Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski rat

Žrtvama seksualnog nasilja iz rata naknada od 100.000 kuna

Predrag Matić
Duško Jaramaz/Pixsell
02.04.2015.
u 08:00

Dobivat će još i mjesečne naknade u iznosu od 2500 kuna te će imati obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države

Dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata žrtve seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata, i žene i muškarci, napokon će dobiti zakon koji predviđa i novčanu reparaciju. Zakon bi na snagu trebao stupiti najvjerojatnije u svibnju. Sve žrtve kojima taj status prizna posebno formirano povjerenstvo dobit će jednokratnu novčanu naknadu od 100 tisuća kuna ili povećanu u iznosu od 150.000 - ako je posljedica seksualnog nasilja bila prisilna trudnoća, te ako je žrtva bila maloljetna osoba. Povrh toga, sve će žrtve do kraja života dobivati i mjesečne naknade od 2500 kuna. Žrtve će imati pravo na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna RH, na godišnji sistematski pregled, smještaj u ustanove za pružanje podrške, psihosocijalnu te pravnu pomoć u ostvarivanju prava. Ministar branitelja Predrag Matić kaže kako će žrtve koje budu ostvarile svoje pravo temeljem novog zakona i dalje moći sudski goniti svoje silovatelje.

– Svi se sudski procesi nastavljaju, a ako žrtve na sudu u privatnoj parnici dobiju novčanu naknadu štete, to ni na koji način neće umanjiti njihova prava iz ovog zakona. I dalje će dobivati mjesečne naknade iz proračuna. Zakon nije klasičan jer bi inače žrtva svoj status ostvarila tek pravomoćnom presudom, a trenutačno imamo samo pet, šest takvih presuda. Ovim zakonom ide se na povjerenje. Žrtva seksualnog nasilja pred povjerenstvom će ispričati što joj se dogodilo i priložiti uz to dokumentaciju, ako postoji. Povjerenstvo će onda odlučiti hoće li će dobiti status žrtve li ne – objasnio nam je ministar Matić. Stručnjaci procjenjuju da je oko 2500 osoba bilo silovano u Domovinskom ratu.

>> Država plaća odštete žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Komentara 22

MA
macor
09:14 02.04.2015.

Bravo. I vrijeme je bilo. A ne da se zrtava sjete samo pred izbore i rane im otvore . I tako vec 20 godina.

MA
matan91
08:13 02.04.2015.

I, tko je na kraju vršio to nasilje? Pa nisu valjda sami nad sobom vršili seksualno nasilje?! Zašto se jasno i glasno ne kaže tko je to radio? Svi to znaju, ali trebamo javnu objavu!

PL
plotto
08:57 02.04.2015.

Jel mu drugarica Teršelić pomogla u pisanju tog zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije