Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetsko iskorištavanje otpada

Šveđani otpadom griju 810.000 kuća i rade struju za još 250.000

25.03.2015., Zagreb - U Green Gold  kongresnom centru otvorena je Hrvatsko-Svedska konferencija Waste-to-energy Exchange Program. Mihael Zmajlovic , Perica Jukic , Stefa Noreen , Marko Bioncina.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
26.03.2015.
u 21:00

U Europskoj uniji trenutačno djeluje više od 450 postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, a više od 14 milijuna građana koristi tu energiju

U Europskoj uniji trenutačno djeluje više od 450 postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, a više od 14 milijuna građana koristi tu energiju. Tehnologija energetske oporabe otpada danas je toliko napredovala da su njezine štetne emisije ekstremno niske, značajno ispod emisija cijelog niza konvencionalnih sustava, poput prometa ili energetski intenzivnih industrijskih postrojenja.

To su zaključci zajedničke hrvatsko-švedske konferencije o energetskom korištenju otpada održane jučer u Zagrebu.

Švedska je jedan od europskih lidera u tom području, a kako je otkrio viši savjetnik švedskog ministra za poduzetništvo i inovacije Stefan Noreén, švedska tehnološka rješenja u tom sektoru razvijala su se desetljećima.

Prvo postrojenje za energetsku oporabu otpada sagrađeno je 1904. godine u Stockholmu, a danas diljem Švedske 32 postrojenja proizvode toplinsku energiju za 810 tisuća domaćinstava i električnu energiju za 250 tisuća kuća. Trenutačno se 50 posto otpada iz domaćinstava pretvara u energiju. Samo u 2012. godini energetski je obrađeno 2,27 milijuna tona otpada – kazao je Noreén.

I HEP u svom portfelju termoelektrana i toplana vidi prostor za korištenje goriva iz otpada kao sredstva povećanja efikasnosti rada tih objekata, smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima, ali i ostvarenja mogućih pozitivnih financijskih efekata.

– Za poslovanje HEP-a važna je činjenica da kogeneracijska postrojenja za termičku obradu otpada uz primarni cilj proizvodnje toplinske energije, na održiv način smanjuju potrebu korištenja fosilnih goriva, što pomaže diversifikaciji energenata i dovodi do značajnog smanjenja emisije stakleničkih plinova. Prepoznajemo svoju ulogu i odgovornost u realizaciji nacionalne energetske i okolišne politike, pa tako i u segmentu gospodarenja otpadom – rekao je predsjednik uprave HEP-a Perica Jukić.

Inače, procjenjuje se da se čak 80 posto energije sadržane u otpadu može vratiti u energetski sustav, a danas dostupne i isprobane tehnologije, kako je pokazano i na konferenciji, najbolje stupnjeve iskoristivosti mogu postići kroz kogeneracijske procese proizvodnje električne energije i topline. Upravo zbog toga, idealne lokacije za gradnju takvih objekata su gradska središta s razvijenom toplovodnom mrežom koja osigurava plasman proizvedene topline. Ključno je da takva postrojenja funkcioniraju u skladu s najvišim mogućim ekološkim standardima.

Upravo zbog toga i u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode smatraju kako je primjena takve tehnologije prihvatljiva i u Hrvatskoj.

– Gospodarenje otpadom jedno je od ključnih područja cirkularne ekonomije koje uključuje proizvodnju električne i toplinske energije iz otpada. U Hrvatskoj se planira gradnja jednog takvog postrojenja, koja su sigurna po okoliš i zdravlje građana – poručio je na konferenciji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

>> Zmajlović: 'Cirkularnom ekonomijom' do najmanje 12.000 radnih mjesta

Komentara 5

Avatar Maryo
Maryo
23:01 26.03.2015.

Daleko smo mi iza Svedske pa i cijele Skandinavije, Njemacke, Austrije... puno mozemo nauciti od njih jer nam zbilja to treba... ali prije svega trebamo Vladu koja ce prestat pljackat vlastiti narod a to se dogadja ne samo od pocetka samostalnosti 90-ih nego i prije... zaostajemo za zapadnim zemljama kada je u pitanju ekologija i kako bolje upotrijebiti otpad kao proizvod, kao sirovina, itd.

Avatar rakun19
rakun19
23:40 26.03.2015.

ovako nesto da se zeli napraviti u lijepoj nasoj odma bi se naslo 1000 ljudi koji su protiv toga jer bi bilo u blizini njohove kuce i trazili bi referendum.... onda bi sve propalo jer nama hrvatima nista ne treba... ako valja svedanima zasto nebi i nama... pa i kopenhagen se grije na smece...

TV
tvrtko3
07:58 27.03.2015.

"Sve su ovo dezinformacije interesnih lobija" Mirela Holly će vam objasniti kako se ta tehnologija napušta u Europi, debeli Priščić iz Eko Kvarnera će otići na višegodišnju djetu ako bi to sprječilo izgradnju bilo kakvog industrijskog pogona u Hrvatskoj, evo već kreće medijska histerija protiv istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.Nema šanse da se u ovoj vukojebini realizira bilo što i bilo kada, "ne damo mi naše resurse".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije