Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan porezne slobode

Znate li koliko dana u godini radite za državu? Evo vam prilike da to izračunate

porez
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
01.07.2016.
u 11:57

Udruga poreznih obveznika Lipa poziva građane da zajedno obilježe ovaj dan na društvenim mrežama dijeleći hashtag #ManjiPorezi te da se tako ukaže na problem prevelikog poreznog opterećenja građana u Hrvatskoj

Udruga poreznih obveznika Lipa poslala je priopćenje u kojem su hrvatskim građanima čestitali Dan porezne slobode. "Hrvatski radnik koji prima prosječnu plaću, oženjen, s jednim djetetom, iz Zagreba, nepušač, koji ima automobil, za državu radi čak 181 dan u godini, pokazao je to kalkulator za izračun osobnog Dana porezne slobode u Hrvatskoj, koji su osmislili i izradili u Udruzi Lipa.

"Dan porezne slobode je dan u godini kad prestajete raditi za državu i njezine institucije – one svima potrebne (školstvo, zdravstvo), ali i prekobrojne i upitne agencije, institute, ustanove i njihove subvencije, poticaje, potpore i naknade. Od danas  počinjete raditi za sebe i svoju obitelj!", poručuju iz Udruge.

'Ukažimo na problem velikog poreznog opterećnja'

Iz Udruge poručuju da radnik u Hrvatskoj s prosječnim primanjima taj dan može „proslaviti“ 1. srpnja. "Udruga poreznih obveznika Lipa poziva u povodu toga građane da zajedno obilježimo ovaj dan na društvenim mrežama dijeleći hashtag #ManjiPorezi te da tako ukažemo na problem prevelikog poreznog opterećenja građana u Hrvatskoj", ističu iz Udruge.

Ukupno porezno opterećenje radnika s prosječnom plaćom u Hrvatskoj je veće od 50 posto. To znači da prosječni hrvatski porezni obveznik radi za državu nešto više od pola godine, što se u odnosu na 2015. godinu nije promijenilo, napominju iz Udruge Lipa.

Lipa također poziva sve građane da dođu na proslavu Dana porezne slobode koja će se održati u subotu, 2. srpnja 2016. na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u coffee shopu GOST&ONA, Preradovićeva 1, od 10 do 18 sati. Građani će se moći upoznati s radom Lipe, njezinom upravom i članovima, okrijepiti lipovim čajem, te ako žele, učlaniti se u udrugu ili donacijom pomoći u realizaciji njezinih ciljeva. Svakom novom članu ili donatoru Lipa poklanja posebno dizajniranu majicu.

Kalkulator Dana porezne slobode dostupan je na internetskoj stranici udruge Lipa: http://danporezneslobode.manjiporezi.hr/. Cilj koji Udruga Lipa želi postići kalkulatorom je jačanje svijesti poreznih obveznika o visokoj cijeni države koju su prisiljeni plaćati te poticanje pozitivnih društvenih promjena, prije svega u smjeru poreznog rasterećenja kojim bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu većim dijelom osobnog dohotka. 

Komentara 12

DA
Darko22
12:46 01.07.2016.

A zašto nitko ne pita naše političare koliko oni dana u godini rade za interese naroda ? Ma u stvari ne morate, već svi znamo odgovor.

Avatar Bekrija
Bekrija
12:37 01.07.2016.

Mafijaška država!!

SQ
squalus
13:44 01.07.2016.

Auuu, blago onome koji radi za državu samo do danas. Ja ću morati "odguliti" za uhljebe još 15 dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije