Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLUJA U SRBIJI

Žrtve svoga ružnog sna prikazali bi kao hrvatske

Aleksandar Vučić
Foto: Marijan Murat/DPA/Pixsell
22.07.2015.
u 20:00

Vučićeva vlada ponajviše čini loše Srbiji što ne čita presude iz Haaga!

”Vlada Hrvatske donijela je odluku da se zagrebačka zračna luka ubuduće zove po Franji Tuđmanu, koji je naređivao najbrutalnije ratne zločine protiv Srba”, piše srbijanski Blic u tekstu “Srbi će slijetati na ‘Franju’” pod egidom “hrvatska sramota”. Za tu odluku srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić Blicu je rekao da je riječ o lošem trenutku i temi koja će nas vratiti korak unatrag u međudržavnim odnosima u predvečerje godišnjice Oluje. Očit je trend nediplomatskog bavljenja srbijanske vlade hrvatskim temama, započet još s političkim inzistiranjem na proširenoj jurisdikciji za ratne zločine.

“Nema što da se slavi”

Prije je i ministar Aleksandar Vulin dijelio lekcije o ratnim zločinima, Oluji... Neki dan ministar Ivica Dačić rekao je: “Kako bi bilo da je u Banjoj Luci organizirana parada povodom akcije u Srebrenici?”, što mu je bio argument kako bi u povodu naše proslave Oluje mogao bubnuti “nema što da se slavi tog dana”. Jak mu je argument. Mogao je jednako tako reći i kako bi bilo da se 18. studenoga u Beogradu slavi akcija JNA i paravojnih srpskih snaga u Vukovaru, za koju je Međunarodni sud u Haagu također utvrdio da predstavlja genocidnu radnju, ali poduzetu iz osvete zbog proglašenja hrvatske neovisnosti. I ta je akcija bila djelo njihova “sistemskog” djelovanja, kao i niz drugih, kako je utvrdio sud u Haagu. Da je agresija međunarodni zločin, Srbija bi i za to odgovarala, što ne bi bilo tako teško dokazati kao genocid. Najveći je apsurd da je i aktualni srbijanski vrh sudjelovao u toj agresiji, javno govore da žale za neostvarenim snom o Velikoj Srbiji, a sada žrtve svoga ružnog sna, a ne samo Slobodana Miloševića, prikazuju kao hrvatske žrtve. Akcija Oluja bila je legitimna vojna akcija oslobađanja okupiranog teritorija nakon koje su pojedinci počinili zločine.

“Oslobođen” i Tuđman

Ali dva međunarodna suda u Haagu, u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača, te po tužbama za genocid, utvrdili su da ih se ni po zapovjednoj odgovornosti ne može teretiti za zločine jer nije bilo prekomjernog granatiranja i etničkog čišćenja. To se tiče i dr. Franje Tuđmana.

Srbijansko vodstvo nema mira. I nakon četvrt stoljeća nikako da prežale raspad bivše države u kojoj je sve bilo po njihovu i zbog čega su i poveli agresorski rat, a kad su ga izgubili, prikazali bi se žrtvom. Vlada Aleksandra Vučića ponajviše čini loše Srbiji što ne čita presude iz Haaga!

>> Udarac iz Beograda ipak nije promašio svoju metu

>> Srpska vlada i mediji u kampanji za reviziju povijesti u svoju korist

Komentara 35

Avatar mili99
mili99
20:09 22.07.2015.

Srbi ocito i dalje imaju pretenzije na hrvatski teritorij... Previse se bave unutarnjim pitanjima Republike Hrvatske.

Avatar mili99
mili99
20:08 22.07.2015.

Koga briga sto pricaju iz Srbije. Neka se bave svojom drzavom i svojim problemima.

Avatar mili99
mili99
20:08 22.07.2015.

Neka se Vucic i njegova ekipa pokire s tim da je hrvatski narod ponosan na svog prvog predsjednika ma koliko to njima smetalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije