Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V. izborna jedinica

Kosor i Kukuriku izjednačeni, dva mandata dobio HDSSB

jadranka kosor, HDZ (1)
Boris Scitar/PIXSELL
05.12.2011.
u 21:30

Izbori su pokazali kako su birači vrednovali rad stranaka u 4 godine.

Izbori u 5. izbornoj jedinici praćeni su u nedjelju s osobitom pozornošću jer je upravo tu izbornu jedinicu predsjednica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor izabrala da stane na čelo izborne liste. Voljom birača Slavonija, kao jedna od tvrđava HDZ-a proteklih godina, izgubila je taj epitet jer krajnji rezultat ni ovdje nije ostvaren prema očekivanjima J. Kosor.

Mini sabor u Vukovaru

Naime, HDZ u 5. izbornoj jedinici nije poražen, ali nije ni pobijedio, što bi moglo biti znakovito za Kosor na skorim unutarstranačkim izborima. Na mini saboru HDZ-a za ovu izbornu jedinicu održanom u Vukovaru predsjednica HDZ-a najavila je da će njezina stranka osvojiti najmanje osam saborskih mandata, ali i da ide po deveti. Mjesec dana poslije, birači, kojih je na izbore izišlo 58,95 posto, odlučili su da HDZ (32,93 posto) i Kukuriku koalicija (32,23 posto) osvajaju po šest saborskih mandata, dok je preostala dva osvojio HDSSB (11,45 posto), jedan od pobjednika izbora. HDZ-u da dođe do pobjede nije pomogla ni činjenica da je, ukupno gledajući, osvojio 1481 glas više od Kukuriku koalicije. Jadranki Kosor pak nije pomoglo ni to što je rođena na području 5. izborne jedinice, a što je, kako je rekla na predizbornom skupu u Vukovaru, bio jedan od presudnih razloga zašto se kao prva na listi kandidirala upravo u toj jedinici. Nije joj pomogla ni činjenica da je počasna građanka više gradova, od kojih je samo Vukovar u posljednja tri mjeseca u raznim prigodama posjetila desetak puta. Nedjeljni parlamentarni izbori pokazali su se kao veoma tvrdi jer su birači odlučili na svoj način vrednovati rad političkih stranaka u protekle četiri godine.

Narod pamti

Podsjećamo da je prije četiri godine HDZ u ovoj izbornoj jedinici osvojio osam mandata, SDP četiri, a HSS i HDSSB po jedan. Četiri godine kasnije, voljom građana nestali su HSS i HSP, a, suprotno predviđanjima, ni HSLS i HSP dr. Ante Starčević, koji su također imali velika očekivanja, nisu ostvarili očekivane rezultate.

U Saboru će tako iz 5. izborne jedinice građane predstavljati Jadranka Kosor, Petar Čobanković, Danijel Marušić, Franjo Lucić, Tomislav Čuljak, Zvonko Milas (svi HDZ), Igor Dragovan, Zdravko Ronko, Željko Sabo, Josip Vuković, Ivan Vrdoljak, Tihomir Jakovina (svi Kukuriku koalicija) i Boro Grubišić i Dražen Đurović (obojica HDSSB).

Komentara 5

VL
   
22:40 05.12.2011.

- ova baba neće otić dok potpuno ne rasturi HDZ

OB
-obrisani-
22:50 05.12.2011.

ova BABA....će nam i dalje...razvaljivat Domovinu . iza sebe ...želi ostaviti.......spaljenu.Zemlju......još ćete vidjeti što nas sve čeka a što se sad nevidi i nezna,..... ..................................................pazite....što vam govorim,,,,ONA je bolesna osoba..

ST
stevica
23:05 05.12.2011.

Ova komunjarka je pogresila pljujuci po svojim komunistima.Bolje bi joj bilo da je uz sliku tita isla u kampanje ,nego sto je nosala bistu krivoustog i jos dovela sineka.HEHEHEH JOKO NAIVKO,BJEZI U SERBIJU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije