Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelji u Savskoj

'Zna li ministar Matić uopće što potpisuje kada mu je ovakva velika stvar promakla'

branitelji
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
30.03.2015.
u 13:37

Radoš je opovrgnuo kako je pokušaj samozapaljivanja navodnog branitelja u šatoru od prije nekoliko dana njihov pokušaj da skrenu pozornost s medijskog linča Đure Glogoškoga

Nakon medijskih napisa kako Đuro Glogoški boravi u državnoj kući, branitelji koji prosvjeduju ispred zgrade ministarstva branitelja u Savskoj 66 danas su održali konferenciju za medije.

– Mediji se bave time gdje spava stopostotni ratni vojni invalid, a ne bave se time gdje spava ministar Matić. Ne bave se pitanjem na što je ministar Matić potrošio 400 tisuća kuna na službenoj kartici. Ne bave se pitanjem zašto je Vinko Kovačić, bivši savjetnik za branitelje Ive Josipovića, sada na plaći savjetnika za branitelje u ministarstvu branitelja. Odakle se odjednom pojavila potreba za otvaranjem još jednog savjetnika za branitelje u ministarstvu branitelja? Koje kvalifikacije ima Vinko Kovačić da bi zauzeo to mjesto i koje su točno njegove dnevne radne obveze? Zašto se ne postavlja pitanje gdje spava i u kakvome stanu spava gospođa Vesna Nađ? – rekao je Dražimir Jukić, predsjednik Zbora veterana udruga gardijskih postrojbi, koji je osamdesetpostotni ratni vojni invalid bez jedne noge.

– Želio bih pitati ministra Matića da mi objasni kako ja kao 80 postotni invalid bez noge mogu ozdraviti, kako mi noga može narasti? – upitao je Jukić te nastavio: "Ministar izjavljuje kako je on svoju invalidnost objasnio. Ne znamo gdje je on to govorio o svojoj invalidnosti, ali nikome još nije jasan taj njegov postupak – prvo dobivanje tako velike invalidnosti po osnovi PTSP-a, pa naglo smanjivanje. Po kojim pravilnicima je to učinjeno, koji liječnici su to odobrili? Zbog istine, na koju se on često poziva, bilo bi dobro da to jednom doista i objasni, da svima bude jasno i transparentno. Točno, kojim zakonom i pravilnikom je to regulirano, ima li još slučajeva branitelja koji su imali invalidnost na osnovi PTSP-a od 80 posto? Što se događa s ostvarenim pravima na osnovi tako visoke invalidnosti kada ona odjednom nestane, a Matiću je smanjena na 20 posto? – tražio je odgovore na niz pitanja 80 postotni ratni invalid Jukić.

Nadodao je još kako je ministarstvo kojemu je Matić na čelu sudjelovalo u izradi programskih dokumenata vezanih za EU fondove, a u kojima je navedeno da je Hrvatska imala građanski rat, a naziv branitelji je promijenjen je u "učesnici ratnih zbivanja".

– To otvara mogućnost da se pripadnici neprijateljske vojske pronađu unutar toga zakona. Sada se čudi da je on to potpisao – da je u Hrvatskoj bio građanski rat. Zna li ministar Matić uopće što potpisuje kada mu je ovakva velika stvar promakla i ne sjeća je se. Matić je obećao napraviti i registar agresora, ali to nikada nije napravio. Pitamo se zašto? – rekao je branitelj Jukić.

Stopostotni hrvatski ratni vojni invalid Marko Radoš rekao je da branitelji koji prosvjeduju u Savskoj traže smjenu ministra Matića, njegovih pomoćnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ te objedinjavanje svih zakona o branitelja u jedan zakon i donošenje Ustavnog zakona o braniteljima. Opovrgao je da je pokušaj samozapaljivanja navodnog branitelja u šatoru od prije nekoliko dana njihov pokušaj da skrenu pozornost s medijskog linča Đure Glogoškoga.

– Ne poznajemo osobu koja je pokušala samozapaliti se, no dobivamo informacije da osoba nije hrvatski branitelj te da je u više navrata ta osoba prošla psihijatrijsko liječenje u bolnici Vrapče – dodao je Radoš.

A Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara izvijestila je novinare da su branitelji iz Savske 28. ožujka u 7. policijskoj postaji u Nehajskoj podnijeli kaznene prijave protiv portala Index, Jutarnjeg lista i premijera Milanovića zbog govora mržnje prema braniteljima prosvjednicima i članovima njihove obitelji.

>> Glogoški: Ne smatram da smo pogriješili kada smo tu kuću koristili za spavanje

Komentara 177

Avatar mala-beba
mala-beba
14:11 30.03.2015.

Što god više pljujete, po braniteljima i domovinskom ratu mi smo sve jači. Pobijedili smo jednom i opet ćemo. Ipak nas Hrvatica i Hrvata ima više.

DU
Deleted user
13:58 30.03.2015.

Pametnom savjet ne treba, a bhu dala ionako nikog ne sluša! - u slučaju Matića, treba pojasniti da on sam, na ime PTSP ima frapantno visok % invaliditeta i nema tjelesnog ožiljka, nema kredibilnosti među invalidima, koji su srž demonstracija. Zato ih dodatno razjari, uz notorno pretrčavanje - Matić je bio prvo pri Kosor, ali onda je okrenuo ćurak prema ljevici... Tako da potencijalna eksplozija nasilja će biti uzrokovana samim likom i djelom Matića, kao uzrokom - ne radi se o posljedici da je on postao meta...

Avatar fotograf
fotograf
13:48 30.03.2015.

Odgovore nećete dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije