Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIO OTKAZ 1994.

Profesor marksizma traži pravdu u školi: Dobio sam sud, vratite mi posao!

profesor zvonko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
17.09.2014.
u 22:45

Zvonko Šundov, doktor filozofije, dvadeset godina ima pravomoćnu presudu po kojoj treba biti vraćen na posao u Elektrotehničku školu u Zagrebu, no škola odbija provesti nalog suda...

Zvonko Šundov, doktor filozofije, dvadeset godina ima pravomoćnu presudu po kojoj treba biti vraćen na posao u Elektrotehničku školu u Zagrebu, no škola odbija provesti nalog suda.

Strasbourg: U pravu je

Posljednja presuda koju je Šundov dobio ona je od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je potvrdio da je proces u kojem je Šundov tražio materijalnu odštetu predugo trajao te priznao presude Općinskog i Županijskog suda kojima je profesor trebao biti vraćen na posao. U povodu toga Šundov je jučer pred medijima od ravnatelja Renata Matejaša tražio da ga konačno zaposli.

Ravnatelj Matijaš, kojemu je bilo neugodno zbog situacije, kazao je da mu je žao Šundova jer je dvadeset godina bez posla.

– Škola je institucija koja neće bježati od presuda, no ovo je za raspravu na sudu, a ne ovdje. Škola ima svoje potrebe za određenim znanjima i vještinama. Što se tiče kadrova, popunjeni smo i nemamo potrebe za djelatnike tog profila, odnosno neraspoređene djelatnike – kazao je ravnatelj Matejaš, koji je Šundova i novinare primio u svom uredu. Sud je, naime, presudio da se Šundova vrati na neraspoređeno radno mjesto.

Ne daju mu ni etiku

Dr. Šundov doktorirao je filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ističe da je jedan od takozvanih izbrisanih prosvjetnih kadrova s početka devedesetih prošlog stoljeća samo zato što je u školi predavao osnove marksizma. S doktoratom bio je, istaknuo je i jučer, prekvalificiran, a neki njegove, također prekvalificirani kolege, tada su raspoređeni na druga radna mjesta.

Za njega se tada nije našlo mjesta da predaje predmete srodne svojoj struci poput tadašnjih osnova društveno-humanističkih znanosti, etike ili politike i gospodarstva”. U srpnju ove godine tražio je da sud ispita osumnjičenike, odnosno ravnatelja Matejaša, koji je na toj poziciji otprije dvije godine, o neizvršenju presude, a protiv njegova prethodnika već je ranije podnesena kaznena prijava. Šundov se na tiskovnoj konferenciji rasplakao na pitanje kako je živio dvadeset godina bez primanja. Bez supruge, kaže, ne bi mogao.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta ogradili su se od slučaja jer “nisu tijelo koje bi bilo nadležno tumačiti sadržaj sudskih presuda te obveze koje iz njih proizlaze ili ne proizlaze za tuženika, Elektrotehničku školu u Zagrebu u konkretnom slučaju”.

Istodobno napominju da iz dokumentacije kojom oni raspolažu smatraju da obveza vraćanja Šundova u Elektrotehničku školu ne postoji, no ističu da se o tom pitanju treba očitovati sud.

Iz kronologije sudskih presuda, na koje se poziva Ministarstvo, izdvajaju onu kojom Šundov traži izvršenje presude o povratku na posao, a koju je sud odbio jer je podnesena izvan roka.

– G. Šundov obratio se Općinskom sudu u Zagrebu s prijedlogom za izvršenje presude Pr-5272/91, no rješenjem tog suda od 8. listopada 1996. godine prijedlog za izvršenje je odbačen jer je podnesen izvan roka. Takvo rješenje potvrđeno je i rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, od 25. veljače 1997. godine – poručili su iz Ministarstva.

Komentara 102

ZX
zark x
02:02 18.09.2014.

kad ce Milanovic vratiti na posao Kresimira Mihajlovica ravnatelja skole koji je otjeran sto je drzao slike Ante Gotovine u hodniku skole. Koliko ja znam Jovanovic mu nije htio dati posao. Dali ce Mornar to napraviti?

DU
Deleted user
23:12 17.09.2014.

Kako da mu daju predavati etiku kad je predavao marsizam. Možda bi trebalo mlađoj generaciji objasniti što je bio taj predmet i što su nam tupili.

ZX
zark x
02:06 18.09.2014.

Taj covjek je jos u marksizmu. Da nije vec bi se davno preorijentirao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije