rekao je Zoran Milanović.

– Četiri stranke, jedna vizija – pobjednički je viknuo, ali o konkretnim potezima i vizijama nove vlade budući premijer sinoć nije govorio.

No zato smo od Milanovićevih najbližih suradnika sinoć ipak doznali što nas čeka idućih tjedana i mjeseci. Radimir Čačić otkrio je prvi potez – za današnje jutro isplanirao je završiti dogovore s koalicijskim partnerima oko sastava nove vlade.

– Moramo dogovoriti strukturu, kako će izgledati vlada. Hrvatska je trenutačno u slobodnom padu. Prvi zadatak kao člana vlade bit će mi sanacija nelikvidnosti – kazao je Čačić, opetovano najavivši da će pozvati neovisnu revizorsku kuću koja će utvrditi pravo stanje stvari u državi. 

Pripremljeni projekti

Budući ministar za regionalni razvoj i korištenje EU fondova Branko Grčić bio je puno konkretniji. Građanima je poručio da u sljedeća tri mjeseca ne trebaju strahovati od oštrih i iznenadnih poteza nove vlade.

– U prva tri mjeseca najvažnije će nam biti pripremiti proračun. A onda će iz tog proračuna biti vidljive sve politike nove vlade – pa i porezne koje građane vjerojatno najviše i zanimaju – rekao je Grčić. Ekonomski strateg SDP-a otkrio je tri smjera u kojima će se sigurno kretati politika koalicijske vlade.

– Provest ćemo strukturalne reforme u javnom sektoru kroz uštede, začepit ćemo rupe kroz koje je do sada novac curio. Najvjerojatnije ćemo reforme provesti bez potrebe za otpuštanjem radnika u javnom sektoru. Jednostavno ćemo povećati efikasnost – rekao je Grčić.

Tvrdi kako nova vlada već ima pripremljeno nekoliko konkretnih projekata, poput gradnje elektrane Ombla i Plomin III.

A što će biti s poreznom politikom, trebaju li se već sada građani pripremiti za bolne porezne udare?

– Obećavam da ćemo na vrijeme građanima najaviti promjene porezne regulative, kao i da će sve ići u korist i građanima i gospodarstvenicima – rekao je Grčić. Poslije naše opaske da nije baš konkretan, Grčić se otvorio.

– Odmah ćemo poduzetnike osloboditi poreza na reinvestiranu dobit. Stvorit ćemo i uvjete za povećanje neto plaća smanjenjem poreznih i drugih opterećenja prema poslodavcima. Priznajem, za to se uvjeti neće moći stvoriti odmah.

Prema mojim procjenama to ćemo biti u prilici napraviti za godinu dana – kazao je Grčić, više puta ponavljajući da je to njegovo mišljenje, a ne službeni stav vlade. Priznao je da je u 2012. godini opet neizbježan deficit zbog velike zaduženosti.

Kroz godinu dana misli da će se stvoriti uvjeti i za “korekciju najnižih mirovina“, odnosno povećanje najnižih mirovina za dva do tri posto.

Grčić je ustvrdio da će nova vlada naći načina kako da već do ljeta cijenu zaduženja države sa sadašnjih sedam posto spusti na šest. Buduća potpredsjednica vlade i ministrica socijale Milanka Opačić naglasila je da je čeka velika odgovornost i da ju je strah situacije u kojoj će se naći.

– Svatko odgovoran mora se bojati jer je stanje najgore od kada smo bili u ratu – kazala je. Nisu, tvrdi, razgovarali o podjeli fotelja, već su u kampanji bili usmjereni na građane, no svatko se u stranci godinama bavi nekom problematikom i ovisno o tome preuzet će mjesto u određenom resoru.

Za razliku od svoje kolegice, Mirando Mrsić nije krio da su ministarske pozicije već dogovorene. Tako je budući ministar obrane rekao da novoj vladi neće biti lako, ali da se neće izvlačiti i žaliti jer, kako kaže, znaju u što ulaze.

Strah je za neznalice

– Ne bojimo se ničega. Strah je rezerviran samo za neznalice, a mi to nismo. Točno znamo što nam je činiti – rekao je Mirando Mrsić. Građanima je poručio da se u prva tri mjeseca njihove vlade ne trebaju plašiti bolnih i iznenadnih poteza koalicijske vlasti.

– Obećavam da ćemo igrati fer i da ćemo sve naše namjere na vrijeme iskomunicirati s građanima – rekao je Mrsić.

Komentara 554

V4
Vladimir12-4
12:16 05.12.2011.

luena 1 I te carape, vec gotove ili?

DE
derantamni
00:55 05.12.2011.

svima koji su glasli za sdp od srca čestitam.....luerima put u prošlost i u remetinac

OB
-obrisani-
04:34 05.12.2011.

. .ha ha ha ha ...arschficker...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije