Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikica Gabrić

'Zločinci moraju biti kažnjeni, sve ostalo su politikantske kalkulacije'

Nikica Gabrić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
16.04.2014.
u 09:32

– Materijalnu naknadu žrtvama silovanja podržavamo kao socijalnu mjeru, ali nikako to nećemo podržati kao zamjenu za izvođenje počinitelja pred lice pravde – kaže Gabrić

 – Prateći javnu raspravu u vezi ostvarivanja prava na materijalno obeštećenje žrtava silovanja u Domovinskom ratu, želim reći da podržavamo sve ono što će dovesti do umanjivanja patnji žrtava koje su pretrpjele tu vrstu ratnog zločina. Za pohvalu je ideja da žrtve dobiju i određenu materijalnu naknadu, iako se novcem ne može platiti ljudska patnja, ali je sasvim nedopustivo da to bude jedini oblik pomoći silovanim osobama, upozorava Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj Liste br. 12 na izborima za Europski parlament.

 – Tražimo od Vlade RH da bez ikakvih politikantskih kalkulacija ubrza istrage i konačno počne procesuiranje osoba koje su počinile te ratne zločine. Nikakva materijalna naknada ne može imati snagu zadovoljštine koliku će žrtve dobiti kad njihovi mučitelji, odnosno počinitelji tih ratnih zločina, nađu pred licem pravde. Osim muke koju svaka od njih nosi u sebi, žrtve silovanja su sve ove godine u kojima je potpuno izostala akcija države da se kazne ti ratni zločini, tim nečinjenjem bile ponižene. Činilo se kao da za državne institucije to i nije bio „pravi“ zločin. Kalkuliranje u vezi istraga silovanja kao ratnog zločina, zbog politikantskih razloga, nije ništa drugo nego kalkuliranje s ljudskim pravima. Vlast koja zbog bilo kojeg razloga kalkulira s ljudskim pravima nije demokratska vlast. Žrtve silovanja nisu zaslužile da na bilo koji način budu predmet političkih pregovora i pogodbi. Nisu zaslužile da zločini kojima su bile podvrgnute ostanu nekažnjeni i da one na taj način budu zatajene. Time što država nije ništa poduzimala kako bi procesuirala te zločine, iako su godinama  žene žrtve silovanja u Domovinskom ratu tražile da se i službeno, dakle zakonskim propisima, konstatira da su u agresiji na Hrvatsku bili ustrojeni logori za masovno silovanje, kako bi se i time provela politika etničkog čišćenja i genocida hrvatskog naroda, oni su nekako prešutno ostali njihova sramota. A to ne smije biti tako! Žrtve silovanja zaslužuju pravdu, a ne šutnju!

 – Materijalnu naknadu žrtvama silovanja podržavamo kao socijalnu mjeru, ali nikako to nećemo podržati kao zamjenu za izvođenje počinitelja pred lice pravde, zaključuje Gabrić.

>> 'Među najgorima smo jer HDZ i SDP nemaju hrabre političare'

Komentara 14

CI
cicibela
09:45 16.04.2014.

Čime je Nikica Gabrić zaslužio da mu citirate svaku izjavu dok Savez za Hrvatsku tako uporno i gadljivo ignorirate kao da ne postoji? Medijska diktatura !

BA
balic
09:45 16.04.2014.

Ovo je jedno jedino posteno od njega sto govori,ostalo su price da bi se dokp'o fotelje ..

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
14:15 16.04.2014.

Budući koalicijski partner SDP-a kojem je jedini zadatak, kao i tzv. laburistima i orahu, prikupiti glasove nezadovoljnih SDP-ovih birača i, ako je ikako moguće, lakovjernih glasača desnice. Drugim riječima, i nakon SDP-a, SDP. Zato tolika podrška medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije