Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenkovićeva Vlada mijenja upravu

Zvonimir Mršić odlazi iz Podravke, njegov je nasljednik Gordan Kolak?

Zvonimir Mršić
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/2
21.02.2017.
u 23:45

Uz Kolaka kao kandidati za šefa uprave spominju se Marko Kolaković i Marin Pucar, a u posljednje vrijeme i Damir Mihanović

Zvonimir Mršić neće preživjeti novi mandat u upravi Podravke. Odluka o njegovu nasljedniku na čelu Podravke znat će se za dva dana, moguće već i u srijedu nakon sastanka Nadzornog odbora, koji predlaže novog predsjednika uprave.

Kako doznajemo, osim Marka Kolakovića, profesora s Ekonomskog fakulteta, opet se spominje ime Marina Pucara, bivšeg zaposlenika Podravke te bivšeg čelnika Zvečeva, ali se na prijedlog ministra obrane Damira Krstičevića pojavio i novi kandidat – Gordan Kolak, bivši predsjednik uprave DOK-ING-a, ali i trenutačno desna ruka Krstičeviću kojeg je upoznao dok je Kolak radio u KING ICT-u. Krstičević je tako primjerice nedavno Kolaka izabrao u savjetnički tim za odabir borbenog lovca za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Inače je i tajnik HDZ-ova odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove, na čijem je čelu Krstičević. Osim ta tri imena, neki govore da bi mogao biti predložen i Damir Mihanović, bivši član uprave Croatia osiguranja koji je razotkrio aferu Fimi media.

Presudna stranačka boja

Na skupštini Podravke u utorak imenovan je novi Nadzorni odbor Podravke. Država koja drži oko 25 posto udjela u Podravki pristala je na zahtjev mirovinskih fondova da ubuduće u NO ima tri člana, a to su Marko Kolaković, Luka Burilović i Slavko Tešija. Mirovinci koji drže više od 50 posto Podravke imat će četiri člana, a za predsjednika NO-a imenovan je Dubravko Štimac iz PBZ CO mirovinskog društva. Dogovor je i nadalje da država predloži predsjednika uprave, a mirovinski fondovi ostale članove uprave, čime su izuzetno zadovoljni jer do sada takav ulaz, bez obzira na udjel, u vodstvo Podravke nisu imali. Povjerenje Mršiću neće se dati unatoč dobrim poslovnim rezultatima u vrijeme petogodišnjeg mandata, u kojem je udvostručio vrijednost kompanije i prema ovotjednim podacima s burze vrijedi više od tri milijarde kuna, dok su prihodi od prodaje prešli iznos od četiri milijarde kuna. No, kada je Podravka u pitanju, ali i najveći dio tvrtki u kojima država ima udjel, rezultati su manje bitni u odnosu na stranačku pripadnost.

Z. Mršić došao je u vrijeme SDP-ove Vlade, pa je bilo jasno da neće dobiti povjerenje aktualne vlasti. Čak se i Mršić nedavno sastao s Plenkovićem, koji nije mogao zanijekati dobro poslovanje Podravke, no isto tako i premijer zna da ostali članovi HDZ-a ne bi olako gledali na njegovu moguću podršku Mršiću. Marina Pucara zagovara jedan dio Vlade, navodno i ministar Goran Marić, jer ima menadžerskog iskustva u vođenju prehrambene kompanije. Profesor Marko Kolaković zajedno s timom unutar gospodarskog odbora HDZ-a koji vodi već oko tri godine raspravlja o poboljšanju poslovanja Podravke, jer smatra da način na koji je Mršić vodio poslovanje nije dobro. Prije svega su zamjerali što Podravka ne koristi više domaćih sastojaka u svojim proizvodima. Kolaković je dugogodišnji poznanik premijera Andreja Plenkovića, koji je ipak izgleda odlučio stati sa strane. U slučaju da Kolaković i bude izabran, u tom bi mu slučaju trebalo naći zamjenu u Nadzornom odboru.

Očekuju se još bolji rezultati

Tko god dođe na čelo Podravke, imat će jako dobru startnu poziciju jer kompanija ima izuzetno dobre rezultate poslovanja, a položaj koji Podravka sada ima govori da se u sljedećih pet godina sadašnja vrijednost može dodatno udvostručiti, što je i bio cilj sadašnje uprave. Prema rezultatima poslovanja objavljenima u utorak, Grupa Podravka ostvarila je u 2016. neto dobit od 182,4 milijuna kuna, što je 54,7 posto više nego godinu dana prije, bez utjecaja jednokratnog konsolidacijskog efekta Žita i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015.godini.

>> Mršić odgovara Tedeschiju: Dok su neki stjecali prve milijune na žvakaćim gumama, mi smo branili zemlju

Komentara 34

ST
stric5
00:39 22.02.2017.

...da je Mršić pošten i častan sam bi podnio ostavku jer je politički imenovan i sa politiko mora odstupiti...

ST
story
10:10 22.02.2017.

koprivnica pa i podravka su odavno u stagniranju a sve to zbog nesposobnih i nestručnih kadrova koji ih vode i doživljavaju ih kao svoju prčiju.več treći mandat koprivnica nema izabranog gradonačelnika .mršić i željeznjak su otišli u podravku da namire novčane apetite a za gradonačelnika postavili balavca koji nikada prije ništa nije radio u životu.podravka nakon gažija više nikada nije imala sposobnije rukovodstvo i to vam je cijela priča.tko god da dođe na čelo podravke iz nje bi trebao izbaciti mršića,dimača te bunića jer su to postavljeni nestručnjaci koji žele u podravini prerađivati ribu a zatvorili su kilaonicu i tvornicu mesnih proizvoda, znat ćete o čemu govorim ako mršić ostane na čelu podravke.....

DU
Deleted user
07:37 22.02.2017.

Pa da, čovjeka koji je izvukao Podravku i koji ju godinama uspješno vodi treba maknuti zato što nije član KraDeZea! Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije