Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uređenje okoliša

Volonterska akcija na otoku Lastovo

PROJEKT ZELENI POJAS
Foto: PR FOTO
1/4
18.05.2015.
u 12:00

Proteklog su vikenda članovi INA Kluba volontera, među kojima je bio i gospodin Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, sudjelovali u volonterskoj akciji uređenja okoliša na otoku Lastovo u sklopu Ininog programa „Zeleni pojas“.

U polju Lokavije sve je bilo u znaku rada: uređivao se okoliš, sanirali su se pristupni putovi, obnavljali suhozidi, kosila trava, uklanjala zemlja, trava i nisko raslinje u dijelu vinograda. Vrijedni volonteri i predstavnici Udruge vinara i maslinara obavili su značajan posao kako bi očuvali i zaštitili jedinstvene sorte vina i maslina na ovom području. S Ininim volonterima na Lastovu bio je i predsjednik Uprave Ine, gospodin Zoltán Áldott, a sve u cilju jačanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja okoliša i poticanja angažmana građana.

Sve je započelo prošle godine kad je Udruga vinara i maslinara "Rukatac i piculja" s otoka Lastova na natječaj „Zeleni pojas“ prijavila svoj projekt: „Uređivanje okoliša Lokve u polju Lokavije i pristupnih ulaznih puteva u podnožju naselja Lastova“. Projekt je odobren, a uređivanje otoka, koje INA sufinancira, potrajat će do lipnja ove godine. Inini volonteri odazvali su se pozivu Udruge na zajedničku akciju.

Uz projekt Udruge s Lastova, na prošlogodišnji natječaj „Zeleni pojas“ prijavljeno je ukupno 58 projekata, među kojima je stručna komisija odabrala 12 najboljih. Inini volonteri pomažu u realizaciji pojedinih projekata. Do sada je održana akcija u Popovači, gdje su volonteri pomogli uređenje terapijskog vrta Udruge za rehabilitaciju i resocijalizaciju duševnih bolesnika pri Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ i u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. U sklopu „Zelenog pojasa“ donirana su sredstva za rekonstrukciju prostora za uzgoj močvarnog bilja i vodenih staništa, a volonteri su pomagali i u proljetnim vrtlarskim poslovima. Iduća Inina volonterska akcija vezana za „Zeleni pojas“ održat će se ove subote u Eko parku Bijeli Klanac, na području Karlovačke županije.

Inin novi natječaj za Zeleni pojas 2015. upravo je u tijeku, a prijave se primaju do 31. svibnja ove godine. Opširnije o projektu ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije