Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
siguran grad

Irci u Zagrebu: Hrvati, ne znate kako ste sretni

Sean Honan vodi školu stranih jezika, a Alan u njoj predaje
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
01.12.2015.
u 19:29

Sean i Alan: Svuda možete biciklom, na svako mjesto stignete za pola sata. Ovdje imamo dosta slobodnog vremena, možemo se baviti baš svime što želimo

Sean Honan sa Zagrepčankom Anjom Rupčić vodi školu engleskog jezika Inicijativa. Ondje predaje i njegov brat Alan. Tamo mogu doći i oni koji znanja iz engleskog nemaju uopće, testirati se besplatno i također bez naknade odslušati četiri lekcije. Svoje će znanje dvojica braće Iraca prenositi direktno, konverzacijom. Ništa neobično, reklo bi se, ni prva ni zadnja škola stranog jezika. No, činjenica je kako je Sean već 11, a Alan sedam godina stanovnik Zagreba. Seana, zajedno s Anjom, pamtimo kao organizatora proslave Dana svetog Patricka na kojima se znalo okupiti i 15.000 ljudi. Danas, nažalost, više nema novca za takve manifestacije. Sean je i jedan od partnera u popularnom okupljalištu Melin u Tkalčićevoj. Oni su krenuli u suprotnom smjeru od mnogih Hrvata, prema Hrvatskoj. U međuvremenu su živjeli u Londonu i Izraelu. Ipak, za život su odabrali Hrvatsku, imali su za to dobre razloge, govore braća. Sean se nedavno vratio iz Perua, djevojka mu je iz Lime i hrvatskog je podrijetla.

Nema tu cinizma

– Mislim da ne shvaćate koliko ste sretni u nekim stvarima. U Zagrebu svuda stignete za pola sata – kaže Sean, a Alan dodaje kako je nezamislivo šetati se londonskim ulicama, pogotovo Brixtona, gdje je živio, u večernjim satima.

– Ovdje mogu svuda biciklom bez kakvih problema. Zagreb je doista najsigurniji grad u Europi. Na promet sam tjedno trošio i po deset sati, a ovdje uopće nemam automobil – kaže Alen.

Dodaje da u Hrvatskoj nema cinizma kakav, recimo, postoji u Londonu.

– Ljudi su puno stvarniji i autentičniji, ne pitaju najprije čime se bavite. Valjda je naslijeđe socijalizma da su na ulici svi jednaki, drugdje vam pripadnost staležu odmah daju do znanja – govore dva zagrebačka Irca.

Sviđa im se količina slobodnog vremena koje imaju u usporedbi s uloženim naporom u poslu. Ovdje, kažu, imate vremena baviti se čime zaista želite. Ipak, nije sve briljantno.

– Velik je problem što se država naplaćuje na poduzetnicima, dok je u Irskoj sustav organiziran tako da se stimulira zapošljavanje pa zaposleni to vraćaju porezima. Koliko god radili, država će uzeti najveći dio. Da se razumijemo, Irska je 80 godina imala vlast koja više važnosti pridavala sebi umjesto općoj dobrobiti. Ipak, ostalo je dosta dobroga, poput informatičkog obrazovanja, koje je Irska uspostavila kao prva u Europi – kažu te dodaju kako Hrvatska ima veliki potencijal koji nije realiziran.

– Dobar dio razloga za to je na državi, koja je potpuno suzbila proaktivno ponašanje. Ljudima se takvo što ne dopušta, poslodavci se prema radniku ponašaju loše, i to je najgori oblik kapitalizma. Nije teško naletjeti na namrgođenog prodavača, a toga u Irskoj baš i nema. Veliki vam je problem i utjecaj plemenske kulture koji vas sputava – primjećuju udomaćeni Irci te dodaju kako bi Hrvati ipak morali biti proaktivniji jer uvijek ima načina da se u nečemu uspije. Sean je napravio i kartu Zagreba za strane turiste. Školu od koje solidno žive promovirali su isključivo digitalnim marketingom. Iako se po prosperitetu razlikuju, dva naroda imaju dosta zajedničkog.

Pijemo i ne volimo vlast

– I vas i nas ima više izvan domovine nego u njoj. Isto smo tako bili dugo pod okupacijom. Pijemo i ne volimo vlast. Svojeg sam sina nazvao Laval po Ircu Lavalu Nugentu, koji je oslobodio Rijeku od Napoleona. Oženio se talijanskom princezom povezanom s Frankopanima, a bio je i jedan od glavnih financijera ilirskog pokreta. Zbog njega je Jelačić postao ban, a istodobno su vojevali dvije presudne bitke s Mađarima – objašnjava Sean.

>> Zagrepčanin: Sa 18 sam otišao u Tigrove, a sa 40 moram bježati iz Hrvatske jer za mene nema posla

>> Amerikanac htio promijeniti adresu i 'sudario' se s hrvatskom birokracijom

Komentara 3

AG
Agricola
14:39 02.12.2015.

Vi ste sad došli vjerojatno iz neke irske selendre nedođije, i vidjeli ste Zagreb i vama je super. Lijepe žene, čist i lijep grad, duh srednje Europe itd. Međutim, to je tako kad dođeš sa strane, ali onda nije pristojno nama koji živimo ovdje popovati i prodavati pamet da ne znamo koliko smo sretni ili nesretni. Vi vidite fasadu i nama koji živimo u unutrašnjosti prodajete priče o tome kakav je cijeli objekt? Vi o Hrvatskoj ne znate ništa, i zato prestanite nama koji ovdje živimo djeliti lekcije, jer vi nikad nećete moći shvatiti stvari koje shvaća bilo koji prosječni Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije