Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera Suhi Led

Šostaru određen istražni zatvor, sumnjiče ga da je od Ekotoursa dobio darove vrijedne 240.000 kuna

zvonimir šostar
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
28.04.2016.
u 18:12

Među osumnjičenima i uhićenima je i Mirta Lončar, supruga glumca Damira Lončara, koja je bila Šostarova stručna suradnica

Zvonimir Šostar, bivši pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo i aktualni ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, te devetero njegovih suosumnjičenika u aferi Suhi led ispitani su USKOK-u.

Kako je rekao Šostarov odvjetnik Vladimir Terešak, Šostar je pred USKOK-om iznio aktivnu obranu, u kojoj je odgovorio na sva postavljena pitanja te je porekao krivnju. Među osumnjičenima su i Davor Ljubić, vlasnik tvrtke Ekotours, i njegov sin Roko te Goran Žonja, direktor Ekotoursa. Osumnjičena je i Mirta Lončar, nekadašnja Šostarova stručna suradnica, supruga glumca Damira Lončara.

Poslovi za plaćena putovanja

Šostar i ostali sumnjiče se za niz koruptivnih djela kojima je Grad Zagreb oštećen za oko 38 milijuna kuna. Sve je počelo 2006. i trajalo je do lipnja 2013., a Šostara se sumnjiči da je omogućio da Ljubićeva tvrtka Ekotours dobije poslove čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava zagrebačkih sportskih dvorana te da se pri tome koristi nepotrebna metoda “suhog leda”. Sumnjiči ga se i da je Ekotoursu neosnovano plaćao ispostavljene račune iako je znao da čišćenje neće biti obavljeno. Zauzvrat što je Ljubiću omogućio da Ekotours dobije posao, Šostaru su obećane nagrade te plaćena putovanja na račun Ekotoursa. USKOK sumnja i da je Mirta Lončar od 2010. zaprimila zapisnike i specifikacije te da ih je potpisivala iako je znala da čišćenje “suhim ledom” nije obavljeno. Sumnjiči ju se da je potpisala da su obavljeni radovi u vrijednosti 52,3 milijuna kuna iako je Ekotours, tvrdi USKOK, u navedenom razdoblju izveo radove vrijedne najviše 14,3 milijuna kuna. Ekotoursu je na temelju takvih računa, sumnja USKOK, Grad Zagreb neosnovano isplatio 37,9 milijuna kuna, dok je Šostar od Ekotousra dobio 240.000 kuna, čime su plaćani troškovi putovanja za njega i obitelj te troškovi ribolova.

Ljubić se sumnjiči i da je pokušao prikriti podrijetlo 37,9 milijuna kuna pa je angažirao šestero osumnjičenika, inače vlasnike više tvrtki koje su Ekotoursu isporučivali fiktivne račune. Nakon što bi im po tim računima novac bio uplaćen, podizali su ga i vraćali Ljubiću, no dio su zadržali i za sebe. Takvim “poslovanjem” Ekotours je oštećen, sumnja USKOK, za 4,8 milijuna kuna, a državni proračun za 2,1 milijun kuna.

S Ekotoursom nije poslovao samo Grad Zagreb već i HZZO, koji je u protekle tri godine s Ekotoursom sklopio ugovore vrijedne 2,2 milijuna kuna. U vrijeme kada su ugovori sklopljeni na čelu HZZO-a bio je Siniša Varga, bivši ministar zdravlja. Varga je Žonju, sada osumnjičenika, imenovao i članom jednog od povjerenstava nakon što je postao ministrom, a njegovu dugogodišnju zaposlenicu postavio za svoju pomoćnicu. Varga do zaključenja broja na upit za objašnjenje tih poslova nije odgovorio. HZZO je poslovanje s Ekotoursom nastavio i nakon što je Vargu naslijedila Tatjana Prenđa Trupec, sadašnja ravnateljica HZZO-a, pa je tako i za 2016. s Ekotoursom sklopljen ugovor vrijedan 687.500 kuna. Opis poslova iz ugovora identičan je onom iz proteklih godina, a HZZO je sklapanje ugovora s Ekotoursom objasnio uštedama.

Ispostavili isti račun

Objasnili su da su nabavu koja je bila rascjepkana sada ujedinili, čime su, tvrdi HZZO, došli do ušteda. Kazali su kako je važno napomenuti i da je 2013. prvi put navedene poslove radila tvrtka s odgovarajućim certifikatima za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. No u HZZO-u nisu odgovorili koje je lokacije Ekotours dobio i zašto je 2014. vrijednost ugovorenih radova bila 600.000 kuna, dok je 2013. iznosila manje od 100.000 kuna. Zanimljivo je da su tvrtke Ekotours i Sanitarni standard, čiji je direktor Jurica Vrus također uhićen, 19. prosinca 2012. HZZO-u izdali račun na isti iznos. Riječ je bila o 85.562 kune za provođenje higijenskih mjera.

>> Na poslovima s deratizacijom uzeli Gradu 38 milijuna kuna

>> Porezni USKOK prijavio Šostara da je oštetio Grad Zagreb za 30-ak milijuna kuna

Komentara 13

HE
helf
13:04 28.04.2016.

Čemu privođenje i mazanje oči građanima dotičnog grada i ostaloj naciji, kad su sve to već uigrana i umrežena uhičenja pod motom "uhititi, pritvoriti, procesuirati, dokazati, pustiti i nikad ništa vratiti". Prema tome o čemu pričamo. Važno je da se nešto interesantno dešava.

BE
berogrga
13:32 28.04.2016.

Goran Žonja je bliski prijatelj od Varge.

DO
doktorica
12:15 28.04.2016.

a koji su to ostali?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije