Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobio ulicu

'Zvonko je zaslužio ulicu u Hrvatskoj i u Posedarju jer je Hrvatskoj dao sve što je imao'

Bruno Bušić dobio ulicu u Posedarju
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/7
30.08.2014.
u 21:00

Ovo je za mene jako emotivan dan. Hvala vam što ste izrazili poštovanje Zvonku imenovanjem ulice, rekla je Zdravka Bušić

Zvonko je zaslužio ulicu u Hrvatskoj i u Posedarju jer je Hrvatskoj dao sve što je imao. Bio je veliki idealist i proveo je pola života u zatvoru u ime hrvatske slobode. Do kraja je bio dosljedan i ne smijemo nikad zaboraviti ljude koji su se žrtvovali za svoje ideale i za svoju domovinu. Neki će u Hrvatskoj imati mišljenje da nije zaslužio ulicu, ali živimo u demokraciji i ljudi u Posedarju su odlučili daju  je Zvonko zaslužio.

No, nitko ne može poreći da nije bio hrvatski domoljub i da nije bio borac za slobodu.

Ovim je riječima Julienne Julie Bušić prokomentirala imenovanje Ulice Zvonka Bušića Taika u Posedarju kod Zadra.

Julie Bušić otkrila je spomen ploču zajedno s hrvatskim košarkaškim reprezentativcem Stojkom Vrankovićem i načelnikom općine Posedarje Ivicom Zurkom, a na skupu je posebno emotivno govorila sestra Zvonka Bušića, Zdravka Bušić.

-  Ovo je za mene jako emotivan dan. Hvala vam što ste izrazili poštovanje Zvonku imenovanjem ulice. Zvonko je bio odlučan i hrabar u trenutcima kada se činilo da nema nade. U ono vrijeme 1976. godine boriti se za Hrvatsku je bila velika hrabrost i to je učinio iako je znao koju će to žrtvu donijeti njemu i njegovima - rekla je Zdravka Bušić ističući da i u oslobađanju Hrvatske nije bilo junaka poput Zvonka Bušića da ne bi imali slobodnu hrvatsku državu.

Na skupu je naglašeno da je Zvonko Bušić bio veliki borac za hrvatsku državu i slobodu, da nije bio terorist nego da je njegova akcija bila motivirana domoljubljem. Naglašeno je da je imenovanje ulice Zvonka Bušića Taika na Dan hrvatskih mučenika jasan stav o Zvonku Bušiću.

Okupljenima se uz ostale obratio i Milan Kovač, član predsjedništva HDZ-a.

- Vjerujem da nas Taik vidi i čuje i da je ponosan na ljude u Posedarju koji su prvi smogli snage da se jednom od najvećih Hrvata dodjeli ime jedne ulice. Ovo je veliki dan za Hrvatska i moramo hrvatsku državu vratiti hrvatskom narodu jer je otuđenost neizdrživa. Zvonkov život je bio poticaj hrvatskim braniteljima i zato vjerujem da će u svim općinama uskoro ulice imati ime Zvonka Bušića Taika - rekao je Kovač.

Zvonko Bušić bio je  hrvatski politički emigrant koji je zbog otmice američkog zrakoplova i postavljanja eksploziva, od kojega je neplanirano poginuo američki policajac, u najtežim američkim zatvorima proveo 32 godine. Bušić je 2008. pušten je na slobodu, a do tragične smrti živio je u na zadarskom području.

>>Bio sam siguran da ću se moći lako nositi s problemima na slobodi. Bio sam u krivu!

>>'Kakve su to muke i koliki izazovi, može znati samo onaj tko nešto slično proživi

Komentara 173

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
21:21 30.08.2014.

Ajde fino, preimenujmo trg onog zlocinca u Zvonkov trg. Zna se o kome pricam.

MA
madmax17
21:57 30.08.2014.

Kakva greška, da je ubio nekog policajca sa ovih prostora bio bi vani za 5 godina.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:08 31.08.2014.

prava šteta što na ovu svečanost nisu pozvali djecu i udovicu onog amerčkog policajca kojeg je bušić ubio. sigurno bi bili jako ganuti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije