Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni pojas

Inini volonteri pomogli obnovu stare vodenice s mlinom

INA zeleni pojas
Foto: PR FOTO
1/2
21.05.2015.
u 10:45

U sklopu programa Zeleni pojas 2014., udruzi GEA – aktivna ekologija, odobrena su sredstva za Eko park Bijeli Klanac.

Vrijedni Inini volonteri ni u subotu 16. svibnja nisu odmarali, nego su zajedničkim snagama doprinosili prirodi i ekološki osviještavali širu javnost. Članovi INA Kluba volontera, zajedno s članovima udruge Gea, obnovili su staru vodenicu s mlinom u Bijelom Klancu. Sama vodenica i okoliš zatečeni su u zapuštenom stanju te su Inini volonteri sa zadovoljstvom sudjelovali u obnovi i uređenju ovog jedinstvenog ambijenta. Uz vodenicu se nalazi malo jezerce iz kojega su izvučeni truli trupci, granje i zaraslo bilje. Na samoj vodenici skinut je stari crijep kako bi se zamijenile dotrajale letve i grede te postavio novi crijep i time sačuvao objekt od daljnjeg propadanja.

„Cjelokupna akcija podsjećala je na dijelove priče Mate Lovraka o Družbi Pere Kvržice, a svi mi, sudionici akcije, uz veselu i radnu atmosferu prisjetili smo se djetinjstva“, izjavio je Neven Pavao Poklepović, koordinator Ininih volontera.

„Ekološkoj akciji saniranja krovišta i čišćenja okoliša pridružili su se članovi udruge GEA-aktivna ekologija iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra i Osijeka. Inače, za vrijeme trajanja projekta, akcije se održavaju mjesečno, a fotografije redovno objavljujemo na facebook stranici udruge,“ dodala je gđa Ivančica Krivdić, predsjednica Udruge GEA – aktivna ekologija.

Akcija u Bijelom Klancu peta je u nizu ovogodišnjih akcija Ininih volontera vezanih za program Zeleni pojas. Do sada su držane akcije u Popovači (uređenje terapijskog vrta Udruge za rehabilitaciju i resocijalizaciju duševnih bolesnika pri Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“), u udruzi „Ozana“ Zagreb, u kojoj su volonteri sudjelovali u kreativnoj radionici, te akcijama na terenu u Botaničkom vrtu u Zagrebu i na otoku Lastovu.

Zeleni pojas je program u sklopu kojeg INA podržava i sufinancira projekte poput pošumljavanja, edukacija o ekologiji, uređenja zelenih površina i dječjih igrališta, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka te drugih aktivnosti vezanih za zaštitu okoliša i prirode. INA je i ove godine pozvala sve organizacije civilnog društva i javne obrazovne ustanove u Hrvatskoj da osmisle ideje i projekte za očuvanje okoliša i prirode te ih implementiraju, uz financijsku podršku Ine i pomoć Ininog Kluba volontera s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša.

Natječaj za Zeleni pojas 2015. je u tijeku, a prijave se primaju do 31. svibnja ove godine. Opširnije o projektu možete pronaći ovdje

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije