Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret s estonskim premijerom

Milanović: Početkom srpnja aplicirat ćemo za članstvo i puno sudjelovanje u Schengenu

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.06.2015.
u 13:47

"To je moj dug prema svakom hrvatskom državljaninu koji se nađe u takvoj situaciji"

Slučaj branitelja Veljka Marića, kojeg je jučer Srbija izručila Hrvatskoj, komentirao je premijer Zoran Milanović.

– Marićevo izručenje može pomoći odnosima između Hrvatske i Srbije. Ne mogu ulaziti u pojedinačne slučajeve, ali moj je posao kao premijera da na takvim stvarima radim. To je moj dug prema svakom hrvatskom državljaninu koji se nađe u takvoj situaciji – rekao je Milanović.

Dodao je kako je tu riječ o priznanju presude srpskog suda.

– Dobro je da se to dogodilo jer je Hrvatska u proteklim godinama više desetaka osuđenika prebacila u Srbiju a, koliko znam, ovo je pri slučaj da je osuđenik iz Srbije prebačen u Hrvatsku – rekao je Milanović i dodao da se proteklih tjedana često čuo s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su razgovarali mimo javnosti i da od toga nisu radili predstavu.

Premijeri Hrvatske i Estonije Zoran Milanović i Taavi Rõivas danas su se susreli u Banskim dvorima. Istaknuli su dobre odnose koje te dvije zemlje imaju, kao i to da su snažni saveznici u Europskoj uniji i u NATO-u.

Premijer Milanović izvijestio je kako se na sastanku razgovaralo o hrvatskom pristupu Schengenskom prostoru, s obzirom da će Hrvatska početkom srpnja aplicirati za članstvo i puno sudjelovanje u Schengenu, te da će započeti evaluacijski proces. 

Milanović je posebno naglasio uspjeh Estonije koja je stekla svjetsku reputaciju u području elektronike i interneta te da je to i za Hrvatsku nadahnuće jer je i Hrvatska, kako je rekao, radi velike stvari u informatizaciji javnih službi i uprave.

Estonski premijer Taavi Rõivas rekao je kako, osim u turizmu, veliki potencijal vidi i u razvoju trgovačkih odnosa između Hrvatske i Estonije, posebno u digitalnom svijetu u kojemu, kako je rekao, geografska razdaljina nije nikakav ometajući faktor.

Milanović je spomenuo da se razgovaralo i o odnosima s Rusijom, da su odnosi s tom golemom zemljom za Estoniju uvijek aktualni, da Rusija njima uvijek predstavlja veliku šansu, ali katkada i problem.

>> Matić: Svi smo zadovoljni. Nadam se da nitko to neće koristiti u politikantske svrhe

Komentara 28

KA
kajinx
13:57 03.06.2015.

Zar on stvarno misli da smo svi mi idioti?

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
14:10 03.06.2015.

Marijana Petir, ne Milanović. Od političara, ovo je u prvom redu zasluga Marijane Petir. Ona je svugdje govorila da srbi otimaju hrvatske državljane i mimo zakona proširuju svoju jurisdikciju na područja drugih suvereniteta grubo zadirući na tuđa područja i kršeći pravo. I urodilo je povratkom Veljka Marića. Dakle, Marijana Petir.

Avatar cera
cera
14:00 03.06.2015.

hahaha da nije smiješno bilo bi žalosno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije