Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stup srama

Župnik na ploči objavio koliko je tko dao za blagoslov

Župnik objavio koliko je tko dao za blagoslov
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/4
24.01.2014.
u 07:41

Pater Filip Vicić u župi Završje pokraj Karlovca na ploči je izvjesio detaljan popis obitelji s novčanim iznosima koje su donirali, a netko je preko njega napisao “Lihvar”

Patera Filipa Vicića koji pokriva i župu Završje nedaleko od Karlovca tamošnji su vjernici optužili za lihvarstvo. Nakon što je na oglasnu ploču pokraj crkve svetog Marka izvjesio popis u kojem su nabrojeni iznosi darova koje je svaka obitelj izdvojila za nedavni blagoslov, netko je crvenim sprejem preko ploče ispisao: Lihvar.

Na popisu su dvije kolone s iznosima koje su obitelji izdvojile – za svećenika i obveze te za crkvu. Prema župnikovoj evidenciji za svećenika su se izdvajali iznosi od 50 do 400-tinjak kuna, a većina je dala 200 kuna. Manji broj vjernika namijenio je novac za crkvu, a bilo je darova i po 500 kuna.

Protivno nauku Crkve

Od vjernika doznajemo da je pater Vicić na misama izvještavao o projektima koje provodi, ali i troškovima župe. Prošle je godine objavio i iznose darova koji su skupljeni u svakom selu, no ovakav popis smatraju krajnje neprimjerenim i protivnim nauku Crkve.

Župnik bi trebao biti sretan sa svakom kunom koju dobije, pogotovo u ovim teškim vremenima. Svatko daje onoliko koliko može, a nažalost ima i onih koji nemaju ništa. Takve siromašne ljude ovim se popisom zapravo pribija na križ iako bi Crkva trebala pomagati tim ljudima, a ne grabiti novac na hrpu – rekla je ogorčeno starija gospođa.

Slično govore i drugi te tvrde da je pater Vicić zapravo uspješan poduzetnik. Jedan stanovnik Stativa naglasio je i da je ovo samo dio davanja za Crkvu jer se svi drugi poslovi, poput sprovoda ili mise za pokojnika, dodatno naplaćuju. Osim toga, ubire se i takozvana zvonarina koja po obitelji iznosi 50 kuna godišnje.

Riječ je o namjenskom novcu i mislim da svi župljani žele znati koliko ga ima i za što je potrošen

Filip Vicić

župnik

– Objava darova nije novost i u župi Novigrad to radimo već godinama. Svi su pozdravili taj čin zbog transparentnosti. Riječ je o namjenskom novcu i mislim da svi župljani žele znati koliko ga ima i za što je potrošen. Da to ne činimo, komentari bi bili da sam novac potrošio za neke neprimjerene svrhe.

Dosad mi se zbog objave nitko nije žalio, a natpis "Lihvar" mogao je ispisati bilo tko. Ako to župljani žele, neka kažu i sve ćemo ukinuti. No, svatko može anonimno u škrabicu dati koliko želi. Svaki dar za crkvu, bio on velik ili mali, blagoslovljen je jer znamo da je od srca – komentirao je pater Filip Vicić.

Dekan ne zna ništa

O svemu dekan Mrežničko-dugoreškog dekanata Milan Pavlek ne zna ništa.

– S paterom Vicićem nisam se vidio već dulje, a nitko mi se od župljana nije žalio. Nikad nisam objavljivao sličan popis, no o ovom ne znam ništa pa ne bih želio ni komentirati. O raspodjeli crkvenih darova ne mogu govoriti – rekao je vlč. Pavlek.

Komentara 252

Avatar ShuPac
ShuPac
08:04 24.01.2014.

Odlično je to napravio. Sada lijepo neradnike iz porezne uprave istjerati van, neka dovuku svoje lijene debele guzice do te ploče, popišu koliko je dobio novaca i odmah na licu mjesta kaznu za župnika jer nije izdavao račune i potom naplatiti porez na cjelokupan iznos. Predlažem neka svi župnici naprave istu stvar kako bi konačno dobili uvid u njihova primanja.

Avatar deziderij
deziderij
07:59 24.01.2014.

Šteta što mu netko, konto blagoslova, nije dao jednu poštenu - iza ušiju.

DU
Deleted user
08:03 24.01.2014.

Svima koji se deklariraju katolicima neka se uvede porez kojim će financirati svoju crkvu..Tako se radi u americi, svatko sam financira svoju crkvu..Zar ne težimo američkom kapitalizmu..Ne možemo u ovoj banana republici imati malo socijalizam (kad treba plaćati), malo kapitalizam (kad se dijeli profit), kako kome zatreba..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije