Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontrolni podaci

GONG: Kukuriku 78, HDZ 46, laburisti 7, HDSSB 5 mandata

kukuriku
Sanjin Strukić/Pixsell
04.12.2011.
u 23:02

Paralelno prikupljanje i obrada glasova mehanizam je koji služi za provjeru službenih rezultata izbora.

Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, HDZ 43 mandata uz još 3 mandata dijaspore, laburisti osvajaju 7 mandata, pet mandata osvaja HDSSB, Nezavisna lista don Ivana Grubišića i HSS osvajaju po dva mandata, a po jedan mandat osvajaju HSP, HSP dr. Ante Starčević i HČSP te SDSS.

Rezultati su to GONG-ove projekcije izbornih rezultata temeljenih na PVT-u.

Paralelno prikupljanje i obrada glasova (PVT – parallel vote tabulation) mehanizam je koji služi prvenstveno za provjeru službenih rezultata izbora i uočavanje izbornih prijevara. Postupak se provodi paralelno uz biračke odbore i izborna povjerenstva, a podaci dobiveni prikupljanjem glasova s pojedinih biračkih mjesta potom se preračunavaju u mandate, odnosno u osvojena zastupnička mjesta u Saboru, izvijestili su iz GONG-a. U obradu podataka uključene su statističke metode za projekciju rezultata, procjenu greške, procjenu stabilizacije podataka, odabira uzorka biračkih mjesta itd.

Za razliku od izlaznih anketa (exit poll) koje služe predviđanju rezultata, ovom metodologijom prikupljaju se službeni rezultati glasovanja na biračkom mjestu.

GONG-ovi promatrači u obzir su uzeli 443 biračka mjesta odabrana na temelju statistički određenog uzorka, a u uzorak je uključeno ukupno 160.797 glasova.

Procijenjena greška specifična je za svaku listu i temeljena je na veličini uzorka i ujednačenosti glasovanja za listu u izbornoj jedinici. Ona je statistički maksimum pogreške, a stvarna pogreška bit će puno manja od statističke greške.

U ovom izračunu pogreška može biti najviše dva mandata – u odnosu na SDSS (9. jedinica) i HSS (7. jedinica) koji su unutar statističke pogreške, a blizu praga. Prema tome, Kukuriku koalicija može dobiti maksimalno dva dodatna mandata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije