Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU izbori

Ivan Jakovčić: Borim se na koalicijskoj listi koja je razočarala građane Hrvatske

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
22.04.2014.
u 23:11

– Borim se na koalicijskoj listi SDP-HNS-IDS-HSU koja je objektivno u velikoj mjeri razočarala građane Hrvatske, pa neki kažu da bi mi bilo bolje da sam išao s nezavisnom listom "Europa za sve" – rekao je Jakovčić

– Sljedeći mjesec bira se 751 zastupnik za Europski parlament, a veliko je pitanje može li jedan zastupnik u EU parlamentu uopće išta učiniti. Moj odgovor je da može učiniti puno. Na ovim izborima od 25 kandidata bit će izabrano jedanaest zastupnika ili zastupnica iz Hrvatske. To je mala skupina, ali siguran sam da, budu li izabrane osobe koje su dokazane u svojim političkim karijerama, pojedinačno i kao tim iz Hrvatske možemo napraviti jako dobre stvari za našu zemlju – rekao je kandidat IDS-a za Europski parlament Ivan Jakovčić predstavljajući večeras svoju kandidaturu Brođanima u konferencijskoj dvorani Hotela Art, te nastavio:

– Borim se na koalicijskoj listi SDP-HNS-IDS-HSU koja je, objektivno, u velikoj mjeri razočarala građane Hrvatske, pa neki kažu da bi mi bilo bolje da sam išao s nezavisnom listom "Europa za sve". Svjestan sam činjenice kako smo posijali velika očekivanja i da ta očekivanja nisu ispunjena kako treba. Zbog toga su građani razočarani. Imam hrabrosti o tome govoriti jer sam uvijek govorio ono što mislim, iako to ponekad nije bilo najbolje primljeno. Naša koalicija u sljedeće dvije godine ima veliku odgovornost da učini barem veći dio onoga što smo obećali Planom 21.  Međutim, ovo nisu izbori za hrvatski parlament. Svjestan sam kako situacija nije dobra jer je dodatni problem to što koalicija nije ispunila očekivanja  i teško će biti motivirati građane za izlazak na izbore. Ipak, ne bježeći od ukupne odgovornosti, želim naglasiti da je naš resor koji nam je bio dodijeljen, a to je turizam, na kraju uspješan. Iza mene su konkretni rezultati. Kao istarski župan realizirao sam 340 međunarodnih projekata i 110 milijuna eura doveo u Istarsku županiju. Da su moje kolege župani, koje ovom prilikom ne želim kritizirati, barem pola od toga doveli u svoje županije, Hrvatska bi danas sasvim drugačije izgledala. Objektivno, to nije učinjeno – istaknuo je Jakovčić kratko se osvrćući na proteklo razdoblje.

O bitnim pitanjima za Slavonski Brod kojima bi se, uđe li u EU parlament, bavio, rekao je:

– Velik je problem ekologije u vašem gradu koji nije riješen i pitanje je kada i kako će se riješiti. Večeras želim obećati Brođanima da će to biti jedna od prvih tema koju ću postaviti na stol Europskog parlamenta, odnosno Europske komisije jer to je sada pitanje onečišćenja države članice Europske unije. To obećanje dao sam prije godinu dana i ponavljam ga večeras jer vjerujem da sam sposoban, uporan i tvrdoglav, pa i u ovoj temi koja je tema svih tema za Slavonski Brod i kvalitetu življenja u vašem gradu. Ekologija i pitanje turizma u Slavonskom Brodu a priori su naše teme. Neću se baviti stotinama tema jer to objektivno jedan čovjek i ne može, ali osjećam se sposobnim u poljoprivredi, turizmu, kulturi, ekologiji i brodogradnji. To će biti moje glavne teme u Europskom parlamentu. Glasove hrvatskih građana želim dobiti kao osoba, svojim imenom i prezimenom.  Između ostalog, istaknuo je i tri velike teme grupacije kojima se želi baviti bude li izabran za zastupnika u Europskom parlamentu. O njima je aktualni počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao:

– Demokratsko-liberalna grupacija u EU parlamentu kojoj pripadam podržava tri velike teme, a smatram da su osobito važne. Prva tema je supsidijarnosti i decentralizacije regionalizma koja je bitna za Slavoniju.

Pruža više vlasti našim općinama, gradovima i regijama. Nakon Grčke, najcentraliziranija smo zemlja i ne čudi da postoji toliko nezadovoljstva Vladom, ali i obnašanjem dužnosti na nižem nivou. Druga velika tema je pitanje banaka. Banke su postale svemoćne i treba ih ukrotiti. Treća tema je tema našega džepa. Ono što mi kao grupacija želimo napraviti je vođenje jedinstvene energetske politike u Europi. Krediti i energija moraju biti jeftiniji ako europsko gospodarstvo želi biti konkurentno u odnosu na velika azijska gospodarstva i američko. Svjesni smo da te velike teme ne može ostvariti jedan zastupnik, ali naša grupacija želi senzibilizirati EU zastupnike socijaliste i konzervativce za takvu politiku, dakle novu politiku prema bankama, novu energetsku politiku Europske unije, više decentralizacije i vlasti na nižim razinama – kazao je u Slavonskom Brodu kandidat Ivan Jakovčić.

>> Jakovčić: Blizak sam s Bandićem i Čačićem, neće mi drugi određivati društvo

Komentara 10

DU
Deleted user
08:17 23.04.2014.

najsmjesnisiji su ovakvi likovi koji nam pricaju price a na vlasti su vec od kada je samostalne Hrvatske...........i oni bi sada kao nesto promijenili ....!!!! ha ha ha hah ahahahahahahaha

GO
golub
07:41 23.04.2014.

I Jakovčić se bori za koalicijskoj listi koja je razočarala građane Hrvatske

DU
Deleted user
10:24 23.04.2014.

Jakovčiću, jedino za što bi se ti trenutno trebao boriti je da ne završiš kao cimer Sanaderu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije