Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odmor na Jadranu

Na što se gosti žale: Znaju hrvatski, no žele jelovnik na slovenskom

31.07.2015., Sibenik - Par kapi kise i nestabilno vrijeme turisti su iskoristili za obilazak gradskih ljepota i u gradu stvorili velike guzve.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
27.08.2015.
u 18:07

Talijani kojima stižu kazne i do 1500 kuna bjesne, ali reda mora biti

Pokvareni klima-uređaj u sobi jednog cavtatskog hotela, loša kava, gužve na Stradunu, skup trajekt za Korčulu i, posebno, više cijene u trgovačkom lancu u Hrvatskoj, istom kakav imaju u svojoj zemlji, neugodno su iznenadili par iz Njemačke. Na odmoru u Hrvatskoj njemačka javna televizija SWR pratila je prošlo ljeto dva para, jedan oduševljen, drugi sa spomenutim primjedbama, ali oba će, rekoše, rado doći opet. Kao, uostalom, većina od oko 12 milijuna stranaca koji svake godine ljetuju kod nas. Podsjećamo, tek je svaki peti gost prvi put u Hrvatskoj, svi su ostali povratnici. No, čisto da domaćinima, koji odrađuju još jednu rekordnu sezonu u nizu, slava ne udari u glavu, mora se reći i što ne valja.

Buka kao na aerodromu

Brujanje koje je 24 sata dolazilo od loše postavljenih klima-uređaja s jednog obiteljskom hotelu u Bolu zasigurno spada u tu kategoriju. “Kao da smo na aerodromu, klima je postavljena na betonsku ploču koja stalno vibrira... U šest okolnih kuća nema spavanja, a što je najgore, pomoći nema od općine, ni od inspekcije. Neki njemački gosti obratili su se izravno proizvođaču klime u Njemačkoj...”, kaže bolski gost.

Mnogima je na Jadranu antipatična i (pre)bučna glazba, na Stradunu im smeta gužva, a skupinu gostiju koji su uzeli u najam komforne kuće na splitskom području izluđivali su – komarci. “Kod vas se komarce ne istrebljuje?” čudili su se Britanci. Gužve tijekom udarna dva vikenda zasmetale su mnogima, a slovački mediji, recimo, tome su posvetili dosta prostora. Kritično, ali uz preporuku vlastitim građanima da ne kreću na put kad je vikend.

Jelovnik na slovenskom

I neki su nezadovoljni Talijani prijetili da će stvar dati u medije, ali od toga ništa. Ni kod kuće, čini se, nisu naišli na sućut što moraju platiti kaznu za nepropisno parkiranje u hrvatskim ljetovalištima. Istina, dnevna parking karta koju nisu platili iznosila je možda sto kuna, a kazne koje ih sve češće sustižu, uz zatezne kamate i troškove odvjetnika, prelaze i 1500 kuna, no to je skuplji način da svi nauče kako se red mora poštovati.

Isto tako, redu se još nisu naučili ni svi domaćini u Hrvatskoj. Osobito kad su u pitanju gosti iz Slovenije i Češke. Iako nam te dvije zemlje godišnje daju dva milijuna turista, Slovence i Čehe neki još tretiraju kao manje važne goste. “Kao da se podrazumijeva da će Slovenci doći pa se oko njih ne treba posebno truditi. Fale im sitnice. Neki razumiju hrvatski, ali svi vole vidjeti jelovnik na slovenskom. To je lijepa, domaćinska gesta”, kaže jedan slovenski turistički radnik.

Iz Praga, pak, stiže i oštrija kritika: “Ako hotel ili iznajmljivač može birati, umjesto Čeha uzet će i dandanas Nijemca ili Britanca. A Česi nisu gosti koji jedu paštetu na plaži. Kupovna moć im je kao Nijemcima, prosječna plaća čak 1200 eura, a u praškoj regiji i veća. Ne bi ih smjeli tretirati kao sirotinju s Istoka”, upozorava dobro upućeni sugovornik.

>> Lorencin: Nisam euforičan kad tvrdim da će domaći turisti potrošiti više od 1,3 milijarde eura

Komentara 52

Avatar Idler 3
Idler 3
19:57 27.08.2015.

Baš sam i ja mislil nekaj napisat oko jelovnika. Ojdite do Čateža kaj vam je pod nosom il do Maribora koji je česta usputna postaja il jednostavno naši zimski skijaši....molim jasan i nedvosmislen odgovor - gdje ste dobili jelovnik na hrvatskom ???

ML
Mladenac
20:13 27.08.2015.

Sjećam se 80ih godina, platio za sobu i ručak zajedno, kad ono za ručak pura... :) Al to je manja stvar. Nikad nijedno loše iskustvo na Jadranu nisam imao. Čista voda, čiste sobe, prijatni domaćini a i mještani. Povoljne cijene kad se usporedi sa italijom, francuskom, španjolskom ili grčkom

JU
juma
20:07 27.08.2015.

Dobro je ako je to našim gostima iz Slovenije najveći problem. To je ipak stvar svakog ugostiteljskog objekta ponaosob. Većina Slovenaca razumije hrvatski ili engleski, njemački i talijanski na kojima je menu uglavnom napisan. Kada bi stavili još dva ili tri jezika, jelovnici koji su već sada nepregledni, izgledali bi poput kakve knjige.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije