Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o zviždačima

Zviždaču nagrada 10% od iznosa štete koju je spriječio

Dražen Gorjanski
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
11.02.2014.
u 14:45

Sad je nejasno treba li se zviždač obratiti policiji, USKOK-u, DORH-u

Pravobranitelj za zaštitu zviždača, status i zaštita zviždača, način prijavljivanja nepravilnosti, kazne za osvetu, prijetnje ili napade na zviždača (od deset tisuća do 300 tisuća kuna i kazne zatvorom), kazne za davanje otkaza zviždaču, nagrada zviždaču za utemeljenu prijavu (deset posto od uštede, odnosno štete spriječene prijavom nepravilnosti, a ako se spriječena šteta ne može točno novčano izraziti, nagrada može biti od 50 tisuća do 500 tisuća eura)...

Sve su to dijelovi prijedloga zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ili zviždača) koji je još lani izradio osječki liječnik Dražen Gorjanski zajedno s još sedam suradnika, pravnika.

Ministar Bauk protiv

I dok ovih dana svi uglavnom samo govore da zviždače treba što više zaštititi, Gorjanski se s timom latio posla. Napisali su nacrt zakona i prije pet mjeseci ga poslali na mnoge adrese: čelnicima Sabora, Vlade i političkih stranaka, saborskim zastupnicima, ministrima, predsjedniku države...

Istraživanja su pokazala da se korupcija u 43% slučajeva otkriva dojavama, dok ih samo 2-3% otkrije policija

Kaže, pismenom podrškom odgovorili su im samo zastupnik Furio Radin, ministrica Milanka Opačić, dok ih je predsjednik Josipović pozvao na razgovor najavivši tada održavanje okruglog stola o zakonu o zviždačima koji bi se trebao održati u veljači. Ministar uprave Arsen Bauk prije mjesec dana poslao je pak dopis u kojem objašnjava da takav zakon nije potreban jer su zviždači zaštićeni nizom drugih već postojećih zakona, a jedino su laburisti (točnije, zastupnica Nansi Tireli) pozvali na suradnju prionuvši dorađivanju navedenog nacrta.

– Istraživanja su pokazala da se korupcija u 43% slučajeva otkriva dojavama, dok ih samo dva do tri posto otkrije policija. Ako tu snagu bitnu za suzbijanje korupcije, a to su građani ili zviždači, ne potaknemo i ne zaštitimo, onda je borba protiv korupcije uzaludna. Usto, Amerikanci su izračunali da svaki dolar uložen u borbu protiv korupcije donosi čak osam dolara dobiti, što znači da država time može i zaraditi. Učinkovita i ozbiljna borba protiv korupcije donosi i više stranih investicija jer kapital voli sigurnost – objašnjava Gorjanski razloge nužnosti donošenja posebnog zakona o zaštiti zviždača.

S njim se slaže i zastupnica laburista N. Tireli, koja je dodala da nam je nužan jedan zakon koji je razumljiv, životan i provediv jer je jako komplicirano ako zviždač mora čitati desetak različitih zakona, što ga na kraju obeshrabruje, zbunjuje i navodi na odustajanje od prijave.

Laburisti guraju u Sabor

– Stoga su laburisti dovršili nadopunu predloženog Nacrta zakona i potkraj ovog tjedna pozvat ćemo na razgovor gospodina Gorjanskog i njegov tim te predstavnike civilne scene kako bismo uobličili i usuglasili zajedničku verziju zakona, koju će laburisti onda potkraj ovog mjeseca poslati u saborsku proceduru – kazala je N. Tireli te dodala da se donošenjem specijalnog zakona sve objašnjava i precizira, to više što sad zviždač zapravo i ne zna kome se obratiti prijavom: policiji, USKOKU ili DORH-u.

Komentara 9

KA
kafka
15:30 11.02.2014.

Napokon! Dosadašnji odnos prema zviždačima dovoljno je govorio tko u širem smislu stoji iza svog kriminala i korupcije. Političari, država i sve u vezi politike i iz nje proizašlih centara moči. Promijenimo način izbora građana u predstavničkim tijelima. Birajmo osobejmo osobe s imenom i prezimenom, a ne partije s njihovim mafijaškim ustrojstvom. .

TE
TechnoCroat
15:10 11.02.2014.

Zvizdac bi mogao postati najunosniji posao u hrvatskoj. Ja sam za!

DU
Deleted user
14:56 11.02.2014.

... i ne smo to drugovi, svakom zviždaču svoj orden - zlatna zviždaljka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije