Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje u medijima

Zlatar Violić: U četiri godine broj zaposlenih je pao 25 posto

Andrea Zlatar Violić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
22.10.2014.
u 15:42

Na pitanje kako zaštititi socijalni status novinara, Zlatar Violić veli kako ministarstvo nije sindikat

Glavna tema 7. Dana elektroničkih medija u Opatiji donošenje je medijske strategije te položaj lokalnih medija koji su, zbog višegodišnje gospodarske krize, u nezahvalnom položaju.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je sudjelovala u raspravi, napomenula je kako se proteklih godinu i pol dana radilo na izrađivanju stajališta i pregledu stanja u medijima. – Već u razdoblju od 2008. do 2012. prihod je pao za 30 posto, s gotovo šest na četiri milijarde u cijelome novinskom sektoru. Broj zaposlenih je pao za 25 posto u cjelini, ali u tiskanim medijima za 45 posto – istaknula je Zlatar Volić. 

Ministarstvo nije sindikat

U Ministarstvu kulture i Vladi svjesni su da se mora razviti sustavan, strukturni model indirektnih potpora, od lokalnih medija do nacionalnoga. – Direktne potpore su nešto što ne odgovara demokratskom modelu društva i uvijek dovode u sumnju da je riječ o jednoj vrsti političke naplate, naročito u našem društvu koje je danas itekako osjetljivo na te teme. Smatramo da uz Vijeće za elektroničke medije treba razviti Fond i druge načine – objasnila je Violić napominjući da se nužno otvoriti pitanje velikih internetskih provajdera koji ostavljaju dojam da je njihov program besplatan.

Na pitanje kako zaštiti socijalni status novinara, Zlatar Violić je rekla kako ministarstvo nije sindikat, no upozorava da je sustav RPO-a koji je bio najprisutniji u  tiskanim medijima stvorio još više problema. Iako se u prvome  trenutku činilo da je rasteretio poslodavce, novinare je doveo u egzistencijalnu krizu. Okupljene je zanimalo postoji li medijska strategija, medijska politika i koji je rok za njezin dovršetak.      

Ministrica je potvrdila je da je sažetak već u kolovozu bio objavljen  u Novostima, a radni materijali su dijelom dostupni i na Facebooku. Drži neozbiljnim da ovako važan dokument izlazi u javnost na takav  način. Dok ne izađe na službenim stranicama Ministarstva kulture, ne može se prihvaćati kao službeni dokument, objasnila je i najavila da  će s radnim materijalom izaći do kraja godine, a uslijedit će i široka javna rasprava. Potreban je i politički konsenzus, kazala je tijekom rasprave. Nužno je strukturalno mijenjati odnose u cijelome  medijskom sektoru, cilj je strategije održivi sustav javnih, komercijalnih i neprofitnih medija, zaključila je Zlatar Violić.

>>Mediji pod povećalom uoči predsjedničkih izbora

>>Ministrica Andrea Zlatar Violić isključila je Vijeće iz odlučivanja o novcu zbog cajtnota

Komentara 4

DU
Deleted user
16:43 22.10.2014.

a čime si se ti bavila osim..znaš čega?ti i tvoja ekipa,šipuš,stojsavljević.. upropastila je kulturu u hrvata,srami se

Avatar žič
žič
17:00 22.10.2014.

pa nije bila tak,,obilna,,kad je stupila na dužnost..

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:20 22.10.2014.

Gospođo Violići, a što je s postocima promjene Vaše kilaže?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije