Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eu izbori

Lubura: A gdje se skrio povjerenik za potrošače Neven Mimica?

đuro lubura
Foto: PR
1/2
25.04.2014.
u 15:44

Kandidat za Europski parlament Đuro Lubura poptisao je danas Deklaraciju o temeljnim interesima potrošača

- Prava potrošača tiču se svih nas i jako je važno da oni koji zastupaju interese potrošača to razumiju. U kampanji će svi obećavati sve, u to ne treba sumnjati. No, treba vidjeti tko je dosad dao kakav doprinos, posebno ako mu to nije bio posao niti je za to bio plaćen. Danas potpisujem Deklaraciju o temeljnim interesima potrošača, jer smatram da je to važno i postavljam pitanje zašto to isto nije danas došao učiniti Neven Mimica, kao jedini  hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji, kojemu je resor upravo  za zaštita potrošača - rekao je Đuro Lubura, predsjednik potrošačke udruge "Telekom", koji godinama volonterski radi na zaštiti potrošačkih prava i kandidat Nacionalnog foruma na europskim izborima, prilikom potpisivanja spomenutog dokumenta.

Deklaraciju je osmislio Savez udruga "Potrošač", kao ugovor između hrvatskih potrošača i budućih zastupnika u Europskom parlamentu. Cilj je da se uz njihovu pomoć osigura visoka razina zaštite prava potrošača u Hrvatskoj te njihovo izjednačavanje s potrošačima u razvijenim članicama EU.

Đuro Lubura kaže da se 85 posto propisa koji se tiču interesa potrošača donosi u tijelima EU, te da je iznimno važno za što će se zauzimati i kako će glasovati budući hrvatski europarlamentarci. Potrebno je, među ostalim, raditi na tome da se u EU službeno definira što je to europski prosječni potrošač, kako bi se osigurala ujednačenost ponude i usluga na čitavom prostoru EU te kako se ne bi događalo da isti proizvodi nisu iste kvalitete na tržištima starih i novih članica.

Interesi potrošača su brojni i protežu se na sva područja života. Za ilustraciju, spomenimo da u Deklaraciji stoji da je interes hrvatskih potrošača da stambeni krediti imaju poštene kamate, da se prijevremena otplata kredita ne kažnjava dodatnim naplatama, da se osigurani štedni ulozi, koje u slučaju propasti banke isplaćuje državna agencija, povećaju na 100.000 eura te da se isplata jamči u roku od tri dana. To je tek mali dio problema na koje svojim angažmanom mogu utjecati europarlamentarci, smatra Savez udruga "Potrošač".

>>Đuro Lubura: S ovakvom Vladom nitko pametan neće doći u Hrvatsku

Komentara 1

Avatar Carrera
Carrera
18:38 25.04.2014.

mimica je obična prevara birača, nositelj je liste SDP-a a uopće neće ići u EU parlament, on je obična navlakuša birača i to čak javno priznaje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije