Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija u Sisku

Živi zid protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na području Dvora

Živi zid
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
29.06.2015.
u 14:22

– U Sloveniji postoji odlagalište i ima mjesta za još dva silosa. To je rješenje jer se tamo može skladištiti i hrvatski dio otpada iz nuklearke Krško – rekao je u ponedjeljak u Sisku, na tiskovnoj konferenciji, supredsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Živi zid smatra kako bi nuklearni otpad Hrvatska trebala riješiti u dogovoru sa Slovenijom te je protiv toga da se odlagalište gradi na području Dvora.

– U Sloveniji postoji odlagalište i ima mjesta za još dva silosa. To je rješenje jer se tamo može skladištiti i hrvatski dio otpada iz Nuklearke Krško. Cijena je kažu, oko 180 milijuna eura, a na računu HEP-a za dekontaminaciju Krškog već je 1,2 milijarde kuna. Taj smo novac svi platili preko računa za struju, rekao je u ponedjeljak u Sisku, na tiskovnoj konferenciji, supredsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Koordinator stranke za Sisačko-moslavačku županiju Dušan Cvetanović izrazio je bojazan da se od općine radi opstrukcija u pogledu odlučivanja građana o ovoj temi.

– Dvor je jedno od ekološki najčišćih područja Hrvatske i sada se tu gura odlagalište nuklearnog otpada koje će poništiti tu jedinu prednost Općine. Općinsko vijeće, u kojem većinu čine vijećnici HDZ-a i SDSS-a, ni dva mjeseca nakon odluke nije počelo s organizacijom zborova građana na kojima bi mještani odlučivali o tome žele li odlagalište ili ga ne žele, a bez odluke građana nemoguće je donijeti odluku o odlagalištu. Želi se spriječiti njihovo odlučivanje, a s druge strane organiziraju se obilasci Krškog i odlagališta u europskim državama, rekao je Cvetanović optuživši SDSS-ova načelnika Nikolu Arbutinu za opstrukciju.

– Očito je riječ o trgovini na nekom višem nivou, a nije slučajno što je Milorad Pupovac u Saboru glasovao za Strategiju o zbrinjavanju radioaktivnog otpada koja Dvor navodi kao jednu od potencijalnih lokacija – dodao je Cvetanović.

Dejana Miličević iz Živog zida Dvor istaknula je kako država na područje Općine u 20 godina nije uložila "ni jednu ciglu, a sada Općinu žele razviti na krilima nuklearnog odlagališta". – Stanovništvo Dvora još je 2003. reklo "ne" odlagalištu, i tada je skupljeno 16.000 potpisa protivljenja toj namjeri, što je jasna poruka naroda", dodala je Miličević.

>> Sinčićeva udruga Stop deložacijama ne plaća režije za stan

>> Aktivisti Živog zida dužnicima ilegalno priključivali vodu

Komentara 13

JA
jason22
14:52 29.06.2015.

a za šta vi uopće jeste???..daj prestani više p...t sinčiću

BA
balic
16:00 29.06.2015.

dejo60---- jel ti znas citati ,gdje pisem da razvijene zemlje nemaju,maju ali ne grade nove kao sto nasi zele u Dalju nuklearku graditi i na drugim mjestima u hrvatskoj,nego se sve vise orjentiraju obnovljivom izvoru energije... bionergiji iz bio otpada,Vjetrenjace,solarna energija itd.

BA
balic
16:05 29.06.2015.

Njemacka ce do 2024 veci broj svojih iz pogona izuzeti,moderna Njemacka ide naprijed zaostala Hrvatska nuklerake gradit i ugrozavat zdravlje i zivote ljudi.Fokusima bi svima kao i Tchernobyl trebali biti upozorenje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije