Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U velikim problemima

Huligani nas zarobili: Zašto sada više nitko ne vidi izlaz iz jame?

16.11.2014., Milano, stadion San Siro - Kvalifikacijska utakmica Italija - Hrvatska za odlazak na Europsko prvenstvo. Zbog bakljade i nereda hrvatskih navijaca utakmica protiv Italije nakratko prekinuta.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
24.06.2015.
u 22:30

Da nemamo tako bogatu povijest izgreda iza sebe, možda sad ne bismo strahovali od najteže moguće kazne, kakvu Uefa još nije izrekla niti jednoj reprezentaciji.

Sport nam je dao toliko toga lijepoga, po nekakvoj prepoznatljivosti više od svih turističkih slogana, više od svih skupih putovanja naših političara i gospodarstvenika po svijetu. No, sport u našoj državi nikad nije dobio pravi tretman, a sad prijeti da sport, odnosno ono što se oko sporta događa, potpuno uništi svoj ugled, ali i da nam na državnoj razini donese ogromnu štetu. O ugledu, nakon posljednjeg incidenta, kukastog križa na travnjaku u Splitu, ne treba ni pričati. A štetu ćemo tek zbrajati. I ne samo nogometnu štetu, za to posljednje ludilo šteta je nemjerljiva.

Onaj mjerljivi dio doći će u obliku kazne Uefe, novčane sigurno, ali ona će biti samo popratna, uz nju možemo očekivati oduzimanje bodova, igranje novih utakmica bez gledatelja, a u najgorem slučaju i izbacivanje iz kvalifikacija za Euro, pa tako i iz Europskog prvenstva.

Da nemamo tako bogatu povijest izgreda iza sebe, možda sad ne bismo strahovali od najteže moguće kazne, kakvu Uefa još nije izrekla niti jednoj reprezentaciji.

Nažalost, kronologija našeg ludila je preduga da bismo prošli s nekakvom blagom kaznom, koliko god da su savez ili policija pokušali sve da do incidenata ne dođe.

Dok su dobrim dijelom kazne za HNS, ali i za naše klubove, zbog ponašanja navijača dolazile zbog baklji, tučnjava i nereda (sjetimo se samo Malte, svih velikih natjecanja, svih utakmica Dinama i Hajduka u Europi), sve je češći razlog za kažnjavanje rasizma (sjetimo se samo hukanja Emileu Heskeyju na utakmici s Englezima ili vikanja "Mamiću, cigane!") i isticanje fašističkih simbola (tu su tek bezbrojni primjeri).

Kazne su smiješne

Koketiranje s fašizmom nije od danas, skandiranja uzvika "za dom spremni" odavno su postala uobičajena zvučna kulisa na našim stadionima. U posljednje vrijeme čak i namjerno ne bi li se isprovocirale dodatne kazne za našu reprezentaciju ili klubove. Nažalost, Josip Šimunić (a nebitno je koliko je znao što radi) napravio nam je još goru uslugu skandirajući nakon pobjede nad Islandom i plasmana na SP "za dom". Dobio je ustvari doživotnu kaznu, a nama svima donio još jednu stigmu koja će nas vječno pratiti.

No, nije kriv Šimunić, krivi smo svi mi. Pa i mi koji se zgražamo nad takvim uzvicima, takvim ponašanjem navijača. I to prije svega zbog nečinjenja. Jer, što su dobili navijači koji su na tribini svojim tijelima složili slovu 'U', ili oni koji su se u Livornu, na izborničkom debiju Slavena Bilića na tribini posložili u formaciju kukastog križa? Je li netko od njih dobio kakvu ozbiljnu kaznu, kaznu za narušavanje ugleda države, dugu zatvorsku kaznu koja će onda djelovati odgojno i preventivno? Odgojno za dotičnoga, preventivno za sve one kojima bi nešto slično sutra moglo pasti napamet.

U svijetu suvremene tehnologije lako je identificirati izgrednike. I policija to često i učini, privede ih. No, kazne koje takvi dobiju su smiješne. Uostalom, što govoriti o kaznama, dovoljno je pogledati kako su prošli oni koji su napali izbornika Niku Kovača i delegaciju HNS-a na odmorištu autoceste. Prvo im nije ni završeno suđenje, od njih 12 ne zna se tko je što napravio. Pa ih treba pustiti? Ili, ako se nešto i utvrdi, samo prekršajno kazniti sa dva dana pritvora i 500 kuna?

Bi li takva kazna bila i kad bi potpisnik ovih redaka na ulici verbalno napao nekog ministra, razbio mu retrovizor na službenom automobilu? Ne bi.

Država može problem navijača riješiti vrlo brzo ako to želi. Ali, kako će ih riješiti kad i sama koketira s njima, od prvih dana naše samostalnosti, pa do danas. Na ovaj ili onaj način.

Rasizam, fašizam i huliganstvo kaznena su djela, dosad smo ih vidjeli strašno velik broj, a jako je malo pojedinačnih kazni. Ovaj posljednji sramotni čin, kukasti križ na travnjaku na kojem se igra nogometa utakmica dviju državnih reprezentacija čak je i teroristički čin. Koji je možda dobro došao kao krajnji signal da se mora krenuti u akciju i zaustaviti ludilo prema kojem idemo. Ovo treba biti povod da se počnu pronalaziti krivci, i da ih se onda i kazni primjereno.

Nažalost, koketiranje s fašizmom nije samo naš problem, susretali su se s time u brojnim zemljama, pa i u Italiji koja se danas s pravom zgraža na poljudsku "svastiku".

I u regiji je isto

Cijela naša regija zahvaćena je brojnim problemima s takvim iščašenim navijanjima, dok smo mi imali problem u Poljudu, imali su ih i Crnogorci (ruski golman pogođen u glavu), u BiH su na utakmici s Izraelom skandirali "Palestini", znamo što je bilo na susretu Srbije i Albanije s dronom. A to je samo dio. No, ne treba nam to biti utjeha, l već upozorenje da će se takvi problemi samo širiti i kod nas, ne krene li se ozbiljno u čišćenje. Bez toga tonut ćemo u mrak koji će biti sve dublji. I onda nam neće trebati ni Modrić, Rakitić i ostali naši sjajni igrači jer neće imati gdje igrati. Neće ih pobijediti Pirlo i Buffon, nego huligani i država.

>>Šuker: Da su znali što svastika znači, nikada je ne bi crtali

>>Nakon kukastog križa nogometni savez više neće moći biti država u državi

Komentara 43

77
777CRO
23:36 24.06.2015.

To nema veze sa huliganima ,dasu to hrvatskihuligani davno bi njh ostojic našao...to je djelo profesionalaca koji su znali sa čim , gdje , kad , kako ...kome je to bio interes ? Pitajte Jovanovića on zna?

DA
Djeca_Arbata
23:15 24.06.2015.

Ako smo mi Hrvati određeni da budemo prvi koji ćemo biti izbačeni sa nekog međunarodnog natjecanja onda neka tako bude...nakon rata, nakon razaranja, nakon komunističke vladavine u tkz. "komunističkom bloku"...nakon godina bijede i stagnacije gdje su gažena obična ljudska prava...nakon stotina tisuća izbjeglih i prognanih...kada nam odlazi mladost u potrazi za kruhom i životom...pa ako smo mi ti koji moramo biti primjer svima u svijetu...onda neka tako i bude...ali proći će i to kao što je i sve prošlo...vratit ćemo se još jači...

Avatar Cinco
Cinco
00:24 25.06.2015.

Ranko crtao, Ranko istražuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije