Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Twittervju

Zorislav Antun Petrović: Korupcije ima i u medijima jer mediji imaju veliku moć

Zorislav Antun Petrović
Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
22.11.2014.
u 17:14

Antikorupcijski stručnjak govori o Vladinoj Strategiji suzbijanja korupcije i u - medijima

Kako komentirate da se u Vladinoj Strategiji suzbijanja korupcije spominju i - mediji?

Mediji imaju jako velik utjecaj na formiranje javnog mnijenja i samim time imaju moć, a korupcija se pojavljuje tamo gdje postoji nekakva moć.

Kakvi oblici korupcije postoje u medijima?

Ima tu banalnih primjera od promoviranja nećakove predstave ili nekog sportskog kluba, pa sve do plasiranja informacija kako bi se ostvarila nekakva korist. Navest ću najbanalniji primjer, recimo novinarka koja ima dionice neke tvrtke može pisati panegirike o toj tvrtki kako bi vrijednost dionica te tvrtke porasla na burzi. I naravno, uvijek postoji rizik da netko doslovno plati objavljivanje neke informacije, bilo o političkom protivniku ili nekom poslovnom pothvatu. Bitno je i vlasništvo medija. Onoga trenutka kada publika zna tko je pravi vlasnik medija i koji su njegovi potencijali interesi, onda može čitati i između redaka.

Hoće li transparentnost vlasništva i financiranja medija ikad zaživjeti?

Nadam se da hoće jer je to već godinama zakonska odredba.

>> Korupcija u Hrvatskoj i dalje cvjeta

Komentara 8

NV
novo vriijeme
20:59 22.11.2014.

kada Zorislav kaže da su mediji korumpirani onda je to vijest a kada kaže Vraga onda je se cijelo novinarsko društvo u roku od par sati digne na noge i traži ispriku.

GU
General_U
21:40 22.11.2014.

otkrio si toplu vodu isti si kao i mediji mlatiš lovu za ništa crta

DD
ddh
18:43 22.11.2014.

"Antikorupcijski stručnjak govori o Vladinoj Strategiji suzbijanja korupcije i u - medijima"--------------------------------------------------------------------------------------------------------- Interesantno. Nek pocne suzbijati politicku korupciju na HRT-u. HRT se je pretvorio u Josipovicevu i Milanovicevu televiziju. Svi gradjani je placaju, a oni drze stangu i za nasee novce reklamiraju Josipovica. Po 10 i vise puta se dnevno pojavljuje na ekranima. Za nase katolicke novce razne Munizabe i drustvo pljuju po Katolickoj crkvi i katolicima. Za nase novce nam na ekran dovode razne perverzne Frljice i Terselicke. Kad Markicka pokrene referendumsko pitanje o definiciji braka onda su ti koji placaju i tih pola miliona potpisnika protiv te incijative i vode propagandu za homoselsualce. Za nase novce vrijedjaju nase nacionalne osjecaje, za nase novce vrijedjaju branitelje, a pojedinci poput Munizabe, Sprajca ili Ban-Leskovar se postavljaju kao peta kolona cetnika. Za nase novce koje utjeruju ovrhama od penzionera i od nezaposlenih, izigravaju Jet-Set i truju svaki dan drustvenu klimu u Hrvatskoj. Zakaj ih ne placaju SDP-ovci ili Josipovic, pa nek onda budu njihova reklamna masinerija. Tu bi taj Petrovic mogel poceti. Ali nece, jer on je isto tako politicki koruptan kao i njegovi komunisti sa HRT-a ili Jutela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije