Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Slavonija

Tolušić: HDZ u programu za Slavoniju osigurao 2,5 milijarde eura

Ministar Tolušić u Čakovcu
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/2
27.08.2016.
u 13:49

HDZ-ov poljoprivredni program, po uzoru na Poljsku, pomoći će razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema, s obzirom da su one još uvijek nerazvijenije u odnosu na ostale u Hrvatskoj, rekao je Tolušić.

Tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU, potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Tolušić rekao je da će ta stranka u okviru svog posebnog operativnog programa, Projekta Slavonija, isključivo za pet slavonskih županija osigurati 2,5 milijarde eura.

 Iz fondova Europske unije danas imamo 10,7 milijardi eura, a mi želimo izdvojiti 2,5 milijarde posebno za projekte na području cijele Slavonije, naglasio je tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

 HDZ-ov poljoprivredni program,  po uzoru na Poljsku, pomoći će razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema, s obzirom da su one još uvijek nerazvijenije u odnosu na ostale u Hrvatskoj, rekao je Tolušić.

 "Na taj način možemo postići cjelokupan razvoj područja i spriječiti demografsko nazadovanje Slavonije, jer su velika većina ljudi koji su u zadnje četiri godine otišli iz Hrvatske bili iz Slavonije", istaknuo je.

 Tolušić je izvijestio  da su već u tijeku pregovori s Europskom komisijom za izradu mini operativnog programa ne bi li se novac za Slavoniju mogao povući već od iduće godine, radi se posebna, nova indeksacija za cijelu Hrvatsku, a cilj je i da se napravi promjena statističkih regija kako se ponovno "u istom košu" ne bi našli, primjerice, Zagreb i Beli Manastir.

 Tolušić je najavio da će HDZ promijeniti i način na koji se koriste EU fondovi.

  Europski fondovi trebaju služiti za ravnomjeran razvoj svih područja hrvatske države, pogotovo za razvoj područja koja nisu razvijena, a zahvaljujući lošim odlukama prošle Milanovićeve vlade danas puno više sredstava povlače razvijena područja, ocijenio je.

 "S posebnim operativnim programom stopa sufinanciranja projekata EU neće biti 45 posto, kao danas, i u Osijeku i u Zagrebu jednako, nego će u Slavoniji biti 70 posto", dodao je.

 Tolušić je istaknuo da je od početka ove godine Hrvatska  povukla više od pet milijardi kuna iz fondova EU, dok je u cijeloj prošloj godini taj iznos bio četiri milijarde.

 "Do kraja godine doći ćemo na razinu 7,5 do 8 milijardi kuna, a dosad je raspisano i 120 natječaja, što je dvostruko više nego u prošloj godini", rekao je.

HDZ-ov poljoprivredni program - sveobuhvatan, analitičan i sustavan 

 Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je kako je HDZ prva politička stranka koja je na sveobuhvatan, analitičan i sustavan način pristupila problematici poljoprivrede, a na izradi programa je protekle četiri godine radilo 114 stručnjaka te stranke.

 U tom se programu zalažu za konačno rješavanje pitanja poljoprivrednog zemljišta - donošenjem novog zakona definirale bi se osnovne postavke, od prodaje poljoprivrednog zemljišta, zakupa i koncesije do politike nasljeđivanja i modela darivanja mladim poljoprivrednicima.

 "Mladi poduzetnici u poljoprivredi jedan su od naših prioriteta i moraju biti sastavni dio svih strategija, programa i mjera", istaknuo je Majdak.

 U programu HDZ-a je i novi zakon o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), osnivanje organizacija proizvodnih centara s ciljem koncentriranja poljoprivrednih proizvoda i kvalitetnije pripreme poljoprivrednika za zahtjevne kriterije tržišta, te agrobanke kako bi poljoprivrednici imali sigurnije poslovanje i uvjete za investicije.

>> Tko od izbornih takmaca ima najbolje plakate?

>> Plenković:  Hrvatski partneri moraju znati tko se ponaša državnički, a tko kavanski

Komentara 23

Avatar versto
versto
16:07 27.08.2016.

Koliko će se postavit ploča sa zahvalnicom

DU
Deleted user
14:42 27.08.2016.

SDP osigurao za Slavoniju 3,8 milijardi eura. Licitacija je otvorena...

DS
dsoltic5
16:40 27.08.2016.

a iz čijih novčanika su ti novci, novčanika hdz-ovaca ili nečijih drugih novčanika ili đepova, hdz-e (i ostali) jedino će sigurno osigurati svoje guz....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije