Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veli iž

Život kao igra - važna izložba o posljednjem iškom lopižaru Predragu Petroviću Pepiju

predrag petrović pepi iž lopižar keramika
Foto: Tomislav Rastić
1/3
27.07.2015.
u 23:09

Sačuvao je od zaborava stoljećima staru tehniku izrade posuda koja se koristila još prije nove ere. Izrađujući replike gotovo zaboravljenih oblika, Pepi je počeo stvarati vlastite forme i tako od posljednjeg tradicijskog lončara postao i prvi oblikovatelj keramike s otoka.

Predrag Petrović Pepi, posjednji iški lopižar iznenada je preminuo 15. siječnja ove godine u 60. godini života, a budući da je iza sebe ostavio 28 godina predanog rada posvećenog spašavanju tradicionalnog lončarstva otoka Iža, tog vrijednog dijela hrvatske kulturne baštine, otvorena je izložba njemu u čast.

Sačuvao je od zaborava stoljećima staru tehniku izrade posuda koja se koristila još prije nove ere. Izrađujući replike gotovo zaboravljenih oblika, Pepi je počeo stvarati vlastite forme i tako od posljednjeg tradicijskog lončara postao i prvi oblikovatelj keramike s otoka.

Istražujući efekte koje na glinu ostavlja vatra i pobornik cjeloživotnog učenja, Pepi je u 60. godini života ponovo postao student upisavši magisterij likovne umjetnosti na fakultetu u Ljubljani.

Neumorno njegujući tradiciju uspio ju je predstaviti cijelom svijetu. O tome svjedoče i brojni turistički vodiči na mnogim jezicima.

Pepijeva bitka za spašavanje iškog blaga trajala je do zadnjeg dana njegovog života. Kako mu je bila neprihvatljiva pomisao da jedna takva divna vještina izumre, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH u prosincu 2014. godine održao je 17 radionica na kojima je sudjelovalo preko 500 polaznika!

Vjerovao je u mlade i zato je svoje lončarsko kolo rado zavrtio s polaznicima svih uzrasta i metodikom iskusnog učitelja prenosio osobno iskustvo i znanje, samo da ne utihne ono što je živjelo stoljećima. Pobrinuo se da kćerki Niki prenese znanje i vještinu izrade posuda i usadi ljubav i poštivanje za išku tradiciju. Tako je ona uz njega postala prva iška lopižarka.

Iako je za svoj rad dobio mnoge pohvale i priznanja, skromno je govorio da se samo igra s glinom. Zato je i naziv izložbe „Život kao igra“ jer je Pepiju iška lopižarska tradicija bila život! Izložba je otvorena od 2.8. do 10.8.2015. u Domu kulture u Velom Ižu.

>> Lončar Matej nudi i radionicu i tržište, ali zainteresiranih - nema

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije