Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt obnove

Inini volonteri pomažu u proljetnom uređenju Botaničkog vrta

Inini volonteri
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
04.05.2015.
u 14:50

INA je Botaničkom vrtu donirala sredstva za rekonstrukciju prostora za uzgoj močvarnog i vodenog bilja

U rano jutro okupilo se dvadesetak volontera INA Kluba volontera u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kako bi pomogli u vrijednom projektu obnove bazena za uzgoj močvarnih biljaka i biljaka vodenih staništa. Nakon što su od dr. sc. Vanje Stamenkovića, stručnog suradnika Botaničkog vrta PMF-a, doznali da su močvarne biljke ugrožene posvuda u Europi, bili su još više motivirani za rad. No, ipak nisu dobili zaduženje da čiste bazene, jer – kako je objasnio dr. sc. Stamenković – to je „previše prljav i složen posao“.

Zato im je vrtlar Hrvoje podijelio košare i volonteri su prionuli na plijevljenje korova u arboretumu te malčiranje tla oko mladog drveća, a pomagali su i u drugim proljetnim vrtlarskim poslovima. Neki su se i našalili da su to neki dan radili u vlastitom vrtu, no radili su s još više volje znajući da rade koristan posao za sve Zagrepčane i njihove goste, koji rado prošetaju Botaničkim vrtom, uživajući u njegovu osvježavajućem zelenilu i miru.

Rekonstrukcija prostora za uzgoj močvarnih biljaka i vodenih staništa u Botaničkom vrtu PMF-a samo je jedan od 12 projekata kojem će INA, u sklopu svog programa Zeleni pojas 2014., donirati 26.000 kuna. Također je i jedan od šest projekata Zelenog pojasa u kojem sudjeluje i Inin Klub volontera.

Projekt uključuje rekonstrukciju bazena s vodenom vegetacijom, bare s močvarnom vegetacijom i malog bazena s fragmentom slane močvare kako bi rijetke i vrijedne vrste hrvatske flore bile dostupnije posjetiteljima i studentima. Naime, u Botaničkom vrtu dugi niz godina uzgajaju se vrste vlažnih i močvarnih staništa, među kojima su i one koje su zakonom strogo zaštićene, iz kategorija visokog rizika od izumiranja, ali površine na kojima se uzgajaju su stare i neadekvatne te zahtijevaju temeljitu rekonstrukciju. Nakon rekonstrukcije zbirka močvarnog i vodenog bilja će se i proširiti što će biti izuzetno važno studentima, ali i svim posjetiteljima Botaničkog vrta. Oko novouređenih bazenčića uredit će se i staze za posjetitelje te postaviti info-pločice sa znanstvenim i hrvatskim nazivom vrste.

– Bazeni za uzgoj močvarnih biljaka stari su više od 50 godina i, premda smo ih čistili i održavali, nikad dosad nisu obnavljani. Sada je došao red i na to, bazeni će biti rekonstruirani i biljke će u njima moći kvalitetnije rasti, a uzgajat ćemo i neke nove vrste – izjavio je dr. sc. Vanja Stamenković, stručni suradnik Botaničkog vrta PMF-a.

U tijeku je novi Inin natječaj u sklopu projekta Zeleni pojas, koji je otvoren do 31. svibnja. Svi detalji o uvjetima natječaja i potrebnoj natječajnoj dokumentaciji dostupni su ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije