Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAŠTINA

Istarski etnoglazbeni mikrokozmos

22.01.2003.
u 00:00

O ulasku istarske ljestvice na popis remek-djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO će odlučivati u drugoj polovici ove godine

PULA - Čas je i privilegij što je istarska ljestvica, uz staroslavensko pismo glagoljicu, jedna od hrvatskih vrijednosti u kandidaturi za ulazak na popis remek-djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a. UNESCO je prihvatio rezoluciju o stvaranju međunarodnog priznanja "Proglašenje remek-djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva" budući da su mnogi oblici nematerijalne baštine, poput folklora, u opasnosti od nestajanja pred naletima globalizacije. Poticanje na očuvanje i zaštitu usmene i nematerijalne baštine potpomaže tako očuvanju posebnosti pojedinih kultura.

Prijavu za kandidaturu pri UNESCO-u pripremila je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture u suradnji s Istarskom županijom. Koordinatora projekta, nazvanog "Istarski etnoglazbeni mikrokozmos", poznatog istarskog glazbenika, skaladatelja i muzikologa Darija Marušića, iza kojeg je 30-ak ploča istarske glazbe, knjige o svijetu istarskih glazbala i tradicijskim pjesmama sjeverne Istre, moguće je čuti i na koncertima Livija Morosina čiji je pridruženi član banda. Naziv istarska ljestvica smislio je skladatelj Ivan Matetić Ronjgov, prema dobro utabanim putevima Matka Brajše Rašana, doznajemo od Marušića.

- Moram svakako precizirati da je tema prijedloga zaštite živa glazbena tradicija istarskog multikulturalnog i plurinacionalnog miljea. Istarska ljestvica je vjerojatno najoriginalniji, no svakako samo jedan od fenomena unutar živih glazbenih tradicija Istre, a kako je sama istarska ljestvica prisutna i izvan Istre, područje zaštite u kandidacijskom spisu geografski je definirano kao Istra i susjedni krajevi, kaže Marušić. O ulasku istarske ljestvice na popis remek-djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO će odlučivati u drugoj polovici ove godine.

Saša Brnabić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije