Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

Milanović došao u USKOK i dao iskaz, Sauchina obrana ne zna što je izjavio

Tomislav Saucha tvrdi da je nedužan
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
17.02.2017.
u 07:24

SDP je reagirao neobično rano. U slučajevima Sabe i Marine Lovrić-Merzel stranka je čekala da postupak uđe u ozbiljniju fazu

Bivši premijer Zoran Milanović dao je izjavu USKOK-ovim istražiteljima vezano uz istragu protiv Tomislava Sauche. Nekadašnjeg šefa Milanovićeva kabineta terete da je na lažnim putnim nalozima za dnevnice Milanovićevih posebnih savjetnika izvukao oko 540.000 kuna i 1360 eura.

Ne žele komentirati

– Da, bio sam jučer u DORH-u i dao iskaz vezano uz istragu o dnevnicama. Odgovorio sam na sva pitanja koja su istražitelji imali, potpisao sam iskaz i to je bilo to. Trajalo je 20-ak minuta – kazao je Milanović za televiziju N1. Je li u USKOK bio pozvan ili se istražiteljima sam javio, ne žele otkriti ni Milanović ni USKOK.

Da bi se Milanović mogao naći među svjedocima, prije nije najavljivano. U zahtjevu kojim su prošli tjedan od Sabora tražili da se Sauchi ukine zastupnički imunitet DORH je kao potencijalne svjedoke naveo “osobe koje su u to vrijeme bile zaposlenici Ureda predsjednika Vlade i Ureda za opće poslove”. Milanović kao bivši premijer ne ulazi u taj krug, ali je na presici potkraj prošlog tjedna izjavio da očekuje poziv istražitelja te kako je zbog toga odgodio planirani put u inozemstvo.

Novi list je, pak, pozivajući se na izvore bliske Milanoviću, objavio da se Milanović sam javio DORH-u. Kao razlog navodi bojazan da bi se u protivnom u javnosti tumačilo da glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na taj način štiti bivšeg premijera.

U Sauchinu odvjetničkom timu kažu kako nemaju nikakvih saznanja da je Milanović razgovarao s istražiteljima niti žele komentirati njegove izjave.

Saucha je u Remetincu od 10. veljače, kada mu je sudac istrage odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Iz izvora bliskih istrazi tada je najavljivano da će se ispitati još sedam svjedoka, a kako doznajemo, većina njih je već ispitana pa se očekuje da bi Saucha iz pritvora mogao biti pušten danas, a najkasnije u ponedjeljak.

Uz USKOK-ovu istragu, pred Sauchom je i “stranačka procedura” koju je pokrenuo SDP. Naziv je to za de facto disciplinski postupak tijekom kojega će Predsjedništvo stranke pozvati svog zastupnika da se očituje o optužbama koje mu se stavljaju na teret. U stranci ne namjeravaju sazivati posebnu sjednicu Predsjedništva samo zbog Sauchina slučaja, nego će ga “odraditi” na sljedećoj redovitoj sjednici.

SDP je u Sauchinu slučaju reagirao neobično rano. U prijašnjim slučajevima, poput onog bivše sisačke županice Marine Lovrić-Merzel i vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe, stranka je čekala da postupak uđe u ozbiljniju fazu, barem do objave optužnice. Tvrde, međutim, da pokretanje stranačkog postupka samo po sebi ne znači da su Sauchu unaprijed osudili.

Postupak nije prejudiciranje

– Pokretanjem postupka ne želimo bilo što prejudicirati. U ovom trenutku nema osnova za donošenje bilo kakvih mjera, a odluka u konačnici, sukladno Statutu SDP-a, može biti isključenje, suspenzija, ali i samo opomena – tumači izvor iz Predsjedništva stranke. Dodaje kako je moguće da će se Saucha i sam povući sa svojih funkcija u saborskim odborima ili predložiti da mu se suspendira članstvo u stranci do okončanja postupka. Da je Saucha spreman povući se s funkcija kako njegova situacija ne bi štetila stranci uoči svibanjskih lokalnih izbora potvrđuju i u Sauchi bliskom krugu.

U SDP-u ne kriju nezadovoljstvo situacijom u kojoj se našao njihov zastupnik. Tumače kako je njihov kolega, čak i ako sam nije otuđio novac za dnevnice za putovanja u inozemstvo na kojima savjetnici premijera nikad nisu bili, u najboljem slučaju pokazao potpunu nezainteresiranost za ono što se događalo u uredu koji je vodio, i to pune dvije i pol godine. Neki među njima idu tako daleko da kažu kako bi se i u slučaju da Saucha bude oslobođen optužbe da je dnevnice spremio u svoj džep trebalo razmisliti o njegovu članstvu u stranci.

>> Šef Milanovićeva kabineta izvrijeđao policajce u VIP šatoru

>> Kobna šutnja policije, Sauche i premijera o Sljemenu

>> Smrtić prijavio Sauchu, koji tvrdi: Nikada nisam zvao Smrtića

Komentara 12

DU
Deleted user
07:34 17.02.2017.

KAda treba spasavati slucajnog premijera, sdp je tu vrlo zbijen. uostalom kao i zastita svih njihovih, od bleiburga do danas.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
07:35 17.02.2017.

Ako dečec propjeva (a nije isključeno) mogli bi se,Milojica i društvo, naći u vrlo nezgodnoj situaciji.

Avatar southman
southman
07:41 17.02.2017.

cash and cary - ured Predsjednika vlade u vrijeme Milanovića i društva !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije