Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
euroskeptik opet šokira

Farage na plakatima kritizira raskošan životni stil europarlamentaraca

Nigel Farage,plakati
Foto: ''
1/3
22.04.2014.
u 12:50

Mike Gapes, parlamentarni zastupnik Laburističke stranke, nazvao je taj plakat rasističkim, no Farage odbacuje te optužbe i najavljuje da je ova kampanja početak "političkog potresa"

"Vaš svakodnevni žrvanj", piše uz fotografiju radnika koji se gužvaju u javnom gradskom prijevodu, "plaća njegov celebrity životni stil", nastavlja se zaključak uz drugu fotografiju zastupnika u Europskom parlamentu.

Te dvije fotografije s porukom da europarlamentarci žive raskošno na račun radničke sirotinje pojavili su se na jednom od predizbornih plakata britanske euroskeptične stranke UKIP samo tjedan dana nakon što je predsjednik UKIP-a Nigel Farage i sâm uhvaćen u skandalu oko sumnjivog trošenja novca koji dobiva kao zastupnik u Europskom parlamentu. Uoči europskih izbora koji se održavaju krajem svibnja, u mnogim europskim zemljama ovaj se tjedan, nakon Uskršnjih blagdana, počinju pojavljivati predizborni plakati. A UKIP i predsjednik te stranke Nigel Farage, koji se zalažu za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, pokrenuli su svoju dosad najskuplju kampanju.

U seriji jumbo plakata pojavljuje se i jedan koji prikazuje britansku zastavu u plamenu. Dok Union Jack gori, ispod njega izranja zastava EU sa žutim zvjezdicama. "Tko zaista upravlja ovom zemljom? 75 posto naših zakona donose se u Bruxellesu", kaže poruka na tom plakatu. Treći motiv na Farageovim plakatima su britanski radnici koji navodno ostaju bez posla zbog jeftine radne snage iz siromašnijih zemalja EU. S jednog plakata uperen je divovski prst u promatrača/prolaznika, a poruka glasi: "26 milijuna ljudi u Europi traži posao. Čije radno mjesto pokušavaju uzeti?"

Mike Gapes, parlamentarni zastupnik Laburističke stranke, nazvao je taj plakat rasističkim, no Farage odbacuje te optužbe i najavljuje da je ova kampanja početak "političkog potresa". Predizborna istraživanja pokazuju da UKIP ima šanse osvojiti najviše britanskih mjesta u EP-u, više od obiju tradicionalno najsnažnijih britanskih stranaka, što bi za Faragea bila velika pobjeda. Anketa Telegrapha i ICM-a, objavljena prošli tjedan, daje Laburističkoj stranci 30 posto glasova, UKIP-u 27 posto, a Konzervativnoj stranci 22 posto.

Prošloga tjedna list The Times otkrio je da Nigel Farage troši dio novca koji dobiva kao europarlamentarac na najam lokalnog ureda u jednom selu u Engleskoj koji uopće ne mora iznajmljivati jer sum u ga njegovi simpatizeri dali besplatno na korištenje. Farage je troškove režija za taj ured prikazivao trostruko većima od prosječnih troškova prostora slične veličine, a u izjavama nije mogao dati uvjerljivo objašnjenje, već je tvrdio da je afera izmišljena i da ga napada tzv. britanski “establishment” jer uspjeh njegove stranke unosi pomutnju na političku scenu. Svaki zastupnik u EP-u ima pravo na 21 tisuću eura mjesečno koje može potrošiti na rad svoga ureda u Bruxellesu i Strasbourgu, no povrh toga ima pravo i na 4200 eura mjesečno koje može potrošiti na rad lokalnog ureda u svojoj izbornoj jedinici. Prema pravilima EP-a, nije potrebno pravdati troškove lokalnog ureda tako da je prostor za manipulacije vrlo velik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije