Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznati meteorolog

Kakvo nas ljeto čeka? Pročitajte prognozu Zorana Vakule

sunčanje
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
21.04.2015.
u 22:39

Prognoza ne treba čuditi jer je prva trećina godine, navodi Vakula, također iznenadila iznadprosječnom toplinom

U srijedu 22. travnja obilježava se Dan planete Zemlje, što će mnogi iskoristiti da bi ponovo podsjetili na problematiku globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Jedan od njih je i naš najpoznatiji TV meteorolog Zoran Vakula koji u najnovijoj kolumni na portalu HRT-a piše da nas očekuje iznadprosječno toplo ljeto.

Prognoza ne treba čuditi jer je prva trećina godine, navodi Vakula, također iznenadila iznadprosječnom toplinom.

– A hoće li meteoroloških ekstrema biti i u budućnosti? Dugoročne prognoze srednje mjesečne i sezonske temperature zraka te ukupne mjesečne i sezonske količine oborine rijetko kada daju ekstremna meteorološka događanja, barem ne uz veliku vjerojatnost ostvarivanja. Ekstremi nužno ne moraju postojati ni kada prognoze daju šest uzastopnih relativno toplih mjeseci, kao što je za sljedeće razdoblje od svibnja do listopada, pa čak ni kada je odstupanje tako izraženo kao što je za ovogodišnji srpanj i kolovoz.

Uostalom, i prošlogodišnje je ljeto bilo većinom „toplo“, ponegdje i „vrlo toplo“, ali se zbog manjka vrućih dana i iznimne kišovitosti dojam topline izgubio.

Za ponavljanje prošlogodišnje obilne količine oborina i relativno čestih kišnih dana vjerojatnost je vrlo mala, ali se ne može tvrditi da se ponegdje neće dogoditi. Uostalom, i iz navedene analize ovogodišnjeg ožujka može se spoznati kako oborine kadikad mogu biti nejednoliko raspoređene pa se i na ovako relativno malom prostoru Hrvatske događaju velike razlike, i suša i kišovitost. I to ne znači da dugoročne prognoze nisu dobre, nego da je iznimno složeno izračunavati ih – pojasnio je Vakula.

>>Zoran Vakula: Otkad smo dobili kćer, supruga i ja Valentinovo slavimo utroje

>>Otkrivamo zašto i danas, u doba interneta, svi vjeruju prognozi na TV-u

Komentara 27

TH
than
23:37 21.04.2015.

Jel' ovo neka sala ? Pa cijelu proslu godinu je promasio i ovu do sada. Dugorocne prognoze ne postoje.

Avatar freen
freen
00:35 22.04.2015.

dajte čovjek se šali.

DU
Deleted user
00:37 22.04.2015.

Kakve besmislice. Nijedna prognoza na svijetu ne može biti precizna za više od 4 dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije