Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOAT SIMULATOR

Ova 'igra' stavlja vas u ulogu - koze

Goat Simulator
Foto: Goat Simulator
1/2
21.06.2014.
u 15:00

Da mi je netko rekao da će netko jednog dana napraviti “simulator koze” i predstaviti ga kao igru za mase, prijavio bih ga nekoj psihijatrijskoj instituciji i osobno svezao čvor na njegovoj luđačkoj košulji. Međutim, godina je 2014. i, ako barem ponekad pregledavate filmiće na YouTubeu, za oko će vam zapeti zbilja lude snimke u kojima su u glavnoj ulozi – koze

Ako vas je moj uvod malo zbunio, dopustite mi da objasnim: nije riječ ni o kakvoj šali (iako je sadržaj ove igre samo šala i zafrkancija), “Goat simulator” je zbilja to, simulator koze... Teško je opisati ovu “igru”, ali pokušat ću. Navodno su tvorci ovog uratka su bili veliki fanovi skejterskih igara iz kasnih 90-ih i ranih 2000-ih godina u kojima je igrač u ulozi skejtera radio razne trikove na rampama, namještaju, građevinama, i svemu na što se moglo popeti ili skočiti skejtbordom. Ova je igra upravo tog tipa, no s jednom razlikom: niste skejter nego – koza.

O ovoj su “igri” mišljenja podijeljena, djelomice zbog izvedbe, naime tvorci su rekli da će popravljati samo bugove i greške koji uzrokuju da se igra “crasha” (ugasi se), a sve ostale ostaju u igri jer su smiješne i lude, tako da će se kozi glava često zaglaviti u nečem, pozadina nekog lika proći će kroz zid, kozin vrat postat će izuzetno dugačak, penjanje na ljestve uzrokuje da joj se glava leluja kao list na vjetru (što, iskreno, izgleda poprilično uznemirujuće!)... Stoga je igra zapravo parodija same sebe i izaziva dodatni smijeh, ali i gnjev pojedinih ljudi koji smatraju da su bacili novac na igru koja je puna grešaka.

 

Stil igre je jednostavan: vi, koza, imate slobodu šetanja po mapi (ili mapama jer možete skinuti dodatne) i možete se bacakati, šutati objekte ili likove, bacati se pred druge objekte, sve te akcije donose bodove, a niz događaja uzrokovanih vašom akcijom reda komboe i multiplicira dobivene bodove. Tako, primjerice, možete se baciti pred auto koji će vas udariti i lansirati preko brda direktno u nečiji bazen; možete se i popeti u nečiju kuću i šutnuti (točnije ritnuti) osobu kroz prozor van u bazen ili na dio namještaja, na vozilo u prolazu itd. Kombinacije su neograničene, a k tome ova igra ima podršku za Steam workshop, što znači da je već sad pregršt modifikacija, likova i mapa spremna za skidanje.

Bitno je upozoriti da ovo nije igra u standardnom smislu riječi, ovo je više uradak za ljude koji su, primjerice, u SimCityju gradili grad samo da ga vide poharanog u svim zamislivim prirodnim katastrofama, za ljubitelje kaosa, za ljude koji se ne žele posvetiti nekoj igri, nego jednostavno sat ili dva uživati u zbilja ludim scenama i scenarijima kojih su sami uzrok.

Ovu “igru” ne preporučujem nikome tko se ne zna opustiti, ovo nije igra koja će vam dugo ostati u sjećanju, ovo je igra koju ćete igrati u društvu radi zabave i zafrkancije. Ovo je igra za ludorije i viceve; ako se smatrate “ozbiljnim” gejmerom koji ne gleda ništa što nije poznato svakom i stoji bogatstvo, onda ovu igru i ne gledajte. Ali ako ste “casual” gejmer ili osoba širokih ukusa i otvorena uma koja voli istraživati i dobro se nasmijati, onda svakako probajte, ako ništa drugo sljedeći dan moći ćete započeti razgovor s prijateljima rečenicom: “Da samo znaš što sam jučer natjerao kozu da napravi!”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije