Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI POZDRAV

Hasanbegović o ploči u Jasenovcu: Nije podignuta blizu logora, to je službeni grb HOS-a

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.12.2016.
u 15:03

Nije podignuto spomen-obilježje egzekutorima već pripadnicima HOS-a, imenom i prezimenom, rekao je Hasanbegović

Saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović komentirao je za N1 postavljanje ploče s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu.

– Pitanje tog postavljanja ima poseban kontekst vezan za grb HOS-a. To je službeni grb udruge, koja je registrirana u Registru udruga, tako da je to pitanje odnosa prema grbu HOS-a koji nije zabranjen – rekao je Hasanbegović.

– Nije podignuto spomen-obilježje egzekutorima već pripadnicima HOS-a, imenom i prezimenom. Kada bi se u Jasenovcu podizali spomenici odgovornima za likvidacije ljudi u Jasenovcu, to bi bilo više od pljuvanja – rekao je također.

Nije mu problematično što je pozdrav istaknut u Jasenovcu, jer je to, kaže, u gradu Jasenovcu, a nije u blizini koncentracijskog logora. Na komentar Zorana Pusića iz Antifašističke lige, koji je to usporedio s postavljanjem natpisa na kojem piše "Sieg heil" u blizini logora Auschwitz, rekao je da se Pusić javno naslikavao s bistom Josipa Broza Tita. 

– Za tisuće ubijenih u Hudoj Jami i njihove potomke to nije moralno – rekao je Hasanbegović.

>> Bauk objavio Tuđmanovu osudu fašističkih oznaka: 'Franjo je imao petlju'. Komadina: Ploču s ustaškim sadržajem MUP treba ukloniti

>> Srbijanski ministar Vulin: Europa mora osuditi bujanje fašizma u Hrvatskoj

Komentara 21

MW
milky way
19:13 05.12.2016.

Presmjesne su usporedbe njemackog „Sieg Heil“ (za sretnu (zdravu, svetu, spasonosnu) pobjedu, u pocetku Heil dem Sieg) sa nasim ZDS, niti imaju istu povijest i znacenje, a jos manje je povijest hrvatskog naroda slicna njemackoj povijesti. Da Njemacku napadne neka sila na njenom tlu, 50 puta jaca od nje (kao sto su nas napali cetnici i jugoarmija prije 25 godina) budite uvjereni da bi se iza svakog coska orilo Sieg Heil. Uporaba ZDS u Domovinskom ratu nema veze sa ustaskim pozdravom u 2ww, kao sto danasnja kuna nema veze sa onom iz NDH. Kroz povijest su mnogi simboli i pozdravi visestruko mijenjali znacenje (npr svastika od Indije, rimskog mozaika u termama u Britaniji do nacista) i nasi povjesnicari bi trebali objasniti nastanak i uporabu ZDS i za svagda oduzeti negativno znacenje tog pozdrava koje je u nesto drugom obliku prije imao. To bi trebao usvojiti Sabor da vise nasi neprijatelji ne bi mogli kad se samo sjete optuzivati i blatiti Hrvatsku.

DU
Deleted user
15:46 05.12.2016.

Tudman nije osobno volio pozdrav "Za dom spremni"ali za interes Hrvatske drzave u cijelini taj pozdrav nije nikad zabranio.To je bio mudar politicar.

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
15:59 05.12.2016.

Bravo doktore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije