Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasan aspekt

Živi zid posijao strah i anarhiju, sutkinji treba zaštita policije

Deložacija Cvjetković,živi zid
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
29.03.2015.
u 11:14

Što je s pravnim poretkom i poštovanjem sudskih odluka?

"Sutkinja je u vrlo teškoj poziciji. Cijeli državni aparat pao je na ispitu, a srušila ga je šačica ljudi. Predložio sam sutkinji da zatraži policijsku zaštitu.

Ne znam je li to učinila, ali znam da bi je policija i sama, na temelju vlastite procjene, mogla štititi", izjavio je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa stajući u obranu sutkinje koja je donijela odluke temeljem kojih se neuspješno pokušava provesti deložacija obitelji Cvjetković.

Žestoka paljba

Sama sutkinja o pritiscima i prijetnjama kojima je izložena nije željela razgovarati, a u policiji nismo dobili nikoga tko bi mogao odgovoriti je li dobila zaštitu. U Ravnateljstvu policije rekli su da je to u nadležnosti Policijske uprave zagrebačke, a njihova glasnogovornica do zaključenja broja nije odgovarala na pozive i poruke. Zbog slučaja Cvjetković sutkinja se našla na meti Živog zida, ljudi koji su bijesni zbog socijalne komponente slučaja, ali i pod žestokom paljbom odvjetnika Vladimira Gredelja koji je preuzeo obranu Cvjetkovićevih. Gredelj je odmah potražio savezništvo HHO-a, a sutkinju optužio da kršeći Ustav nastoji na ulicu izbaciti deveteročlanu obitelj. Pritom je poručio da će klijente braniti makar iz zatvora. Slučaj se toliko usijao da se od zadnjeg pokušaja deložacije, kada se u dvorištu kuće Cvjetkovićevih na Bukovcu okupilo stotinjak aktivista koji su podigli barikade od građevinskog materijala i bodljikave žice, naprosto odustalo.

Uza sve razumijevanje za nesreću i teško materijalno stanje u kojem se našla obitelj Cvjetković, sve se češće postavljaju još neka pitanja. Jedno je što je s pravom osobe koja je kupila i platila kuću iz koje Cvjetkovići već pet godina odbijaju izaći. Drugo je što je s pravnim poretkom i poštovanjem sudskih odluka.

Hoće li tko prijeći granicu?

– Upravo sam na to upozorio rekavši da se sudske odluke moraju poštovati, čak ako i nisu dobre. Uvijek postoji viši sud koji će ih preispitati – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je to isto nedavno izgovorio u radijskoj emisiji. Kaže da je bio šokiran uvredama i prijetnjama koje su mu upućene nakon toga. Neke su iznesene izravno, a najveći dio ih je ispisan na Facebook profilu Živog zida. – Tek sam tada shvatio što se događa sutkinji koja je donijela odluku o ovrsi. Mogu misliti kakvim je ona pritiscima i prijetnjama izložena – rekao je Miljenić.

Sessa upozorava da se stvara vrlo negativna atmosfera u kojoj je sve realnije očekivati da će netko prijeći granicu i učiniti neko zlo. Smatra da bi policija trebala preventivno djelovati u zaštiti sutkinje.

>>Odvjetnik kupca: Deložacija obitelji Cvjetković odgođena je zbog nesposobnosti policije

>>Što je Živi zid danas: Znate li i za koga osim Ivana Vilibora Sinčića

Komentara 172

NE
Neonacionalist
11:24 29.03.2015.

Neka se zapitaju malo cijenjeni suci zašto im se ne vjeruje , sigurno postoji opravdani razlog za to , pritom svakako ne treba sve suce trpati u isti koš ali pojedinci su zasigurno višestuko osramotili struku.

NE
Neonacionalist
11:30 29.03.2015.

Kaže se u naslovu kako je Živi zid posijao strah i anarhiju pa ispada da smo dosad imali red , pravdu i sigurnost samo neznam koliko bi se građana s time složilo , po meni mi več dugo imalo legaliziranu anarhiju u režiji vladajučih elita, možda nam ne bi škodila malo drukčija anarhija ali u režiji naroda i njegovih interesa.

AL
Alkana
11:36 29.03.2015.

Od koga je novi "vlasnik" kupio kuću a da to pravi vlasnici nisu ni znali??? Je li i to po zakonu? Suci nisu više kao nekad - sad im nitko ne vjeruje jer sude naočigled nepravedno. A ono što Miljenić kaže da sudsku odluku treba poštovati i ako je i nepravedna....a onda se možeš žaliti, ma nemoj... Suci ipak trebaju razmišljati i svojojm glavom a ne samo slijepo provoditi očigledno nepravedne zakone. Po zakonima su ubijali i Židove, Rome - sve je bilo po zakonu... Fuj, takvi zakoni... Nijedan pošten čovjek nije ih provodio pa ni pod cijenu životu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije